Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą
Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich grzybniętych przyjaciół. Podczas grzybobrania jeśli mają ochotę na żelki to zrywają sobie kilka małych galaretków i zjadają ot tak, prosto z pieńka.
Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł.
Galaretki kolczaste marynowane z papryką i cebulą
czas przygotowania :
składniki na 6 małych słoiczków :
Galaretki, paprykę i cebulę układałam w słoiczkach do 3/4 wysokości. Uzupełniłam zawartość słoików zalewą, zakręciłam. Słoiki wstawiłam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, wlałam tyle wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody. Ostudziłam stawiając wyjęte z kąpieli słoiki do góry dnem.
.....
Mnie w takiej postaci nie smakują bo właściwie nie mają smaku. Postanowiłam wrzucić je do marynaty i już wiem, że to był dobry pomysł.
Galaretki kolczaste marynowane z papryką i cebulą
czas przygotowania :
składniki na 6 małych słoiczków :
- ok. 3 szkl. świeżych galaretków kolczastych
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 cebula
- ZALEWA - 125 ml octu spirytusowego 10%
- 400 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy białej
- 1 kawałek kory cynamonu, 3-4 cm
- 2 goździki
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Galaretki, paprykę i cebulę układałam w słoiczkach do 3/4 wysokości. Uzupełniłam zawartość słoików zalewą, zakręciłam. Słoiki wstawiłam do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, wlałam tyle wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody. Ostudziłam stawiając wyjęte z kąpieli słoiki do góry dnem.
.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.