Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą
Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.
Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu.
Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki orzechowe
Wilgotna babka orzechowa z polewą z białej czekolady
czas przygotowania : 10 minut + 45 minut pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : foremkę o wymiarach 27x8 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masło stopiłam i przestudziłam. Jajka wybiłam rozdzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę razem z solą. W misce wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach suche składniki czyli mielone orzechy, oba cukry, bułkę tartą, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy. Miksując powoli wlewałam płynne masło a po chwili dodałam kolejno po jednym żółtku. Dolałam także ekstrakt pomarańczowy.
Do mokrej, ale jakby sypkiej masy dodawałam partiami pianę z białek. Wmieszałam ją starannie, ale delikatnie aż wszystko się połączyło. Ciasto przełożyłam do naszykowanej foremki. Piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.
POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do żaroodpornej miseczki, dolałam śmietankę i ustawiłam naczynie na rondelku z gorącą wodą. Kiedy czekolada się roztopiła wymieszałam masę dokładnie i polałam nią wierzch przestudzonego ciasta. Udekorowałam połówkami orzechów włoskich i drobną posypką cukrową.
Źródło inspiracji
Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu.
Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy na Ciasteczka orzechowe oraz Babeczki orzechowe
Wilgotna babka orzechowa z polewą z białej czekolady
czas przygotowania : 10 minut + 45 minut pieczenia
składniki :
- CIASTO - 175 g miękkiego masła albo margaryny
- 30 g cukru trzcinowego muscovado
- 100 g cukru zwykłego
- 4 jajka
- 150 g orzechów włoskich mielonych albo tartych
- 160 g bułki tartej
- 10 g proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- POLEWA - 70 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
- do formy - 1 łyżeczka masła i 2 łyżki bułki tartej
- do dekoracji - orzechy włoskie, ew. posypka cukrowa
sposób przygotowania : foremkę o wymiarach 27x8 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masło stopiłam i przestudziłam. Jajka wybiłam rozdzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę razem z solą. W misce wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach suche składniki czyli mielone orzechy, oba cukry, bułkę tartą, proszek do pieczenia i startą skórkę z pomarańczy. Miksując powoli wlewałam płynne masło a po chwili dodałam kolejno po jednym żółtku. Dolałam także ekstrakt pomarańczowy.
Do mokrej, ale jakby sypkiej masy dodawałam partiami pianę z białek. Wmieszałam ją starannie, ale delikatnie aż wszystko się połączyło. Ciasto przełożyłam do naszykowanej foremki. Piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu ostudziłam.
POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, przełożyłam do żaroodpornej miseczki, dolałam śmietankę i ustawiłam naczynie na rondelku z gorącą wodą. Kiedy czekolada się roztopiła wymieszałam masę dokładnie i polałam nią wierzch przestudzonego ciasta. Udekorowałam połówkami orzechów włoskich i drobną posypką cukrową.
Źródło inspiracji
Ciacho wygląda rewelacyjnie i na pewno tak tez smakuje :) Strasznie mi się podobają zdjęcia chyba sam upiekę :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda ślicznie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada! Zapachnialo swietami :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda znakomicie! *.*
OdpowiedzUsuńWidać, że musi być pyszne! :)
właśnie zajadam się tą pyszną babką. Wilgotna i bardzo pomarańczowa.No i ta polewa, palce lizać:). Na światecznym stole na pewno u mnie zagości. I nie tylko wtedy. Pychotka. Dziękuję Pyzo :)
OdpowiedzUsuńAnna
Upiekłam, spróbowałam, pycha, wilgotne, pachnie pomarańczowo- orzechową mieszanką, zagości na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto może poleżeć,aby upiec kilka dni przed świętami?
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że u nas nie wytrzymuje dłużej niż 3 dni więc trudno mi powiedzieć
UsuńIle maki ootrzeba
OdpowiedzUsuńdo tego ciasta nie potrzeba mąki - mielone orzechy miesza się z bułką tartą i to jest sucha masa zastępująca mąkę
UsuńJestem bezglutenowa ale dla rodziny upiekłam, ponoś super
OdpowiedzUsuńale bezglutenowcy jedzą też chleb z różnych mąk nie zawierających glutenu więc gdyby zamiast zwykłej bułki tartej dodać ususzony i zmielony taki chleb to ciasto byłoby bezglutenowe - można spróbować
Usuń