Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.

Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki.

Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe !



Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

czas przygotowania : ok. 40 minut + czas leżakowania kapusty + czas pasteryzacji
składniki : 
  • ok. 1200 g czerwonej kapusty
  • 250 g cebuli białej lub czerwonej
  • 2 duże kolby kukurydzy cukrowej 
  • 2 duże kwaśne jabłka - u mnie antonówki
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  •  
  • 150 ml octu spirytusowego 10 %
  • ok. 250 ml wody 
  • 75 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego  
  • 2 liście laurowe 
  • 1 lekko czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 

sposób przygotowania :  podane wagi warzyw i owoców to ich ilość po oczyszczeniu i obraniu.

Kapustę drobno poszatkowałam, posoliłam i wygniotłam rękami dość mocno. Do tej czynności założyłam rękawiczki jednorazowe bo czerwona kapusta barwi mocno skórę. Odstawiłam przykrytą miskę na 2 godziny. 

Kukurydzę obrałam i włożyłam do garnka z wrzącą wodą - nie soliłam ! Gotowałam 5 minut, wyjęłam i pozwoliłam jej ostygnąć. Następnie ostrym nożem odcięłam ziarna. Cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki a obrane ze skórki jabłka starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Do kapusty dodałam cebulę i jabłka, przełożyłam do dużego garnka. W rondelku zagotowałam wodę z cukrem i liśćmi laurowymi. Dodałam ocet i olej. Taką mieszankę zalałam warzywa. Dusiłam na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 20 minut aż kapusta nieco zmiękła. Na koniec doprawiłam pieprzem i dosypałam kukurydzę, wymieszałam.

Sałatkę nałożyłam do wcześniej wyparzonych słoików ugniatając żeby nie było pustych przestrzeni. Słoje zakręciłam. Ustawiłam je w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam gorącą wodę (bo zawartość słoików była gorąca !) do 3/4 wysokości. Pasteryzowałam 30 minut. Po wyjęciu odstawiłam stawiając słoiki do góry dnem.

Napełniłam sałatką 6 słoików poj. 500 ml


11 komentarzy:

  1. Można użyć kukurydzę z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, tylko po co przepakowywać z puszki do słoików ? teraz kukurydza świeża jest pyszna i tania

      Usuń
  2. zrobiłam !!!! Stwierdzam,że jest Pyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, szukałam takiego przepisu dość długo, aż w końcu znalazłam u Pani ;) Zrobiłam hurtowo z 5 kg kapusty, w wersji bez kukurydzy i dałam o 1/3 mniej octu, bo tylko tyle miałam w domu ;) ale i tak jest pyszna ;) dziękuję za przepis ;) pozdrawiam, Magda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kukurydze mam na dzialce tak se posadzilismy zeby sie odgrodzic od sasiada i kapusta czerwona tez rosnie. Na pewno zrobie jak juz bede miala warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy do tego przepisu można użyć kukurydzy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale do przetworów na zimę używać składnika już konserwowanego? taką kukurydzę lepiej dosypać, wedle uznania, już po wyjęciu sałatki z kapusty ze słoika

      Usuń
  6. super przepis czytam pani przepisy bo bardzo Was polubilam a ten przgarnięty piesio cudny ,jutro biorę sie za kapustę ,pozdrawiam gorąco,i miziaki dla piesia Majka

    ,

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobilam, pachniala przepieknie. Troszke zmodyfikowalam, tzn. dodalam troche marchewki i nie dusilam bo robilam z dwoch porcji i nie mialam tak duzego garnka. Wiec po wymieszaniu z zalewa wlozylam do słoików, dolalam zalewy i pasteryzowalam. Jak otworze zima to dam znac jak wyszlo��

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger