Dzisiaj jeszcze jedno danie z moje wiejskiego, urlopowego repertuaru kulinarnego. Szybkie danie z duszonego schabu i świeżo zebranych leśnych grzybów. Taki leśny gulasz. Pachnące i szybkie do przyrządzenia danie bo będąc na urlopie nie mam ochoty tracić przy garach więcej czasu niż to konieczne.
Schab to chude mięso, delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Wystarczy je krótko obsmażyć a potem dusić z grzybami przez kilka, kilkanaście minut bo grzybom też nie trzeba dużo czasu żeby się ugotowały. Kroję je grubo bo lubię kiedy są widoczne w potrawie i czuć je pod zębem. Takie danie podaję z domowymi kluskami bo tak smakuje najlepiej, ale dobrze będzie się komponowało z ziemniakami, makaronem czy ryżem.
Sprawdźcie jaki pyszny jest
schab duszony z czernidłakami, pomidorami i winem.
|
schab wieprzowy duszony z leśnymi grzybami i tymiankiem z przydomowego ogródka ziołowego |
Leśny gulasz ze schabu i grzybów
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 400 g schabu wieprzowego środkowego bez kości
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- 1/2 łyżeczki słodkie papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju roślinnego albo masła klarowanego
-
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/3-1/2 szkl. wody albo bulionu warzywnego
-
- ok. 300-500 g świeżych grzybów leśnych - u mnie 1 duży kraśniak, kilka muchomorków rdzawobrązowych, 1 piaskowiec modrzak, 3 nieduże podgrzybki
- 3-5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka listków tymianku
- do smaku - sól, pieprz
-
- kopytka domowej roboty
|
duszony schab w sosie grzybowym najlepiej smakuje z domowymi kopytkami |
Jak zrobić gulasz ze schabu z grzybami?
Mięso pokroiłam w paski. Mąkę połączyłam z pieprzem, solą i papryką. Taką mieszanką posypałam mięso i wymieszałam żeby pokryła wszystkie kawałki. Grzyby dokładnie oczyściłam, pokroiłam w plasterki, ale niezbyt cienkie bo lubię kiedy grzyby są dobrze widoczne w daniu. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam.
|
schab do gulaszu kroję w paski, obtaczam w mące z przyprawami i obsmażam |
Na dużej patelni rozgrzałam połowę tłuszczu. Obsmażyłam mięso partiami na lekko złocisty kolor. Usmażone kawałeczki przekładałam na talerz i smażyłam następne. Następnie na tej samej patelni rozgrzałam resztę oleju i zeszkliłam cebulę. Kiedy nieco zmiękła dorzuciłam grzyby oraz czosnek i smażyłam wszystko razem kilka chwil aż grzyby zaczęły puszczać sok. Wtedy z powrotem dorzuciłam na patelnię obsmażone mięso. Wlałam nieco wody i dusiłam potrawę przez jakieś 10 minut.
|
smażę też grubo pokrojone świeże grzyby razem z cebulą i czosnkiem |
Na koniec zaprawiłam gulasz śmietaną. Roztrzepałam ją najpierw z odrobiną soli i zahartowałam kilkoma łyżeczkami gorącego sosu a następnie wlałam do mięsa i grzybów. Na koniec doprawiłam wszystko świeżym tymiankiem. Ależ zapach!
|
schab z grzybami duszę krótko a sos zaprawiam śmietaną |
Gulasz leśny ze schabu i świeżo zebranych grzybów podałam z kopytkami i
ogórkami kiszonymi własnej roboty.
|
schab duszony z grzybami to proste i szybkie danie z mojego wiejskiego menu |
robiłam i pyszne! dzisiaj zrobię chyba z 5 raz... jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuń