Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami
Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.
Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki.
Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe !
Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem
czas przygotowania : ok. 40 minut + czas leżakowania kapusty + czas pasteryzacji
składniki :
sposób przygotowania : podane wagi warzyw i owoców to ich ilość po oczyszczeniu i obraniu.
Kapustę drobno poszatkowałam, posoliłam i wygniotłam rękami dość mocno. Do tej czynności założyłam rękawiczki jednorazowe bo czerwona kapusta barwi mocno skórę. Odstawiłam przykrytą miskę na 2 godziny.
Kukurydzę obrałam i włożyłam do garnka z wrzącą wodą - nie soliłam ! Gotowałam 5 minut, wyjęłam i pozwoliłam jej ostygnąć. Następnie ostrym nożem odcięłam ziarna. Cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki a obrane ze skórki jabłka starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do kapusty dodałam cebulę i jabłka, przełożyłam do dużego garnka. W rondelku zagotowałam wodę z cukrem i liśćmi laurowymi. Dodałam ocet i olej. Taką mieszankę zalałam warzywa. Dusiłam na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut aż kapusta nieco zmiękła. Na koniec doprawiłam pieprzem i dosypałam kukurydzę, wymieszałam.
Sałatkę nałożyłam do wcześniej wyparzonych słoików ugniatając żeby nie było pustych przestrzeni. Słoje zakręciłam. Ustawiłam je w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam gorącą wodę (bo zawartość słoików była gorąca !) do 3/4 wysokości. Pasteryzowałam 30 minut. Po wyjęciu odstawiłam stawiając słoiki do góry dnem.
Napełniłam sałatką 6 słoików poj. 500 ml
Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki.
Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe !
Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem
czas przygotowania : ok. 40 minut + czas leżakowania kapusty + czas pasteryzacji
składniki :
- ok. 1200 g czerwonej kapusty
- 250 g cebuli białej lub czerwonej
- 2 duże kolby kukurydzy cukrowej
- 2 duże kwaśne jabłka - u mnie antonówki
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 150 ml octu spirytusowego 10 %
- ok. 250 ml wody
- 75 g cukru
- 70 ml oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 1 lekko czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
sposób przygotowania : podane wagi warzyw i owoców to ich ilość po oczyszczeniu i obraniu.
Kapustę drobno poszatkowałam, posoliłam i wygniotłam rękami dość mocno. Do tej czynności założyłam rękawiczki jednorazowe bo czerwona kapusta barwi mocno skórę. Odstawiłam przykrytą miskę na 2 godziny.
Kukurydzę obrałam i włożyłam do garnka z wrzącą wodą - nie soliłam ! Gotowałam 5 minut, wyjęłam i pozwoliłam jej ostygnąć. Następnie ostrym nożem odcięłam ziarna. Cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki a obrane ze skórki jabłka starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do kapusty dodałam cebulę i jabłka, przełożyłam do dużego garnka. W rondelku zagotowałam wodę z cukrem i liśćmi laurowymi. Dodałam ocet i olej. Taką mieszankę zalałam warzywa. Dusiłam na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut aż kapusta nieco zmiękła. Na koniec doprawiłam pieprzem i dosypałam kukurydzę, wymieszałam.
Sałatkę nałożyłam do wcześniej wyparzonych słoików ugniatając żeby nie było pustych przestrzeni. Słoje zakręciłam. Ustawiłam je w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam gorącą wodę (bo zawartość słoików była gorąca !) do 3/4 wysokości. Pasteryzowałam 30 minut. Po wyjęciu odstawiłam stawiając słoiki do góry dnem.
Napełniłam sałatką 6 słoików poj. 500 ml
Można użyć kukurydzę z puszki?
OdpowiedzUsuńmożna, tylko po co przepakowywać z puszki do słoików ? teraz kukurydza świeża jest pyszna i tania
Usuńzrobiłam !!!! Stwierdzam,że jest Pyszna!!!!
OdpowiedzUsuńmiło mi, smacznego życzę !
UsuńWitam, szukałam takiego przepisu dość długo, aż w końcu znalazłam u Pani ;) Zrobiłam hurtowo z 5 kg kapusty, w wersji bez kukurydzy i dałam o 1/3 mniej octu, bo tylko tyle miałam w domu ;) ale i tak jest pyszna ;) dziękuję za przepis ;) pozdrawiam, Magda.
OdpowiedzUsuńKukurydze mam na dzialce tak se posadzilismy zeby sie odgrodzic od sasiada i kapusta czerwona tez rosnie. Na pewno zrobie jak juz bede miala warzywa.
OdpowiedzUsuńWitam, czy do tego przepisu można użyć kukurydzy z puszki?
OdpowiedzUsuńmożna, ale do przetworów na zimę używać składnika już konserwowanego? taką kukurydzę lepiej dosypać, wedle uznania, już po wyjęciu sałatki z kapusty ze słoika
Usuńsuper przepis czytam pani przepisy bo bardzo Was polubilam a ten przgarnięty piesio cudny ,jutro biorę sie za kapustę ,pozdrawiam gorąco,i miziaki dla piesia Majka
OdpowiedzUsuń,
Dzisiaj zrobilam, pachniala przepieknie. Troszke zmodyfikowalam, tzn. dodalam troche marchewki i nie dusilam bo robilam z dwoch porcji i nie mialam tak duzego garnka. Wiec po wymieszaniu z zalewa wlozylam do słoików, dolalam zalewy i pasteryzowalam. Jak otworze zima to dam znac jak wyszlo��
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że się uda
Usuń