wtorek, 9 września 2014

Proszek grzybowy - mączka grzybowa. Jak przygotować i jak używać ?

Proszek grzybowy czy mączka grzybowa to nic innego jak zmielone drobno suszone grzyby. Skoro już wiecie jak suszyć grzyby to z części możecie zrobić sobie właśnie taki proszek przyprawowy. Doskonały dodatek do zup, sosów, mięs albo zapiekanek. To bardzo intensywna przyprawa i warto mieć ją w swoim zestawie.


Do zrobienia proszku grzybowego używam dobrze wysuszonych wcześniej grzybów. Wybieram kawałki połamane i mniej wartościowe czyli np. trzonki. Wrzucam je do pojemnika blendera i mielę na proszek. Można też zmielić je w młynku jeśli macie oddzielny do przypraw - ten używany do mielenia kawy nie nadaje się bo proszek będzie pachniał kawą a kawą potem grzybami.

Mączkę grzybową można zrobić z różnych grzybów - nadaje cię każdy gatunek jaki da się ususzyć. Radzę jednak mielić każdy gatunek oddzielnie i oddzielnie przechowywać bo każdy z nich ma swój własny aromat i smak. Proszek z kurek będzie miał zupełnie inny wygląd i zapach niż ten z  borowików czy z kani albo lejkowców dętych. Każdy jednak ma swój charakter i pięknie pachnie. Oczywiście później, w daniach, można je mieszać ze sobą wedle uznania.

Zmielone grzyby przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach, w ciemnym miejscu. Najlepsze są zakręcane szklane, nieduże słoiczki bo grzyby niezwykle łatwo chłoną inne zapachy a także wilgoć. Do każdego pojemniczka można włożyć liść laurowy - mole spożywcze kochają grzyby i lubią zagnieżdżać się w suszu a zapach liścia laurowego będzie je odstraszał. Takiego grzybowego proszku nie trzeba namaczać przed użyciem - dosypuje się go bezpośrednio do zupy albo sosu, pod koniec przygotowania potrawy i gotuje jeszcze trochę.

Proszek grzybowy można też wymieszać z suszonymi ziołami lub/i warzywami, i zrobić własną mieszankę przyprawową.


6 komentarzy:

  1. robię taki proszek od lat ,jest super! ewka:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł... nie wpadłem na to...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię taki proszek, znakomicie się sprawdza w kuchni. Najbardziej lubię z suszonych maślaków, albo gąsek z dodatkiem borowików. Niesamowity aromat i smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka miesiecy temu kupilam pare torebek suszonych grzybow w supermarkecie i nie uzywalam ich. Kiedy je wyjelam grzyby zamienily sie w maczke ciemnego koloru - czy taka maczka nadaje sie do spozycia? czy zostaly rozdrobnione przez jakiegos pasozyta albo bakterie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że grzyby mogły zostać przegryzione przez mole spożywcze albo inne szkodniki i została właśnie tylko taka mączka - ja bym wyrzuciła i nie jadła tego a dodatkowo proponuję wysprzątać dokładnie wszystkie szafki kuchenne. Na przyszłość grzyby suszone radzę przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych słojach, do których nic się nie dostanie

      Usuń
  5. A ja taki proszek i grzyby suszone przechowuje w sloikach w lodowce na dole.Wtedy jestem pewna ze zadni niepoządani lokatorzy się nie zalegną.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...