Polędwiczki w chrupiącej panierce. Strips a'la KFC
Stripsy w chrupiącej panierce, prawie jak z KFC tylko bardziej doprawione ziołami. Nad skrzydełkami mają tę przewagę, że są bez kości dzięki czemu łatwiej się je zjada a także krócej smaży. Lubią je nie tylko dzieci.
Do takich smażonych kąsków można przygotować także idealne domowe frytki i surówkę z kapusty - będzie obiad jak w restauracji.
Chrupiące polędwiczki a'la KFC
czas przygotowania : 15 minut + czas marynowania mięsa
składniki :
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Można użyć samych polędwiczek z piersi kurczaka albo pokroić filety na skośne paski - z każdego da się zrobić 2-4 sztuki w zależności od wielkości. Mięso przełożyłam do miski, posypałam przyprawami i dokładnie, ale delikatnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę do lodówki.
Jajko zmiksowałam z mlekiem, przyprawami i mąką na gładkie ciasto. Zalałam nim zamarynowane mięso i wymieszałam żeby wszystkie kawałki były dobrze obtoczone.
W niedużym, ale wysokim rondlu rozgrzałam olej - powinno go być kilka cm wysokości żeby smażone kawałki mogły swobodnie pływać. Smażą się szybko więc naczynie nie musi być duże - mnie wystarczył litr oleju.
Do miski albo wyższego pojemnika na jedzenie wsypałam mąkę. Wkładałam po 2 -3 mocno oblepione ciastem kawałki mięsa i obtaczałam potrząsając naczyniem. Pomagając sobie szczypcami przekładałam je do gorącego tłuszczu nie otrzepując za bardzo z panierki. Smażyłam kilka minut aż nabrały ładnego rumianego koloru. Usmażone przekładałam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby odsączyć nadmiar oleju. Tak samo usmażyłam kolejne kawałki.
Podałam z surówką coleslaw i sosem pomidorowym.
Do takich smażonych kąsków można przygotować także idealne domowe frytki i surówkę z kapusty - będzie obiad jak w restauracji.
Chrupiące polędwiczki a'la KFC
czas przygotowania : 15 minut + czas marynowania mięsa
składniki :
- 12 polędwiczek z piersi kurczaka albo 4 filety
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka prażonej cebulki suszonej
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego sproszkowanego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mieszanki ziół dalmatyńskich (suszone zioła - oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek, szałwia)
- CIASTO - 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 3/4 szkl. mąki pszennej
- ok. 1/4 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki prażonej cebulki suszonej
- do obtoczenia - ok. 1,5 szkl. mąki pszennej
- do smażenia - olej roślinny albo frytura
sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Można użyć samych polędwiczek z piersi kurczaka albo pokroić filety na skośne paski - z każdego da się zrobić 2-4 sztuki w zależności od wielkości. Mięso przełożyłam do miski, posypałam przyprawami i dokładnie, ale delikatnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę do lodówki.
Jajko zmiksowałam z mlekiem, przyprawami i mąką na gładkie ciasto. Zalałam nim zamarynowane mięso i wymieszałam żeby wszystkie kawałki były dobrze obtoczone.
W niedużym, ale wysokim rondlu rozgrzałam olej - powinno go być kilka cm wysokości żeby smażone kawałki mogły swobodnie pływać. Smażą się szybko więc naczynie nie musi być duże - mnie wystarczył litr oleju.
Do miski albo wyższego pojemnika na jedzenie wsypałam mąkę. Wkładałam po 2 -3 mocno oblepione ciastem kawałki mięsa i obtaczałam potrząsając naczyniem. Pomagając sobie szczypcami przekładałam je do gorącego tłuszczu nie otrzepując za bardzo z panierki. Smażyłam kilka minut aż nabrały ładnego rumianego koloru. Usmażone przekładałam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby odsączyć nadmiar oleju. Tak samo usmażyłam kolejne kawałki.
Podałam z surówką coleslaw i sosem pomidorowym.
Na takie polędwiczki każdy się skusi. Wow, wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper stripsy, pięknie podane i napewno bardzo smaczne. Jakim sprzętem są robione zdjęcia? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńteraz większość zdjęć robię aparatem Olympus OMD E-M 5
UsuńTak smacznie wygląda, że chyba niebawem się skuszę.
OdpowiedzUsuńale pyszności:) mniam mniammmmmmm cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJadłam takie sama raz tylko robiłam ale są pyszne fajna kompozycja przypraw ..mam pytanie czy nie powinno tu być -"oblepione jajkiem"??jest Wkładałam po 2 -3 mocno oblepione ciastem kawałki mięsa i obtaczałam potrząsając naczyniem.
OdpowiedzUsuńkawałki mięsa są najpierw mieszane z ciastem i to nim są mocno oblepione - takie obtoczone w tym cieście wkłada się do mąki i w niej panieruje
UsuńChyba mój komentarz się nie dodał, więc napiszę jeszcze raz. Zrobiłem na niedzielny obiad i mimo, że nie miałem cebulki prażonej, wyszły bardzo dobre i szybko zniknęły.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWolność słowa nie polega na obrażaniu kogoś, wrzeszczeniu poprzez pisanie wielkimi literami i do tego anonimowo. Mój blog to nie śmietnik ani miejsce na tego rodzaju wypowiedzi sfrustrowanej osoby, która nie potrafi przygotować dobrego dania z dobrze napisanego przepisu. Robiłam to danie wiele razy i jestem go pewna - z przepisu korzystało też wiele osób i wszystkim potrawa się udała a także bardzo smakowała.
OdpowiedzUsuńPolędwiczki są pyszne, chrupiące, soczyste w środku i chociaż smakiem nie przypominają jednak tych z KFC - na stałe zagoszczą w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńno popatrz, a moja rodzina i znajomi twierdzą, że są bardzo podobne - mimo to cieszę się, że smakowały
UsuńJest lepiej Pani Izo, mój 11-letni syn i jego żarłoczny kolega pożarli polędwiczki i stwierdzili, że są lepsze niż w KFC
OdpowiedzUsuńI to jest najlepsza rekomendacja! Dziękuję
Usuń