Makaron w sosie winno serowym z żółtym pomidorem. World Pasta Day
Czy wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu ? Ja pewnie bym zapomniała gdyby nie prezent od zaprzyjaźnionej marki czyli z Lubelli. Już we czwartek dostałam prezent z pięknym nowym fartuszkiem i kilkoma paczkami makaronów. Było też zaproszenie do wspólnego świętowania czyli zrobienia jakiegoś makaronowego pysznego dania. Po takiej niespodziance nie mogłam odmówić. Podjęłam wyzwanie czego wynikiem jest dzisiejszy przepis.
W ubiegłym roku ten dzień świętowałam pyszną Uszkami pełnoziarnistymi z warzywami
Pomidorowe świderki z sosem serowo winnym i żółtym pomidorem
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje :
sposób przygotowania : nastawiłam wodę na makaron. Szalotki obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Papryczkę oczyściłam z pestek, posiekałam. Sery starłam na tarce. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Poprzekrawałam je na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę.
Kiedy woda w garnku zawrzała osoliłam ją i wrzuciłam makaron. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam szalotkę, dorzuciłam papryczkę i chwilę razem smażyłam. Wlałam wino i pozwoliłam mu nieco odparować. Dolałam śmietankę. Kiedy się zagotowała dodałam oba sery i mieszając doprowadziłam sos ponownie do wrzenia. Gotowałam chwilę aż zgęstniał, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Kiedy makaron się ugotował odcedziłam go. Rozłożyłam porcje na talerze, polałam sosem, posypałam jeszcze odrobiną sera, pokrojonym pomidorem i bazylią. Podałam od razu w towarzystwie kieliszka schłodzonego białego wina. Można świeżo ugotowany makaron od razu wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze.
Szybko, łatwo a jednak bardzo smacznie :)
W ubiegłym roku ten dzień świętowałam pyszną Uszkami pełnoziarnistymi z warzywami
Pomidorowe świderki z sosem serowo winnym i żółtym pomidorem
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje :
- ok. 200 g makaronu pomidorowe świderki Lubella
- SOS - 1 łyżka oleju albo oliwy
- 2 nieduże szalotki
- 1 malutka ostra żółtka papryczka
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g długo dojrzewającego sera cheddar
- 20 g długo dojrzewającego sera pecorino + trochę do posypania dania
- do smaku - biały pieprz mielony, sól
- dodatkowo - 2 żółte pomidory odmiany jajko
- kilka listków świeżej bazylii
sposób przygotowania : nastawiłam wodę na makaron. Szalotki obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Papryczkę oczyściłam z pestek, posiekałam. Sery starłam na tarce. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Poprzekrawałam je na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę.
Kiedy woda w garnku zawrzała osoliłam ją i wrzuciłam makaron. W rondlu rozgrzałam olej, zeszkliłam szalotkę, dorzuciłam papryczkę i chwilę razem smażyłam. Wlałam wino i pozwoliłam mu nieco odparować. Dolałam śmietankę. Kiedy się zagotowała dodałam oba sery i mieszając doprowadziłam sos ponownie do wrzenia. Gotowałam chwilę aż zgęstniał, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Kiedy makaron się ugotował odcedziłam go. Rozłożyłam porcje na talerze, polałam sosem, posypałam jeszcze odrobiną sera, pokrojonym pomidorem i bazylią. Podałam od razu w towarzystwie kieliszka schłodzonego białego wina. Można świeżo ugotowany makaron od razu wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze.
Szybko, łatwo a jednak bardzo smacznie :)
Przepis na szybkie danie z makaronem wygląda znakomicie tym bardziej, że w ostatnim czasie polubiłem makaron pod wszelką postacią !!!!
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. O mnie Lubella zapomniała, zresztą nie pierwszy juz raz, ale ja i tak kocham makarony więc z nimi czy bez nich i tak świętuję:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń