Ciasto na niedzielę. Kostka brzoskwiniowo jabłkowa
Puszysty biszkopt z soczystą galaretką, owocami i śmietankową pianką. Czy to nie brzmi bajecznie? Zapewniam Was, że to ciasto jest obłędnie pyszne i koniecznie musicie takie zrobić. Może właśnie w ten weekend? No bo na co czekać!
Taka kostka brzoskwiniowo jabłkowa jest, o ile to możliwe, lepsza od szarlotki królewskiej, ale czy mówię prawdę musicie ocenić sami po degustacji ciasta. Ostrzegam, na jednym kawałku raczej się nie skończy!
Ciasto brzoskwiniowo jabłkowe na biszkopcie, z bitą śmietaną
czas przygotowania: 60 minut + czas studzenia + czas chłodzenia
składniki:
Jak zrobić biszkopt genueński?
Masło rozpuściłam. Mąkę przesiałam i wymieszałam z 1 łyżką cukru oraz solą. Jajka ubiłam z pozostałym cukrem na bardzo puszystą, jasną i kremową masę. Cukier powinien się zupełnie rozpuścić. Do masy jajecznej dodałam wanilię i 1/3 naszykowanej mąki, wymieszałam delikatnie łyżką. Następnie dosypałam połowę z reszty mąki, wmieszałam ją w ciasto i dopiero wsypałam ostatnią część mąki. Po połączeniu jej z ciastem wlałam przestudzone masło i wymieszałam całość aby składniki się połączyły. Na wszystkich etapach mieszania łyżką lub szpatułką trzeba to robić dokładnie, ale delikatnie żeby wszystko się połączyło, ale nie uszło z ciasta wtłoczone w nie na samym początku ubijania powietrze. Ciasto wylałam do formy o wymiarach 34x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 20 minut w temp. 175st. C. Po upieczeniu wyjęłam formę z pieca, ale zostawiłam w niej ciasto przez 30 minut żeby przestygło. Dopiero po tym czasie przełożyłam je na kratkę i ostudziłam całkowicie. Biszkopt najlepiej upiec wieczorem poprzedniego dnia.
Jak przygotować masę owocową?
Owoce umyłam. Brzoskwinie sparzyłam, zdjęłam z nich skórkę, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę. Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę. Jabłka wsypałam do garnka, wlałam sok cytrynowy i pomarańczowy oraz wodę, dusiłam kilka minut żeby nieco zmiękły. Dodałam brzoskwinie i cukier, chwilę razem poddusiłam. Do gorących owoców wsypałam galaretkę w proszku i mieszałam aż żelatyna się rozpuściła. Odstawiłam do wystudzenia.
Jak przygotować masę śmietanową?
Żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała podgrzałam ją mieszając aż zupełnie się rozpuściła, odstawiłam żeby lekko przestygła. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam cukier, wanilię i sok z cytryny do smaku. Do przestudzonej żelatyny dodałam najpierw 3 łyżki masy śmietanowej, wymieszałam dokładnie i dopiero wlałam ją do miski z ubitą śmietaną cały czas miksując. Jeszcze przez chwilę ubijałam.
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo jabłkowe na biszkopcie z bitą śmietaną?
Z ostudzonego biszkoptu ścięłam delikatnie skórkę z wierzchu. Ułożyłam go tej formie, w której się piekł. Na biszkopt wyłożyłam jeszcze nie całkiem zastygniętą masą owocową i odstawiłam do lodówki na 2 godziny żeby zastygła. Gdy tak się stało na wierzch wyłożyłam masę śmietanową. Równo ją rozsmarowałam i odstawiłam z powrotem do lodówki na 2-3 godziny żeby całość ładnie stężała. Przed podaniem wierzch posypałam startą czekoladą i pokroiłam na porcje.
Smaczna Pyza poleca takie ciasto na weekendowy deser. Wystarczy dla całej rodziny i gości.
Taka kostka brzoskwiniowo jabłkowa jest, o ile to możliwe, lepsza od szarlotki królewskiej, ale czy mówię prawdę musicie ocenić sami po degustacji ciasta. Ostrzegam, na jednym kawałku raczej się nie skończy!
Ciasto brzoskwiniowo jabłkowe na biszkopcie, z bitą śmietaną
czas przygotowania: 60 minut + czas studzenia + czas chłodzenia
składniki:
- BISZKOPT GENUEŃSKI - przepis
- MASA OWOCOWA - 700 g brzoskwiń (waga owoców bez skórki i pestek)
- 500 g jabłek (j.w.)
- sok z 1 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 150 ml wody
- 100 g cukru
- 2 op. galaretki o smaku brzoskwiniowym
- MASA ŚMIETANOWA - 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- dodatkowo: 3-4 kostki gorzkiej czekolady
Jak zrobić biszkopt genueński?
Masło rozpuściłam. Mąkę przesiałam i wymieszałam z 1 łyżką cukru oraz solą. Jajka ubiłam z pozostałym cukrem na bardzo puszystą, jasną i kremową masę. Cukier powinien się zupełnie rozpuścić. Do masy jajecznej dodałam wanilię i 1/3 naszykowanej mąki, wymieszałam delikatnie łyżką. Następnie dosypałam połowę z reszty mąki, wmieszałam ją w ciasto i dopiero wsypałam ostatnią część mąki. Po połączeniu jej z ciastem wlałam przestudzone masło i wymieszałam całość aby składniki się połączyły. Na wszystkich etapach mieszania łyżką lub szpatułką trzeba to robić dokładnie, ale delikatnie żeby wszystko się połączyło, ale nie uszło z ciasta wtłoczone w nie na samym początku ubijania powietrze. Ciasto wylałam do formy o wymiarach 34x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 20 minut w temp. 175st. C. Po upieczeniu wyjęłam formę z pieca, ale zostawiłam w niej ciasto przez 30 minut żeby przestygło. Dopiero po tym czasie przełożyłam je na kratkę i ostudziłam całkowicie. Biszkopt najlepiej upiec wieczorem poprzedniego dnia.
biszkopt genueński jest bardzo dobrą bazą do ciasta z owocami, galaretką i bitą śmietaną |
Jak przygotować masę owocową?
Owoce umyłam. Brzoskwinie sparzyłam, zdjęłam z nich skórkę, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę. Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę. Jabłka wsypałam do garnka, wlałam sok cytrynowy i pomarańczowy oraz wodę, dusiłam kilka minut żeby nieco zmiękły. Dodałam brzoskwinie i cukier, chwilę razem poddusiłam. Do gorących owoców wsypałam galaretkę w proszku i mieszałam aż żelatyna się rozpuściła. Odstawiłam do wystudzenia.
żeby zrobić masę owocową najpierw trzeba poddusić jabłka, później dodać do nich brzoskwinie a na koniec w gorącej masie rozpuścić galaretkę |
Jak przygotować masę śmietanową?
Żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała podgrzałam ją mieszając aż zupełnie się rozpuściła, odstawiłam żeby lekko przestygła. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam cukier, wanilię i sok z cytryny do smaku. Do przestudzonej żelatyny dodałam najpierw 3 łyżki masy śmietanowej, wymieszałam dokładnie i dopiero wlałam ją do miski z ubitą śmietaną cały czas miksując. Jeszcze przez chwilę ubijałam.
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo jabłkowe na biszkopcie z bitą śmietaną?
Z ostudzonego biszkoptu ścięłam delikatnie skórkę z wierzchu. Ułożyłam go tej formie, w której się piekł. Na biszkopt wyłożyłam jeszcze nie całkiem zastygniętą masą owocową i odstawiłam do lodówki na 2 godziny żeby zastygła. Gdy tak się stało na wierzch wyłożyłam masę śmietanową. Równo ją rozsmarowałam i odstawiłam z powrotem do lodówki na 2-3 godziny żeby całość ładnie stężała. Przed podaniem wierzch posypałam startą czekoladą i pokroiłam na porcje.
Smaczna Pyza poleca takie ciasto na weekendowy deser. Wystarczy dla całej rodziny i gości.
Ciasto idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń