Grzyby gatunkami. Twardnica bulwiasta
W moim atlasie właśnie pojawiła się Twardnica bulwiasta Dumontinia tuberosa. To mały i ciekawy grzybek. Pojawia się wczesną wiosną w miejscach gdzie zwykle rosną zawilce gajowe, ale przeważnie jeszcze zanim te rośliny się pojawią. Atakuje ich korzenie poprzedniej jesieni, a wiosną wyrastają nowe owocniki. Zaatakowane w ten sposób rośliny kiełkują, ale wytwarzają tylko same liście i nie kwitną.
W podobnym czasie co twardnice rosną też czarki austriackie.
Owocnik twardnicy bulwiastej ma kształt pucharka, kubeczka lub miseczki. Dorasta do 3 cm średnicy. Z wiekiem rozpościera się aż do płaskiego. Koloru czerwonobrązowego, brązowego, orzechowo-brązowego.
Trzon długi, brązowy. Częściowo lub całkowicie zagłębiony w podłożu. Na jego drugim końcu, czyli u podstawy, znajduje się czarne zgrubienie jakim jest sklerota wielkości nawet orzecha laskowego. Sklerota nieregularnie bulwiasta, z wierzchu czarna, w środku biaława.
Miąższ twardnicy bulwiastej jest cienki, woskowaty. Nie ma zapachu, a smakuje słodkawo.
Twardnica bulwiasta wyrasta w lasach liściastych, szczególnie takich wilgotnych, ogrodach, parkach - wszędzie tam gdzie rosną zawilce gajowe (Anemone nemorosa), bo pasożytuje na ich korzeniach. Pojawia się od marca do maja. Kiedy zawilce zaczną już kiełkować to ciężko ją wypatrzeć, ale są lata kiedy pojawia się gromadnie i wtedy łatwiej ją zauważyć.
Twardnica bulwiasta to grzyb niejadalny. Jest pasożytem zawilca gajowego.
Inne nazwy twardnicy bulwiastej: sklerotka buliwasta, twardzik bulwiasty.
Źródło:
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” PWRiL Warszawa 1983
E. Gerhardt „Przewodnik Grzyby” MULTICO Warszawa 2004
W podobnym czasie co twardnice rosną też czarki austriackie.
Owocnik twardnicy bulwiastej ma kształt pucharka, kubeczka lub miseczki. Dorasta do 3 cm średnicy. Z wiekiem rozpościera się aż do płaskiego. Koloru czerwonobrązowego, brązowego, orzechowo-brązowego.
Trzon długi, brązowy. Częściowo lub całkowicie zagłębiony w podłożu. Na jego drugim końcu, czyli u podstawy, znajduje się czarne zgrubienie jakim jest sklerota wielkości nawet orzecha laskowego. Sklerota nieregularnie bulwiasta, z wierzchu czarna, w środku biaława.
Miąższ twardnicy bulwiastej jest cienki, woskowaty. Nie ma zapachu, a smakuje słodkawo.
Twardnica bulwiasta wyrasta w lasach liściastych, szczególnie takich wilgotnych, ogrodach, parkach - wszędzie tam gdzie rosną zawilce gajowe (Anemone nemorosa), bo pasożytuje na ich korzeniach. Pojawia się od marca do maja. Kiedy zawilce zaczną już kiełkować to ciężko ją wypatrzeć, ale są lata kiedy pojawia się gromadnie i wtedy łatwiej ją zauważyć.
Twardnica bulwiasta to grzyb niejadalny. Jest pasożytem zawilca gajowego.
Inne nazwy twardnicy bulwiastej: sklerotka buliwasta, twardzik bulwiasty.
Źródło:
B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” PWRiL Warszawa 1983
E. Gerhardt „Przewodnik Grzyby” MULTICO Warszawa 2004
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.