Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół. Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka.

Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł.



Galaretki kolczaste marynowane z papryką i cebulą 

czas przygotowania :
składniki na 6 małych słoiczków  : 
  • ok. 3 szkl. świeżych galaretków kolczastych 
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 cebula

  • ZALEWA - 125 ml octu spirytusowego 10%
  • 400 ml wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy białej 
  • 1 kawałek kory cynamonu, 3-4 cm 
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu 
sposób przygotowania : składniki zalewy umieściłam w garnku i gotowałam ok. 15 minut a następnie przecedziłam.  Galaretki kolczaste umyłam, przycięłam od strony trzonów usuwając resztki drewna, na którym rosły. Paprykę umyłam, oczyściłam z gniazda nasiennego, pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Grzyby i warzywa przełożyłam na durszlak i sparzyłam wrzącą wodą. Osączyłam.

Galaretki, paprykę i cebulę układałam w słoiczkach do 3/4 wysokości. Uzupełniłam zawartość słoików zalewą, zakręciłam. Słoiki wstawiłam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, wlałam tyle wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody. Ostudziłam stawiając wyjęte z kąpieli słoiki do góry dnem.


.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger