Smaki Francji. Quiche z mangoldem i serem owczym
Jesień to czas zapiekanek. Gorące obiady z pieca teraz smakują wybornie. Jeśli są do tego tak pyszne jak dzisiejszy quiche, po naszemu pyszna tarta, to już po prostu bajka. Bardzo kruchy spód zrobiłam na kaczym tłuszczu co dzisiaj nieczęsto się zdarza a kiedyś to właśnie smalec wykorzystywano do takiego ciasta dużo częściej niż masło. Był tańszy i nadawał smak mięsa w daniach jarzynowych, jarskich. Spróbujcie kiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością.
Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego?
Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France, które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach!
Tarta z burakiem liściastym i owczym serem
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić quiche z mangoldem i owczym serem?
CIASTO - mąki wymieszałam z solą i papryką. Dodałam zimny smalec i posiekałam na stolnicy szerokim nożem aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Gdyby nie chciało się zlepić można dodać 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
FARSZ - mangold opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam dość grubo całe liście i ich łodyżki. Szalotkę oraz czosnek obrałam, posiekałam. Ser owczy pokroiłam w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuściłam łyżeczkę smalcu. Zeszkliłam szalotkę a następnie dodałam pokrojony mangold i czosnek. Dusiłam pod przykryciem może 3 minuty, ostudziłam.
Do miski wbiłam jajka i roztrzepałam je dodają twarożek. Dodałam smażony mangold, ser owczy i zieleninę. Wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku odrobiną soli oraz pieprzem.
QUICHE - schłodzonym ciastem wylepiłam dno i boki, do wysokości 2-3cm tortownicy śr. 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłułam gęsto widelcem. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, grzanie góra/doł. Piekłam 15-18 minut.
Na podpieczony spód wyłożyłam nadzienie i wstawiłam tartę ponownie do piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam 30 minut.
Quiche podałam na ciepło.
Do kruchego ciasta pod taką wytrawną tartę można wykorzystać zwykły smalec wieprzowy, ale wierzcie mi, że kaczy czy gęsi ma dużo bardziej ciekawy aromat a do tego są nieco zdrowsze. Zwykły, czyli ze świni, prawie nie pachnie i dlatego czasami używa się go łącząc, w równych proporcjach z masłem, do wyrobu ciasta kruchego przeznaczonego do słodkich wypieków.
Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego?
Zarówno kaczy tłuszcz jak i owczy ser użyte w tej potrawie pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets de France, które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach!
Tarta z burakiem liściastym i owczym serem
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki:
- CIASTO - 200 g mąki pszennej, u mnie po połowie krupczatki i luksusowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 100 g tłuszczu z kaczki Reflets de France
- 1 jajko
- FARSZ - 5-6 dorodnych liści mangoldu - buraka liściastego
- 1 mała szalotka
- 2 duże ząbki czosnku
- 80 g sera owczego podpuszczkowego Ossau-Iraty Reflets de France
- 150 g twarożku ze szczypiorkiem
- 3 małe jajka
- 2 łyżki posiekanej zieleniny, koperku i natki pietruszki
- do smaku - sól, pieprz mielony czarny
- do smażenia - 1 łyżeczka tłuszczu z kaczki
Jak zrobić quiche z mangoldem i owczym serem?
CIASTO - mąki wymieszałam z solą i papryką. Dodałam zimny smalec i posiekałam na stolnicy szerokim nożem aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Gdyby nie chciało się zlepić można dodać 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
FARSZ - mangold opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam dość grubo całe liście i ich łodyżki. Szalotkę oraz czosnek obrałam, posiekałam. Ser owczy pokroiłam w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuściłam łyżeczkę smalcu. Zeszkliłam szalotkę a następnie dodałam pokrojony mangold i czosnek. Dusiłam pod przykryciem może 3 minuty, ostudziłam.
Do miski wbiłam jajka i roztrzepałam je dodają twarożek. Dodałam smażony mangold, ser owczy i zieleninę. Wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku odrobiną soli oraz pieprzem.
QUICHE - schłodzonym ciastem wylepiłam dno i boki, do wysokości 2-3cm tortownicy śr. 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłułam gęsto widelcem. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, grzanie góra/doł. Piekłam 15-18 minut.
Na podpieczony spód wyłożyłam nadzienie i wstawiłam tartę ponownie do piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam 30 minut.
Quiche podałam na ciepło.
Do kruchego ciasta pod taką wytrawną tartę można wykorzystać zwykły smalec wieprzowy, ale wierzcie mi, że kaczy czy gęsi ma dużo bardziej ciekawy aromat a do tego są nieco zdrowsze. Zwykły, czyli ze świni, prawie nie pachnie i dlatego czasami używa się go łącząc, w równych proporcjach z masłem, do wyrobu ciasta kruchego przeznaczonego do słodkich wypieków.
Linia produktów Reflets de France to szeroka gama oryginalnych produktów francuskich |
Wspaniała :-) zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńCo za wykwintne składniki! Z tartą na smalcu nie spotkałam się do tej pory, zwykle w przepisach pojawia się śmietana - a mam oko na tego typu produkty ;) Wygląda niesamowicie, myślę, że dla smaku na ten smalec mogłabym przymknąć oko ;)
OdpowiedzUsuńNo widzisz a to stary sposób - wierz mi, że ciasto na smalcu, szczególnie takim kaczym czy gęsim, jest bardzo dobre. Oczywiście nie dla vegetarian
Usuń