Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego

Lato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące.

Tak właśnie jest z serami francuskimi z linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie z innego sera a ich receptury są często pilnie strzeżone. Smak i wygląd poszczególnych serów zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym decyduje położenie łąki gdzie zwierzęta się pasą i roślinność jaką jedzą, ale także pora roku, temperatura i miejsce przechowywania gotowych wyrobów. Wiele z tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia.

Sięgając po sery z linii Reflets de France mam pewność, że skosztuję doskonałego, francuskiego sera. Mam nadzieję, że wielbiciele produktów regionalnych, takich najwyższej jakości, podzielą moje zdanie.

 "Powiedz mi co jesz a powiem Ci kim jesteś"
                                                                                                     Jean-Savarin Anthelme Brillant

sałatka z serem pleśniowym i burakiem , brillat savarin affine , ser pleśniowy , testowanie

W sałatce, którą Wam dzisiaj proponuję użyłam sera Brillat savarin affine. To potrójnie kremowy ser brie, podpuszczkowy, z pasteryzowanego mleka krowiego i śmietanki, dojrzewający ok. 1-2 tygodnie, czasami do 5 tygodni. Ma postać krążka  średnicy ok. 12 cm i grubości 4 cm. Pochodzi z regionu Ile, konkretnie z Burgundii. W środku jest kremowy a z wierzchu porośnięty szlachetną, białą pleśnią. Ma smak maślany, słodkawy z posmakiem kwaśnego mleka, lekko orzechowy. Ustanowiona w latach trzydziestych ubiegłego wielu oficjalna nazwa tego sera jest hołdem dla wielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii smaku", jakim był Jean-Savarin Anthelme Brillant.

Ser Brillat savarin affine połączyłam z młodymi listkami botwiny i lekko gorzkiej endywii, młodym burakiem a całość wykończyłam pachnącym, bzowym dressingiem. Jest świeżo i ciekawie, w sam raz na lato! Zapraszam!

Letnia sałatka z serem, buraczkami i sosem bzowym

czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia i suszenia buraków
składniki na 2-4 porcje:
  • 1 op. sera Brillat savarin affine 200 g
  • 2 garści młodych liści botwiny
  • 2 garści niedużych liści sałaty - u mnie endywia
  • 3 młode buraki 
  • kilka łyżeczek śmietanki słodkiej, u mnie 30%
  • 1 nieduża cebula czerwona

  • SOS Z BZEM - 4 łyżeczki oleju z zarodków rzepaku
  • 2 łyżeczki octu z kwiatów bzu czarnego
  • 2 łyżeczki syropu z kwiatów bzu czarnego
  • 1-2 łyżki świeżych kwiatów bzu czarnego
  • 1/5 ząbku czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kolorowego mielonego
  •  
  • Marynata do chipsów z buraka - 1 łyżeczka soku z pieczonego buraka
  • 1/5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z chilli 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego

sałatka z serem pleśniowym i burakiem , brillat savarin affine , ser pleśniowy , testowanie
sałatka z serem pleśniowym i burakiem , brillat savarin affine , ser pleśniowy , testowanie
sałatka z serem pleśniowym i burakiem , brillat savarin affine , ser pleśniowy , testowanie

Jak przygotować letnią sałatkę z serem?

2 młode buraki wielkości małych jabłek zawinęłam, każdy oddzielnie, w kawałek folii aluminiowej i piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam zawinięte aż ostygły. Następnie obrałam ze skórki i pokroiłam w cieniutkie plasterki. Podczas pieczenia i stygnięcia w folii zebrało się trochę soku z buraka - ten przyda się do marynaty. Cebulę przekroiłam na pół i położyłam w łupinie na blasze, obok buraków, żeby się upiekła. Po ok. 10-15 minutach była gotowa więc ją wyjęłam i rozdzieliłam warstwy.

Trzeciego buraczka, najmniejszego, oczyściłam i pokroiłam w dość cienkie plasterki. Posmarowałam je z obu stron marynatą przygotowaną z soku buraczanego, oliwy, octu balsamicznego i miodu. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a tę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i suszyłam aż stały się chrupkie.

Sos z bzem - składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam i potrząsałam naczyniem przez kilka chwil aż sos zgęstniał.  Odstawiłam na kilkanaście minut żeby smaki się przeniknęły.

Liście sałaty i botwinki opłukałam, osuszyłam. 1/3-1/2 krążka sera roztarłam ze śmietanką na gładki krem. Plasterki pieczonego buraka smarowałam serowym kremem, składałam na pół i zwijałam łącząc po kilka takich płatków, tworząc różyczki.

Na talerzach ułożyłam porcje liści sałaty i botwinki. Dodałam kawałki sera i różyczki buraczano-serowe oraz kawałki cebuli. Całość skropiłam sosem z kwiatami bzu i posypałam małymi chipsami z buraczka. Sałatkę zjedliśmy popijając kieliszkiem białego wina. Było lekko i smacznie.

brillat savarin affine , ser pleśniowy , testowanie , sałatka z serem pleśniowym

Poza serem jakiego użyłam w przepisie w supermarketach Carrefour znajdziecie także inne produkty z linii Reflets de France. Sprowadzono ich ponad 200. W chłodziarkach jest spory wybór serów, znajdziecie też wędliny, pasztety, konserwy mięsne, dania gotowe czy masło z kwiatem soli. Linia Reflets de France to także specjalnie wyselekcjonowane przetwory owocowe, przyprawy, sosy, ciastka i słodycze. Niżej przedstawiam Wam jeszcze kilka serów, które mnie zainteresowały i mam zamiar ich spróbować w niedługiej przyszłości. Koniecznie zajrzyjcie do sklepu Carrefour i poszukajcie czegoś pysznego dla siebie!
ser , reflets de france , carrefour ,  produkty regionalne ,  testowanieser , reflets de france , carrefour ,  produkty regionalne ,  testowanie
ser , reflets de france , carrefour ,  produkty regionalne ,  testowanie
ser , reflets de france , carrefour ,  produkty regionalne ,  testowanie


6 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł z to tóżami serowo-buraczkowymi, muszę sobie zrobić coś podobnego! :)
    Tę linię serów mogę tylko polecić- miałam okzję kupić we Francji ser caille doux, ten w kamionce, faktycznie jeden z lepszych jakie jadłam w życiu.
    Pozdrawiam ciepło!
    Prezydentowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, miło Cię widzieć! niestety, tego sera o którym piszesz akurat nie było w sprzedaży, ale zapoluję na niego na pewno :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. W tej sałatce są zdecydowanie moje smaki, brawo !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry ser, trochę zieleniny i warzyw to przepis na coś dobrego

      Usuń
  3. Mmm, ale bym sobie zjadła takie cudo. Buraki wspaniale komponują się z kozim serem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic prostszego jak nabyć ser i zrobić taką sałatkę :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger