Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie
Lekka sałatka z kolorowych, soczystych listków z gotowanym jajkiem i pysznym sosem. Na lunch albo lekką kolację będzie w sam raz.
Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie.
Zobacz także przepis na Sałatkę ze szparagów z jajkiem w koszulce
Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje:
sposób przygotowania : zieleninę opłukałam dokładnie i osuszyłam. Z listków szczawiu odcięłam ogonki. Składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam i wymieszałam dokładnie potrząsając przez kilka chwil bardzo energicznie. Ziarna sezamu podprażyłam przez kilka chwil na gorącej, suchej patelni, ostudziłam.
Naszykowałam dwa kawałki folii spożywczej. Posmarowałam je cieniutko odrobiną oleju i posypałam na środku połową sezamu. Żeby ułatwić sobie pracę przeniosłam je na filiżanki robiąc wgłębienie, w które następnie wybiłam jajka. Brzegi folii zebrałam starannie tak żeby jajko nie wypłynęło i związałam kawałkiem nitki. Tak przygotowane pakunki włożyłam do rondelka z gotującą się wodą. Gotowałam 4 minuty. Po ugotowaniu rozcięłam delikatnie wiązanie i wyjęłam jajka z folii. Jajko mollet to jajko ugotowane na półtwardo - żółtko jest prawie ścięte, jeszcze lekko kremowe w środku.
Na talerzach rozłożyłam porcje listków sałaty i szczawiu. Na nich położyłam po jednym jajku. Całe danie skropiłam przygotowanym wcześniej sosem, posypałam resztą sezamu i świeżymi listkami koperku. Podałam od razu po przygotowaniu.
Na szczaw krwisty natknęłam się niedawno na targu. Zaintrygował mnie kolorem liści, które bardziej przypominają liście buraczka niż szczawiu zwyczajnego. Smak też jest inny - nie taki kwaśny jak się spodziewałam. Przyznacie, że w sałatce prezentują się bardzo ładnie.
Zobacz także przepis na Sałatkę ze szparagów z jajkiem w koszulce
Sałatka ze szczawiem krwistym i jajkiem mollet w sezamie
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje:
- duża garść małych listków sałaty dębolistnej
- duża garść listków szczawiu krwistego
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżka listków koperku
- SOS - 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/3 łyżeczki miodu, użyłam lipowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- do smaku - pieprz biały mielony, ew. szczypta soli
szczaw krwisty |
Naszykowałam dwa kawałki folii spożywczej. Posmarowałam je cieniutko odrobiną oleju i posypałam na środku połową sezamu. Żeby ułatwić sobie pracę przeniosłam je na filiżanki robiąc wgłębienie, w które następnie wybiłam jajka. Brzegi folii zebrałam starannie tak żeby jajko nie wypłynęło i związałam kawałkiem nitki. Tak przygotowane pakunki włożyłam do rondelka z gotującą się wodą. Gotowałam 4 minuty. Po ugotowaniu rozcięłam delikatnie wiązanie i wyjęłam jajka z folii. Jajko mollet to jajko ugotowane na półtwardo - żółtko jest prawie ścięte, jeszcze lekko kremowe w środku.
Na talerzach rozłożyłam porcje listków sałaty i szczawiu. Na nich położyłam po jednym jajku. Całe danie skropiłam przygotowanym wcześniej sosem, posypałam resztą sezamu i świeżymi listkami koperku. Podałam od razu po przygotowaniu.
ciekawe, nigdy nie używałam szczawiu w kuchni
OdpowiedzUsuń