Ciasto na niedzielę. Kostka brzoskwiniowo jabłkowa

Puszysty biszkopt z soczystą galaretką, owocami i śmietankową pianką. Czy to nie brzmi bajecznie?  Zapewniam Was, że to ciasto jest obłędnie pyszne i koniecznie musicie takie zrobić. Może właśnie w ten weekend? No bo na co czekać! 

Taka kostka brzoskwiniowo jabłkowa jest, o ile to możliwe, lepsza od szarlotki królewskiej, ale czy mówię prawdę musicie ocenić sami po degustacji ciasta. Ostrzegam, na jednym kawałku raczej się nie skończy!

kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele, smaczna pyza


Ciasto brzoskwiniowo jabłkowe na biszkopcie, z bitą śmietaną

czas przygotowania:  60 minut + czas studzenia + czas chłodzenia
składniki: 
  • BISZKOPT GENUEŃSKI - przepis

  • MASA OWOCOWA - 700 g brzoskwiń (waga owoców bez skórki i pestek)
  • 500 g jabłek (j.w.)
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy 
  • 150 ml wody 
  • 100 g cukru
  • 2 op. galaretki o smaku brzoskwiniowym

  • MASA ŚMIETANOWA - 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml wody 
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  
  • dodatkowo: 3-4 kostki gorzkiej czekolady 

kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele

Jak zrobić biszkopt genueński? 

Masło rozpuściłam. Mąkę przesiałam i wymieszałam z 1 łyżką cukru oraz solą. Jajka ubiłam z pozostałym cukrem na bardzo puszystą, jasną i kremową masę. Cukier powinien się zupełnie rozpuścić. Do masy jajecznej dodałam wanilię i 1/3 naszykowanej mąki, wymieszałam delikatnie łyżką. Następnie dosypałam połowę z reszty mąki, wmieszałam ją w ciasto i dopiero wsypałam ostatnią część mąki. Po połączeniu jej z ciastem wlałam przestudzone masło i wymieszałam całość aby składniki się połączyły. Na wszystkich etapach mieszania łyżką lub szpatułką trzeba to robić dokładnie, ale delikatnie żeby wszystko się połączyło, ale nie uszło z ciasta wtłoczone w nie na samym początku ubijania powietrze. Ciasto wylałam do formy o wymiarach 34x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 20 minut w temp. 175st. C. Po upieczeniu wyjęłam formę z pieca, ale zostawiłam w niej ciasto przez 30 minut żeby przestygło. Dopiero po tym czasie przełożyłam je na kratkę i ostudziłam całkowicie.  Biszkopt najlepiej upiec wieczorem poprzedniego dnia.

ciasto brzoskwiniowo jablkowe na biszkopcie z bita smietana, kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele
biszkopt genueński jest bardzo dobrą bazą do ciasta z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Jak przygotować masę owocową? 

Owoce umyłam. Brzoskwinie sparzyłam, zdjęłam z nich skórkę, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę. Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę. Jabłka wsypałam do garnka, wlałam sok cytrynowy i pomarańczowy oraz wodę, dusiłam kilka minut żeby nieco zmiękły. Dodałam brzoskwinie i cukier, chwilę razem poddusiłam. Do gorących owoców wsypałam galaretkę w proszku i mieszałam aż żelatyna się rozpuściła. Odstawiłam do wystudzenia.

kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele,  ciasto brzoskwiniowo jablkowe na biszkopcie z bita smietana
żeby zrobić masę owocową najpierw trzeba poddusić jabłka, później dodać do nich brzoskwinie a na koniec w gorącej masie rozpuścić galaretkę

Jak przygotować masę śmietanową? 

Żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała podgrzałam ją mieszając aż zupełnie się rozpuściła, odstawiłam żeby lekko przestygła. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam cukier, wanilię i sok z cytryny do smaku. Do przestudzonej żelatyny dodałam najpierw 3 łyżki masy śmietanowej, wymieszałam dokładnie i dopiero wlałam ją do miski z ubitą śmietaną cały czas miksując. Jeszcze przez chwilę ubijałam.

kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele,  ciasto brzoskwiniowo jablkowe na biszkopcie z bita smietana

Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo jabłkowe na biszkopcie z bitą śmietaną? 

Z ostudzonego biszkoptu ścięłam delikatnie skórkę z wierzchu. Ułożyłam go tej formie, w której się piekł. Na biszkopt wyłożyłam jeszcze nie całkiem zastygniętą masą owocową i odstawiłam do lodówki na 2 godziny żeby zastygła. Gdy tak się stało na wierzch wyłożyłam masę śmietanową. Równo ją rozsmarowałam i odstawiłam z powrotem do lodówki na 2-3 godziny żeby całość ładnie stężała. Przed podaniem wierzch posypałam startą czekoladą i pokroiłam na porcje.

Smaczna Pyza poleca takie ciasto na weekendowy deser. Wystarczy dla całej rodziny i gości. 

kostka brzoskwiniowo jablkowa, jablkowo brzoskwiniowa pokusa, biszkopt genuenski, biszkopt z owocami i bita śmietana, ciasto na niedziele,  ciasto brzoskwiniowo jablkowe na biszkopcie z bita smietana

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger