Makaron z kremowym sosem dyniowo-serowym
Wiecie, że 25 października ustanowiono Międzynarodowym Dniem Makaronu? W tym roku z tej okazji także przygotowałam makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie.
Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie.
Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką.
Makaron penne rigate z sosem dyniowo serowym
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić makaron z sosem dyniowo-serowym?
Boczek pokrojony w cieniutkie plasterki usmażyłam na patelni aż był brązowy i chrupiący. Skwarki najpierw przełożyłam na ręcznik papierowy żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu a następnie pocięłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.
Dynię obrałam cienko ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę. Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam drobno. Można pokroić warzywa dość niedbale bo potem i tak wszystko będzie zmiksowane. W garnku rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulkę, papryczkę i dynię. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Wlałam wino i dusiłam aż dynia zmiękła. Doprawiłam tymiankiem oraz papryką ostrą i słodką. Wlałam śmietankę i wrzuciłam ser pokrojony w drobną kostkę. Całość zblendowałam na gładki krem.
Ugotowałam makaron w osolonej wodzie. Odcedziłam kiedy był jeszcze twardawy i przełożyłam do sosu. Wymieszałam dokładnie i poddusiłam jeszcze chwilę żeby miał odpowiednią konsystencję.
Podałam na gorąco posypując smażonym boczkiem, odrobiną słodkiej papryki i listkami natki pietruszki
Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie.
Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką.
Makaron penne rigate z sosem dyniowo serowym
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2-3 porcje:
- 350 g surowej dyni, u mnie zwyczajna
- 1 papryczka czereśniowa
- 1 szalotka
- 1 łyżka oleju
- 100 ml białego wytrawnego wina, użyłam Chardonay
- 50-100 ml śmietanki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 g sera cheddar
- do smaku - sól
- 200 g makaronu, użyłam penne rigate
- 50 g boczku wędzonego
- ew. 1/3 łyżeczki oleju do posmarowania patelni
- świeża natka pietruszki
Jak zrobić makaron z sosem dyniowo-serowym?
Boczek pokrojony w cieniutkie plasterki usmażyłam na patelni aż był brązowy i chrupiący. Skwarki najpierw przełożyłam na ręcznik papierowy żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu a następnie pocięłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.
Dynię obrałam cienko ze skórki i usunęłam pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę. Szalotkę i papryczkę oczyściłam, pokroiłam drobno. Można pokroić warzywa dość niedbale bo potem i tak wszystko będzie zmiksowane. W garnku rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulkę, papryczkę i dynię. Smażyłam mieszając przez kilka minut. Wlałam wino i dusiłam aż dynia zmiękła. Doprawiłam tymiankiem oraz papryką ostrą i słodką. Wlałam śmietankę i wrzuciłam ser pokrojony w drobną kostkę. Całość zblendowałam na gładki krem.
Ugotowałam makaron w osolonej wodzie. Odcedziłam kiedy był jeszcze twardawy i przełożyłam do sosu. Wymieszałam dokładnie i poddusiłam jeszcze chwilę żeby miał odpowiednią konsystencję.
Podałam na gorąco posypując smażonym boczkiem, odrobiną słodkiej papryki i listkami natki pietruszki
Smaczne. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie ;)
OdpowiedzUsuńPosypanie smażonym boczkiem jak najbardziej! Bardzo fajna kolorystyka, wygląda przepysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń