Puszysta babka migdałowa w polewie czekoladowej

Dzisiaj przedstawiam Wam smakowitą i bardzo puszystą babeczkę, która doskonale nadaje się na wielkanocny stół 

Przed Wami - Miss Migdałowa. Może ta babka nie jest wyjątkowo śliczna, ale za to delikatna jak puch i po prostu rozpływa się w ustach. Przez tę swoją delikatność zdarza jej się nieco kruszyć przy krojeniu, a czasami podczas studzenia nieco nierówno opadnie, ale taka już ta jej uroda. Mimo to, wierzcie mi - jest cudowna! 

puszysta babka, babeczka z migdalami, wielkanoc, delikatna babka, baba wielkanocna, migdaly, ciasta wielkanocne, wypieki, ciasto na wielkanoc


Babka migdałowa jest wspaniałą babką, z którą warto bliżej się poznać. A jak to zrobić? Zacznijmy od tego co ma w sobie a potem opowiem Wam jak się do niej zabrać. Spodoba się Wam na pewno!

Bardzo puszysta i delikatna babka migdałowa 

czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia i studzenia
składniki na foremkę o wym. 10x27cm: 
  • BABKA MIGDAŁOWA - 3 jajka średniej wielkości 
  • 160 g zwykłego cukru 
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 80 g mąki pszennej tortowej 
  • 120 g migdałów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • sok z połowy średniej cytryny 
  • skórka otarta z połowy średniej cytryny 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
  •  
  • POLEWA - 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5-6 łyżeczek śmietanki 30%
  •  
  • DODATKOWO do dekoracji - czekoladowe jajeczka
  • migdały, sparzone i obrane ze skórki

babka migdalowa, puszysta babka, babeczka z migdalami, wielkanoc, delikatna babka, baba wielkanocna, migdaly, ciasta wielkanocne, wypieki, ciasto na wielkanoc
puszysta babka, babeczka z migdalami, wielkanoc, baba wielkanocna, migdaly, ciasta wielkanocne, wypieki, ciasto na wielkanoc

Jak zrobić babkę migdałową?

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ale ja wolę papier. Cytrynę wyszorowałam dokładnie.  Z połowy otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Migdały, razem ze skórką, zmieliłam, wymieszałam z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Jajka wybiłam rozdzielając białka od żółtek. 

puszysta babka, babeczka z migdalami, wielkanoc, delikatna babka, baba wielkanocna, migdaly, ciasta wielkanocne, wypieki, ciasto na wielkanoc


Białka wlałam do miski. Ubijałam dodając powoli cukier. Kiedy piana była już sztywna, nie przerywając miksowania, dodawałam kolejno żółtka, olej, sok z cytryny i ekstrakt migdałowy. Następnie zmniejszyłam do minimum obroty miksera, wsypałam mieszankę suchych składników i mieszałam do połączenia.

puszysta babka, babeczka z migdalami, wielkanoc, delikatna babka, baba wielkanocna, migdaly, ciasta wielkanocne, wypieki, ciasto na wielkanoc


Przygotowane ciasto przelałam do naszykowanej foremki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 45 minut. Po upieczeniu zostawiłam w formie do wystudzenia.

Kiedy babka zupełnie ostygła posmarowałam ją czekoladą i ozdobiłam czekoladowymi jajeczkami oraz migdałami.

POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do stalowej miseczki. Miskę postawiłam na rondelku z gorącą wodą a rondel na kuchence, małym ogniu. Do czekolady dolałam śmietankę i podgrzewałam całość aż czekolada się rozpuściła.

Babka migdałowa, jak już pisałam, jest bardzo delikatna i puszysta. Najlepiej upiec ją dzień wcześniej.

puszysta babka, babeczka z migdalami, wielkanoc, delikatna babka, baba wielkanocna, migdaly, ciasta wielkanocne, wypieki, ciasto na wielkanoc

10 komentarzy:

  1. och wspaniały przepis a jak wygląda!!! mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda i jak pięknie udekorowana ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Droga Pyzo, mam wielką ochotę na tę Twoją babeczkę :) Czy do prodiża powinnam podwoić ilość składników?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do prodiża koniecznie podwójna porcja, zastanawiam się tylko czy taka duża nie rozpadnie się już przy wyjmowaniu z prodiża bo jest naprawdę delikatna

      Usuń
    2. Masz rację, nie pomyślałam o tym. Ale mam problem z piekarnikiem, był padł :) i chwilowo tylko prodiż wchodzi w grę. No nic babek u Pani Pyzy pod dostatkiem :) więc coś wybiorę z pewnością.
      Dziękuje za odpowiedź i życzę pięknych i rodzinnych Świąt!

      Usuń
  5. jeszcze tu spróbuję
    już upiekłam, wystudziłam i zaraz obleję czekoladą
    gdzie ją potem przechowywać jak nie zjedzą wszystkiego od razu?
    lodówka czy szafeczka znaczy się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie jestem w stanie odpowiedzieć w ciągu minuty i czekałaś na odpowiedź prawie 2 godziny... Nie siedzę non stop przy komputerze, oprócz bloga jeszcze pracuję i prowadzę dom. Przechowywać w szafce, dobrze byłoby przykryć czymś żeby nie obsychała.

      Usuń
    2. nic się nie stało oprócz tego że babka zniknęła:) ale na przyszłość może się przyda

      Usuń
    3. rozumiem , że smakowała więc cieszę się bardzo

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger