Polędwiczki w sosie śmietanowym ze smardzówkami i suszonymi pomidorami
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Świeże smardzówki też nie lubią być długo gotowane czy duszone więc z obu tych składników można zrobić dość szybkie danie.
Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad.
Trwa właśnie sezon na grzyby z rodziny smardzowatych, a te które wyrosną w ogrodach, parkach, na działkach i innych terenach zagospodarowanych przez człowieka można zbierać więc zobaczcie jak najlepiej wykorzystać smardze.
Polędwiczka duszona ze smardzówkami
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić polędwiczki ze smardzówkami?
Smardzówki czeskie dokładnie oczyściłam, opłukałam z piasku i resztek ściółki. Trzony pokroiłam na poprzeczne kawałki, główki mniejszych zostawiłam w całości, a większe poprzekrawałam na połówki i ćwiartki.
Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Pomidory suszone, osączone z oliwy, posiekałam.
Polędwiczkę wieprzową pokroiłam w poprzek na dość grube plastry. Rozbiłam lekko tłuczkiem przykrywając najpierw mięso kawałkiem folii spożywczej. Polędwiczka jest tak miękkim mięsem, że właściwie można ją rozbić nawet dłonią jeśli nie chcecie korzystać z tłuczka. Na talerzu wymieszałam mąkę z solą i pieprzem, obu przypraw dodałam po 1/2 łyżeczki. W takiej mieszance obtoczyłam kawałki mięsa.
W rondlu roztopiłam masło dodając oliwę, z której wyjęłam pomidory. Obsmażyłam plastry mięsa aż zrumieniły się z obu stron. Dorzuciłam rozdrobniony czosnek, pomidory i grzyby. Smażyłam razem, mieszając, przez kilka chwil. Wlałam wino, a po chwili także bulion i śmietankę. Dusiłam całość kilka minut aż sos zgęstniał a mięso i grzyby zmiękły.
Tak przygotowaną polędwiczkę z grzybami podałam z makaronem wstążki i surówką z kapusty kiszonej.
Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad.
Trwa właśnie sezon na grzyby z rodziny smardzowatych, a te które wyrosną w ogrodach, parkach, na działkach i innych terenach zagospodarowanych przez człowieka można zbierać więc zobaczcie jak najlepiej wykorzystać smardze.
Polędwiczka duszona ze smardzówkami
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa 400 g
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 250 g świeżych smardzówek czeskich
- 2 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory suszone w oliwie
- 1 łyżka oliwy od pomidorów suszonych
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wina wytrawnego albo półwytrawnego
- 50-100 ml bulionu warzywnego albo warzywno mięsnego
- 100 ml słodkiej śmietanki, użyłam 30%
- do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
Jak zrobić polędwiczki ze smardzówkami?
Smardzówki czeskie dokładnie oczyściłam, opłukałam z piasku i resztek ściółki. Trzony pokroiłam na poprzeczne kawałki, główki mniejszych zostawiłam w całości, a większe poprzekrawałam na połówki i ćwiartki.
Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Pomidory suszone, osączone z oliwy, posiekałam.
Polędwiczkę wieprzową pokroiłam w poprzek na dość grube plastry. Rozbiłam lekko tłuczkiem przykrywając najpierw mięso kawałkiem folii spożywczej. Polędwiczka jest tak miękkim mięsem, że właściwie można ją rozbić nawet dłonią jeśli nie chcecie korzystać z tłuczka. Na talerzu wymieszałam mąkę z solą i pieprzem, obu przypraw dodałam po 1/2 łyżeczki. W takiej mieszance obtoczyłam kawałki mięsa.
W rondlu roztopiłam masło dodając oliwę, z której wyjęłam pomidory. Obsmażyłam plastry mięsa aż zrumieniły się z obu stron. Dorzuciłam rozdrobniony czosnek, pomidory i grzyby. Smażyłam razem, mieszając, przez kilka chwil. Wlałam wino, a po chwili także bulion i śmietankę. Dusiłam całość kilka minut aż sos zgęstniał a mięso i grzyby zmiękły.
Tak przygotowaną polędwiczkę z grzybami podałam z makaronem wstążki i surówką z kapusty kiszonej.
Czy można zastąpić smardze suszonu\ymi grzybkami?
OdpowiedzUsuńoczywiście - trzeba je jednak wcześniej namoczyć i podgotować, wywar można zużyć do sosu
Usuń