Tarta z boczniakami, kozim serem i orzechami
Pamiętacie jak pisałam o świątecznym spacerze i grudniowym grzybobraniu? To był bardzo owocny spacer bo przyniosłam z niego aż 3 gatunki świeżych grzybów. Skoro nazbierałam to trzeba było przerobić. Część zimówek trafiło do pysznej zupy grzybowej, uszaki ususzyłam na później a boczniaki wylądowały w bardzo smacznej tarcie. Właśnie tej, którą pokazuję Wam dzisiaj. Oczywiście możecie użyć boczniaków kupionych w sklepie - ja Was do lasu nie wyganiam. No chyba, że ktoś jest mocno grzybnięty bo bardzo proszę.
Do tarty użyłam serów twarogowych z pasteryzowanego mleka koziego marki Merci Chef!
Wykorzystałam dwa serki - roladkę twarogową z dodatkiem miodu i serek ziołowo czosnkowy do smarowania. Te sery mają wyrazisty, pełny smak. Nadają się do bezpośredniego spożycia, do kanapek, naleśników czy właśnie do zapiekanek tak jak ja to zrobiłam. Można też nimi nadziewać pieczone warzywa albo zagęścić sos.
Zobacz też przepis na tartę z żółciakiem siarkowym - za kilka miesięcy znowu będę szukać tego grzyba w łęgowym lesie.
Tarta orzechowo-serowa z dzikimi boczniakami
czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić tartę orzechowo-serową z boczniakami?
CIASTO - do miski przesiałam mąkę, dosypała tarte orzechy, sól, tymianek i paprykę. Dodałam też serek kozi i żółtko, zagniotłam ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche można dolać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiłam nim prostokątną formę do tarty o wymiarach 13x36x2,5cm. Formę wcześniej posmarowałam cieniutko masłem i oprószyłam odrobiną mąki. Ciasto nakłułam gęsto widelcem, przykryłam arkuszem papieru do pieczenia a ten obciążyłam ceramicznymi kulkami żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut. Po tym czasie wyjęłam formę, delikatnie usunęłam papier w obciążnikami a ciasto wstawiłam z powrotem do pieca na kolejne 10 minut.
FARSZ - boczniaki starannie oczyściłam, pokroiłam w paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam grzyby a gdy zaczęły się dość mocno smażyć dorzuciłam cebulę. Smażyłam jakieś 10 minut, mieszając, aż grzyby zmiękły i odparował nadmiar wody. Ostudziłam. Do zimnych grzybów dodałam jajko, serek kozi i śmietankę. Dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem.
Tak przygotowany farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Formę z tartą wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam przez 30 minut. Podałam na gorąco.
Do tarty użyłam serów twarogowych z pasteryzowanego mleka koziego marki Merci Chef!
Wykorzystałam dwa serki - roladkę twarogową z dodatkiem miodu i serek ziołowo czosnkowy do smarowania. Te sery mają wyrazisty, pełny smak. Nadają się do bezpośredniego spożycia, do kanapek, naleśników czy właśnie do zapiekanek tak jak ja to zrobiłam. Można też nimi nadziewać pieczone warzywa albo zagęścić sos.
Zobacz też przepis na tartę z żółciakiem siarkowym - za kilka miesięcy znowu będę szukać tego grzyba w łęgowym lesie.
Tarta orzechowo-serowa z dzikimi boczniakami
czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia
składniki:
- CIASTO - 150 g mąki pszennej luksusowej
- 50 g tartych orzechów włoskich
- 1 żółtko jajka
- 1 op. sera twarogowego koziego z miodem Merci Chef! (110g)
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- FARSZ - 500 g boczniaków - u mnie dzikie, samodzielnie zebrane
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 op. serka koziego do smarowania z czosnkiem i ziołami Merci Chef! (140g)
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- do smaku - sól, pieprz mielony
Jak zrobić tartę orzechowo-serową z boczniakami?
CIASTO - do miski przesiałam mąkę, dosypała tarte orzechy, sól, tymianek i paprykę. Dodałam też serek kozi i żółtko, zagniotłam ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche można dolać 1-2 łyżki zimnej wody. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiłam nim prostokątną formę do tarty o wymiarach 13x36x2,5cm. Formę wcześniej posmarowałam cieniutko masłem i oprószyłam odrobiną mąki. Ciasto nakłułam gęsto widelcem, przykryłam arkuszem papieru do pieczenia a ten obciążyłam ceramicznymi kulkami żeby podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut. Po tym czasie wyjęłam formę, delikatnie usunęłam papier w obciążnikami a ciasto wstawiłam z powrotem do pieca na kolejne 10 minut.
FARSZ - boczniaki starannie oczyściłam, pokroiłam w paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam grzyby a gdy zaczęły się dość mocno smażyć dorzuciłam cebulę. Smażyłam jakieś 10 minut, mieszając, aż grzyby zmiękły i odparował nadmiar wody. Ostudziłam. Do zimnych grzybów dodałam jajko, serek kozi i śmietankę. Dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem.
Tak przygotowany farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Formę z tartą wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam przez 30 minut. Podałam na gorąco.
Ojj :( czy mmoge zstapic ser z miodem. Mieszkam na "wygnaniu" i niestety nie ma tu. Ten drugi upolowalam podobny :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
serek z miodem możesz zastąpić naturalnym albo ziołowym - ten miodowy nie jest specjalnie słodki
UsuńWygląda wspaniale! Nie mogę się napatrzeć, no i oczywiście zjadłabym z rozkoszą. Podziwiam Twoją pasję do zbierania grzybów i to, ze zawsze coś znajdziesz. Naprawdę jesteś grzybnięta ;) Piękne określenie!
OdpowiedzUsuńWitam, czym można zastąpić te dwa kozie serki ?
OdpowiedzUsuńNaturalnym albo smakowym twarożkiem z mleka krowiego np. takim typu almette czy jakimś podobnym
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuń