Polędwiczki w sosie śmietanowym ze smardzówkami i suszonymi pomidorami

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Świeże smardzówki też nie lubią być długo gotowane czy duszone więc z obu tych składników można zrobić dość szybkie danie. 

Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo smaczny obiad.

Trwa właśnie sezon na grzyby z rodziny smardzowatych, a te które wyrosną w ogrodach, parkach, na działkach i innych terenach zagospodarowanych przez człowieka można zbierać więc zobaczcie jak najlepiej wykorzystać smardze.

poledwiczka z grzybami, poledwiczki w sosie smietanowym, co na obiad, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, wieprzowina duszona z grzybami, grzyby,


Polędwiczka duszona ze smardzówkami

czas przygotowania: 30 minut
składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa  400 g
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 250 g świeżych smardzówek czeskich
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 duże pomidory suszone w oliwie
  • 1 łyżka oliwy od pomidorów suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml białego wina wytrawnego albo półwytrawnego 
  • 50-100 ml bulionu warzywnego albo warzywno mięsnego 
  • 100 ml słodkiej śmietanki, użyłam 30% 

  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony

poledwiczka z grzybami, poledwiczki duszone, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, wieprzowina duszona z grzybami, grzyby,


Jak zrobić polędwiczki ze smardzówkami?

Smardzówki czeskie dokładnie oczyściłam, opłukałam z piasku i resztek ściółki. Trzony pokroiłam na poprzeczne kawałki, główki mniejszych zostawiłam w całości, a większe poprzekrawałam na połówki i ćwiartki.

Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Pomidory suszone, osączone z oliwy, posiekałam.

Polędwiczkę wieprzową pokroiłam w poprzek na dość grube plastry. Rozbiłam lekko tłuczkiem przykrywając najpierw mięso kawałkiem folii spożywczej. Polędwiczka jest tak miękkim mięsem, że właściwie można ją rozbić nawet dłonią jeśli nie chcecie korzystać z tłuczka. Na talerzu wymieszałam mąkę z solą i pieprzem, obu przypraw dodałam po 1/2 łyżeczki. W takiej mieszance obtoczyłam kawałki mięsa.

poledwiczka z grzybami, ze smardzowkami, poledwiczki w sosie smietanowym, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, wieprzowina duszna z grzybami, grzyby,
poledwiczka z grzybami, poledwiczki w sosie smietanowym ze smardzowkami, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, wieprzowina duszona z grzybami, grzyby,
poledwiczka z grzybami, poledwiczki w sosie smietanowym, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, z grzybami, grzyby,


W rondlu roztopiłam masło dodając oliwę, z której wyjęłam pomidory. Obsmażyłam plastry mięsa aż zrumieniły się z obu stron. Dorzuciłam rozdrobniony czosnek, pomidory i grzyby. Smażyłam razem, mieszając, przez kilka chwil. Wlałam wino, a po chwili także bulion i śmietankę. Dusiłam całość kilka minut aż sos zgęstniał a mięso i grzyby zmiękły.

Tak przygotowaną polędwiczkę z grzybami podałam z makaronem wstążki i surówką z kapusty kiszonej. 

dodatek do obiadu, kapusta kiszona, poledwiczka z grzybami, poledwiczki w sosie smietanowym, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, wieprzowina duszona z grzybami, grzyby,
poledwiczka z grzybami, poledwiczki w sosie smietanowym ze smardzowkami, smardzowka czeska, sos smietankowy, mieso w sosie, wieprzowina, grzyby,

2 komentarze:

  1. Czy można zastąpić smardze suszonu\ymi grzybkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście - trzeba je jednak wcześniej namoczyć i podgotować, wywar można zużyć do sosu

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger