Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.

Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu.

Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki orzechowe



 Wilgotna babka orzechowa z polewą z białej czekolady


czas przygotowania : 10 minut + 45 minut pieczenia
składniki : 
  • CIASTO - 175 g miękkiego masła albo margaryny
  • 30 g cukru trzcinowego muscovado
  • 100 g cukru zwykłego 
  • 4 jajka
  • 150 g orzechów włoskich mielonych albo tartych
  • 160 g bułki tartej
  • 10 g proszku do pieczenia 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli  
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  •  
  • POLEWA - 70 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  •  
  • do formy - 1 łyżeczka masła i 2 łyżki bułki tartej
  • do dekoracji - orzechy włoskie, ew. posypka cukrowa


sposób przygotowania : foremkę o wymiarach 27x8 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.

Masło stopiłam i przestudziłam. Jajka wybiłam rozdzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę razem z solą. W misce wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach suche składniki czyli mielone orzechy, oba cukry, bułkę tartą, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy. Miksując powoli wlewałam płynne masło a po chwili dodałam kolejno po jednym żółtku. Dolałam także ekstrakt pomarańczowy.

Do mokrej, ale jakby sypkiej masy dodawałam partiami pianę z białek. Wmieszałam ją starannie, ale delikatnie aż wszystko się połączyło. Ciasto przełożyłam do naszykowanej foremki. Piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.

POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do żaroodpornej miseczki, dolałam śmietankę i ustawiłam naczynie na rondelku z gorącą wodą. Kiedy czekolada się roztopiła wymieszałam masę dokładnie i polałam nią wierzch przestudzonego ciasta. Udekorowałam połówkami orzechów włoskich i drobną posypką cukrową.



Źródło inspiracji

13 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda rewelacyjnie i na pewno tak tez smakuje :) Strasznie mi się podobają zdjęcia chyba sam upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada! Zapachnialo swietami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda znakomicie! *.*
    Widać, że musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zajadam się tą pyszną babką. Wilgotna i bardzo pomarańczowa.No i ta polewa, palce lizać:). Na światecznym stole na pewno u mnie zagości. I nie tylko wtedy. Pychotka. Dziękuję Pyzo :)
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam, spróbowałam, pycha, wilgotne, pachnie pomarańczowo- orzechową mieszanką, zagości na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to ciasto może poleżeć,aby upiec kilka dni przed świętami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze, że u nas nie wytrzymuje dłużej niż 3 dni więc trudno mi powiedzieć

      Usuń
  7. Ile maki ootrzeba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tego ciasta nie potrzeba mąki - mielone orzechy miesza się z bułką tartą i to jest sucha masa zastępująca mąkę

      Usuń
  8. Jestem bezglutenowa ale dla rodziny upiekłam, ponoś super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale bezglutenowcy jedzą też chleb z różnych mąk nie zawierających glutenu więc gdyby zamiast zwykłej bułki tartej dodać ususzony i zmielony taki chleb to ciasto byłoby bezglutenowe - można spróbować

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger