Grzyby gatunkami. Piestrzenica pochyła
Piestrzenica pochyła Gyromitria fastigiata to grzyb rzadki. W Polsce prawdopodobnie jest dosłownie kilka stanowisk tego gatunku, oficjalnie udokumentowane jedno czy dwa. Ja oglądałam te grzyby w miejskim lesie, w Warszawie, gdzie na obszarze kilku metrów kwadratowych wyrosło chyba z 50-siąt owocników. Widok niesamowity i przepiękny. A ususzony egzemplarz trafi wkrótce pod mikroskop i do badań naukowych.
Piestrzenica pochyła jest objęta częściową ochroną gatunkową.
To podobno gatunek grzyba jadalny, ale nawet z terenu prywatnego nie polecam jej zbierać. Raz, że jest naprawdę rzadka, a dwa to fakt, że tak jak piestrzenica kasztanowata, i prawdopodobnie inne piestrzenice, może zawierać gyromitrynę, choć w mniejszej ilości, a ta substancja kumuluje się w wątrobie uszkadzając ją. Nie warto ryzykować.
Jak wygląda piestrzenica pochyła?
Piestrzenica pochyła ma kapelusz początkowo nieregularnie okrągły. Jego nieregularnie mózgowate płaty rozpościerają się tworząc siodełka pośrodku i wystające rogate wyrostki na brzegach. Na powierzchni jest pomarszczony, pofałdowany, nieregularny. Koloru czerwonobrązowego, brązowego, na starość kasztanowobrązowego.
Z obserwacji warszawskiego stanowiska wynika, że pusty w środku owocnik rośnie długo, nawet kilka tygodni. Jest trwały jeśli tylko nikt go nie zdepcze lub nie zje. Dorasta do 10 cm wysokości i mniej więcej tak samo szeroka może być sama główka.
Trzon piestrzenicy pochyłej jest krótki w stosunku do główki, ma do 6 cm wysokości. Szerszy ku dołowi, biały, na powierzchni aksamitny. Podłużnie grubo marszczony.
Miąższ gruby na kilka milimetrów, kruchy, woskowaty, chrząstkowaty. Smak i zapach słabe, niewyraźne.
Czy piestrzenica pochyła jest grzybem jadalnym?
Ten gatunek jest opisywany w atlasach jako jadalny, ale ze względu na możliwą zawartość nawet niewielkiej ilości gyromitryny nie polecam go do zbierania i jedzenia. Poza tym jest bardzo rzadka i zasługuje na ochronę.
Gdzie szukać piestrzenicy pochyłej?
Piestrzenica pochyła rośnie w kwietniu i maju. Lubi wapienne podłoże. Szukajcie jej w ciepłych, wilgotnych lasach liściastych z przewagą dębów, grabów oraz buków. Pojawia się pojedynczo lub w grupach. Bardzo rzadka.
Jak odróżnić piestrzenicę pochyłą od innych piestrzenic?
Najbardziej podobna jest Piestrzenica infułowata Gyromitria infula - ma podobnie rogato siodłowaty kapelusz, ale występuje tylko jesienią w lasach iglastych.
Rosnąca wiosną Piestrzenica olbrzymia Gyromitria gigas ma główkę w zarysie bardziej okrągłą i jest zwykle jaśniejsza.
Także wiosenna Piestrzenica kasztanowata Gyromitria esculenta rośnie w lasach iglastych lub mieszanych i ma kolor ciemniejszy, kasztanowy. W zarysie je główka jest też nieregularnie okrągła.
źrodło:
P.Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Piestrzenica pochyła jest objęta częściową ochroną gatunkową.
To podobno gatunek grzyba jadalny, ale nawet z terenu prywatnego nie polecam jej zbierać. Raz, że jest naprawdę rzadka, a dwa to fakt, że tak jak piestrzenica kasztanowata, i prawdopodobnie inne piestrzenice, może zawierać gyromitrynę, choć w mniejszej ilości, a ta substancja kumuluje się w wątrobie uszkadzając ją. Nie warto ryzykować.
Jak wygląda piestrzenica pochyła?
Piestrzenica pochyła ma kapelusz początkowo nieregularnie okrągły. Jego nieregularnie mózgowate płaty rozpościerają się tworząc siodełka pośrodku i wystające rogate wyrostki na brzegach. Na powierzchni jest pomarszczony, pofałdowany, nieregularny. Koloru czerwonobrązowego, brązowego, na starość kasztanowobrązowego.
Z obserwacji warszawskiego stanowiska wynika, że pusty w środku owocnik rośnie długo, nawet kilka tygodni. Jest trwały jeśli tylko nikt go nie zdepcze lub nie zje. Dorasta do 10 cm wysokości i mniej więcej tak samo szeroka może być sama główka.
Trzon piestrzenicy pochyłej jest krótki w stosunku do główki, ma do 6 cm wysokości. Szerszy ku dołowi, biały, na powierzchni aksamitny. Podłużnie grubo marszczony.
Miąższ gruby na kilka milimetrów, kruchy, woskowaty, chrząstkowaty. Smak i zapach słabe, niewyraźne.
Czy piestrzenica pochyła jest grzybem jadalnym?
Ten gatunek jest opisywany w atlasach jako jadalny, ale ze względu na możliwą zawartość nawet niewielkiej ilości gyromitryny nie polecam go do zbierania i jedzenia. Poza tym jest bardzo rzadka i zasługuje na ochronę.
Gdzie szukać piestrzenicy pochyłej?
Piestrzenica pochyła rośnie w kwietniu i maju. Lubi wapienne podłoże. Szukajcie jej w ciepłych, wilgotnych lasach liściastych z przewagą dębów, grabów oraz buków. Pojawia się pojedynczo lub w grupach. Bardzo rzadka.
Jak odróżnić piestrzenicę pochyłą od innych piestrzenic?
Najbardziej podobna jest Piestrzenica infułowata Gyromitria infula - ma podobnie rogato siodłowaty kapelusz, ale występuje tylko jesienią w lasach iglastych.
Rosnąca wiosną Piestrzenica olbrzymia Gyromitria gigas ma główkę w zarysie bardziej okrągłą i jest zwykle jaśniejsza.
Także wiosenna Piestrzenica kasztanowata Gyromitria esculenta rośnie w lasach iglastych lub mieszanych i ma kolor ciemniejszy, kasztanowy. W zarysie je główka jest też nieregularnie okrągła.
źrodło:
P.Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Czy Piestrzenica pochyła może też pojawić się w sadach - albo na działkach ?- Coś podobnego znalazłem kilka lat temu pod Dereniem Jadalnym - kojarzyło mi się to znalezisko ze Smardzem -ale ten rodzaj grzyba jest mi zupełnie nie znany -wiec nie skusiłem się aby go zerwać -A czy Smardz może pojawić się na działce?
OdpowiedzUsuńSkoro przy krzewach lub drzewach owocowych to jak najbardziej mógł być smardz. Często rosną w ogródkach, na działkach, w sadach.
UsuńJadlam to dawno temu tylko brazowe...bylam dzieckiem. Pamietam, ze trzeba bylo dlugo smażyć/dusic...unas to sie nazywalo babie uszy :)
OdpowiedzUsuńBabie uszy to piestrzenica kasztanowata, niestety zawiera bardzo szkodliwą gyromiytrynę, która rozkłada się zupełnie dopiero w temperaturze powyżej 140 st. więc domowe gotowanie, nawet kilkukrotne, czy długie smażenie, nie jest w stanie całkowicie jej usunąć i można się poważnie zatruć. Kiedyś zbierano ją po prostu z biedy, na przednówku, dziś tłumaczyć można jej jedzenie tylko nieświadomością bądź głupotą
Usuń