Słoneczny sok ze złotym lnem. Jesienna bomba witaminowa
Jesień przyszła jakaś taka ponura i deszczowa. Słońca mało i dni takie przygnębiające. Postanowiłam poprawić nam humor przygotowując pyszny sok. Jesienne warzywa i trochę owoców a do tego złoty len spowodowały, że od razu zrobiło mi się jakoś tak pogodniej i lżej.
Może dlatego, że taki napój doskonale działa na skórę. Dzięki zawartym w lnie nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz dużej ilości karotenów poprawia jej elastyczność, jędrność i kolor. Wspomaga też prace układu pokarmowego bo ma w sobie sporo błonnika - to zaleta dodania lnu, ale także tego, że z mojej sokowirówki sok jest dość zawiesisty.
U nas w domu zdrowe a przy okazji smaczne napoje są mile widziane
Sok warzywno-owocowym ze złotym lnem
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 3 porcje:
Jak zrobić słoneczny, jesienny sok?
Dynię obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Marchewkę oczyściłam. Jabłko dobrze umyłam. Cytrusy wyszorowałam i sparzyłam a potem obrałam ze skórki. Wszystkie składniki pokroiłam na nieco mniejsze kawałki, tak żeby swobodnie wkładać je do sokowirówki.
Przygotowane warzywa i owoce wrzucałam kolejno do sokowirówki i wycisnęłam z nich sok. Do soku dodałam len i odrobinę miodu bo wydawał mi się zbyt kwaśny. Wymieszałam dokładnie i rozlałam do szklanek. Wypiliśmy od razu po przygotowaniu.
To co, są chętni na szklaneczkę takiego soku?
Może dlatego, że taki napój doskonale działa na skórę. Dzięki zawartym w lnie nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz dużej ilości karotenów poprawia jej elastyczność, jędrność i kolor. Wspomaga też prace układu pokarmowego bo ma w sobie sporo błonnika - to zaleta dodania lnu, ale także tego, że z mojej sokowirówki sok jest dość zawiesisty.
U nas w domu zdrowe a przy okazji smaczne napoje są mile widziane
Sok warzywno-owocowym ze złotym lnem
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 3 porcje:
- ok. 500 g surowej dyni zwyczajnej
- 1 duża marchewka
- 1 średnie jabłko antonówka
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki złotego lnu mielonego Sante
- 1 łyżeczka miodu
Jak zrobić słoneczny, jesienny sok?
Dynię obrałam ze skórki i usunęłam pestki. Marchewkę oczyściłam. Jabłko dobrze umyłam. Cytrusy wyszorowałam i sparzyłam a potem obrałam ze skórki. Wszystkie składniki pokroiłam na nieco mniejsze kawałki, tak żeby swobodnie wkładać je do sokowirówki.
Przygotowane warzywa i owoce wrzucałam kolejno do sokowirówki i wycisnęłam z nich sok. Do soku dodałam len i odrobinę miodu bo wydawał mi się zbyt kwaśny. Wymieszałam dokładnie i rozlałam do szklanek. Wypiliśmy od razu po przygotowaniu.
To co, są chętni na szklaneczkę takiego soku?
koktajl pełen witamin!
OdpowiedzUsuńbaaaardzo zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńO rety, ale musi być pyszniasty. Jutro ide kupic dynie :)
OdpowiedzUsuńAleż zdrowo! Pełno witamin, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń