Borowik usiatkowany Boletus reticulatus jest uznawany za oddzielny gatunek borowika stosunkowo niedawno. Wcześniej uważano, że jest po prostu wczesną odmianą borowika szlachetnego. Przez wiele osób jest tak traktowany nadal i nazywany prawdziwkiem. Nic dziwnego bo to bardzo smaczny i wartościowy grzyb. Susz z tego gatunku jest bardzo aromatyczny.
Dowiedz się jak suszyć grzyby!
Borowik usiatkowany to jeden z pierwszych grzybów rurkowych, które pojawiają się wiosną w naszych lasach. Niestety, bardzo często jego owocniki są mocno zaczerwione.
A Ty jaki nożyk zabierasz ze sobą na grzybobranie? Czy masz tak jak ja swój ulubiony?
Jak wygląda borowik usiatkowany?
Kapelusz borowika usiatkowanego czasami dorasta aż do 30 cm średnicy. U młodych osobników półkulisty, potem łukowaty i płasko poduchowaty. Koloru ciemnobrązowego, orzechowobrązowego, skórzastobrązowego, szarobrązowego. Brzeg tępy, białawy. Powierzchnia aksamitna, lekko zamszowa, sucha. W czasie opadów nieco lepka a w okresach suchych spękana w małe poletka, jakby strupki.
Rurki wykrojone przy trzonie. Długo pozostają białe, z wiekiem jednak stają się żółte a na starość żółtozielone.
Trzon może dorastać do 25 cm wysokości i 7 cm grubości. Początkowo beczułkowaty, bulwiasty, później pałkowaty, walcowaty, w środku pełny. Koloru jasnobrązowego z dobrze widoczną na całej, lub prawie całej, powierzchni wyraźną siateczką jaśniejszą od koloru trzonu. Siateczka jest kremowa a z wiekiem brązowieje.
Miąższ u młodych owocników zwarty, jędrny, z wiekiem staje się gąbczasty i miękki. Smak i zapach grzybowe, bardzo przyjemne.
Gdzie szukać borowika usiatkowanego?
Borowiki usiatkowane wyrastają od maja do września. Pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych, przeważnie pod dębami i bukami. Czasami można je spotkać także w lasach iglastych.
Czy borowik usiatkowany jest jadalny?
Tak. To bardzo dobry i smaczny grzyb. Bardzo często jest nie rozpoznawany i zbierany jako borowik szlachetny. Niestety, borowiki usiatkowane są lubiane także przez owady i ślimaki więc bardzo często już malutkie owocniki są zaczerwione i obgryzione.
źródło:
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” 1983
Dowiedz się jak suszyć grzyby!
Borowik usiatkowany to jeden z pierwszych grzybów rurkowych, które pojawiają się wiosną w naszych lasach. Niestety, bardzo często jego owocniki są mocno zaczerwione.
A Ty jaki nożyk zabierasz ze sobą na grzybobranie? Czy masz tak jak ja swój ulubiony?
Jak wygląda borowik usiatkowany?
Kapelusz borowika usiatkowanego czasami dorasta aż do 30 cm średnicy. U młodych osobników półkulisty, potem łukowaty i płasko poduchowaty. Koloru ciemnobrązowego, orzechowobrązowego, skórzastobrązowego, szarobrązowego. Brzeg tępy, białawy. Powierzchnia aksamitna, lekko zamszowa, sucha. W czasie opadów nieco lepka a w okresach suchych spękana w małe poletka, jakby strupki.
Rurki wykrojone przy trzonie. Długo pozostają białe, z wiekiem jednak stają się żółte a na starość żółtozielone.
Trzon może dorastać do 25 cm wysokości i 7 cm grubości. Początkowo beczułkowaty, bulwiasty, później pałkowaty, walcowaty, w środku pełny. Koloru jasnobrązowego z dobrze widoczną na całej, lub prawie całej, powierzchni wyraźną siateczką jaśniejszą od koloru trzonu. Siateczka jest kremowa a z wiekiem brązowieje.
Miąższ u młodych owocników zwarty, jędrny, z wiekiem staje się gąbczasty i miękki. Smak i zapach grzybowe, bardzo przyjemne.
Gdzie szukać borowika usiatkowanego?
Borowiki usiatkowane wyrastają od maja do września. Pojawiają się w lasach liściastych i mieszanych, przeważnie pod dębami i bukami. Czasami można je spotkać także w lasach iglastych.
Czy borowik usiatkowany jest jadalny?
Tak. To bardzo dobry i smaczny grzyb. Bardzo często jest nie rozpoznawany i zbierany jako borowik szlachetny. Niestety, borowiki usiatkowane są lubiane także przez owady i ślimaki więc bardzo często już malutkie owocniki są zaczerwione i obgryzione.
źródło:
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” 1983
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.