Wielkanoc




Jest już zbiór przepisów na Boże Narodzenie  i oddzielny z zestawem przekąsek na imprezy.
Teraz nadszedł czas na zastanowienie się co przygotować na Wielkanoc. Jajka, zimne mięsa, sałatki, dania obiadowe, słodkości - myślę, że każdy znajdzie coś ciekawego i smacznego. Z poprzednich zbiorów też na pewno część da się wykorzystać np. śledzie wigilijne doskonale sprawdzą się w tygodniu Wielkiego Postu a schab ze śliwkami czy pasztet piekę na każde święta i nie tylko :D

Zapraszam :)


               Jajka pod różnymi 
                                postaciami
                                           

Jajka z kremem serowym
Jajka ze szprotkami wędzonymi
Jajka z boczniakami, orzechami i natką pietruszki
Jajka z zielonym kremem
Wiosenne jajka z kremem z chwastów i twarogu
Jajka z fioletową pastą marchewkową i curry
Różowe jajka z kozim serem i buraczkami 
Jajka z marchewką, serem i orzechami
Jajka faszerowane na ciepło
Jajka na twardo zapiekane ze smardzami w sosie śmietanowo serowym
Jajeczka wiosenne
Fałszywe muchomorki 
Jajka w sosie wiosennym
Jajka faszerowane na zimno
Kurczaczki w skorupkach
 Jajka serowo-pomidorowe 
 Jajka z farszem pasztetowym 
 Jajka z farszem szynkowym
 


                Mięsa zimne 
                                        i przekąski

Zielone babeczki z zielonym kremem 
Murzin śląski
Jaskółcze gniazda 
Schab po warszawsku
Schab w galarecie z sałatką ćwikłową
Schab w galarecie z kurkami
 Zimne nóżki z buraczkami
Prawdziwe zimne nóżki
Galaretka śmietankowa z jajkiem, szynką i sałatką jarzynową
Pasztet z dzika
Pasztet z indyka, z zieleniną
Pasztet z indyka ze smardzami
Pasztet z wątróbki z żurawiną
Pasztet z boczniaków, kaszy i soczewicy
Pasztet z wątróbki drobiowej z borowikami i rozmarynem - bez pieczenia
Pasztet z wątróbki drobiowej z tymiankiem - bez pieczenia
 Salceson z podrobów drobiowych
Najlepsza domowa biała kiełbasa
 Schab peklowany, parzony, z papryką
Łopatka peklowana parzona
Szynka gotowana, biała
Schab wieprzowy suszony, z pończochy
Karczek suszony z pończochy
Ligawa wołowa suszona, w ziołach
Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem
Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą
Rolada boczkowa, boczek rolowany
Pieczeń z kurczaka
Karczek pieczony, pikantny

                          Sałatki
                                      
Sałatka pieczarkowa
Sałatka królewska z kurczakiem
Sałatka ryżowa
Bukiet z buraczków z sałatką 
Sałatka śledziowa z jajem
Sałatka z kolorowymi jajeczkami
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Sałatka warzywna z marynowanymi grzybkami
Sałatka z komosy ryżowej z białą kiełbasą


                     Dodatki i sosy


Majonez domowy
Prawdziwe, domowe masło
Sos tatarski, domowy
Chrzan tarty ze śmietaną i/albo z jabłkiem
 Ćwikła z chrzanem


                            Zupy, zakwasy

Zakwas żytni na żur
Zakwas pszenny na barszcz biały
Zielona zupa krem
Święcelina, święconka, sodra
Zupa chrzanowa
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Barszcz biały z kiełbasą, kurczakiem i jajkiem
Żurek grzybowy 
Zupa szczawiowa wiosenna
Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim

                                

                 Dania gorące

Biała kiełbasa duszona z ziemniakami i musztardą francuską 
Biała kiełbasa zapiekana na pęczaku

Wereszczaka po warszawsku
Biała kiełbasa na kapuście
Biała kiełbasa w piwie
Królik w białym winie z warzywami
Perliczka długopieczona z jabłkami i boczkiem
Kaczka pieczona faszerowana mięsem, grzybami i jabłkami
 Kaczka pieczona, faszerowana kaszą jaglaną 
Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem
Uda gęsie pieczone z cydrem, warzywami i jabłkami
Kacze udka pieczone w cydrze, z żurawiną, gruszkami i jarmużem
Kaczka pieczona, faszerowana mięsem
Kurczę pieczone z farszem mięsno pieczarkowym
Kurczak pieczony z pomidorami
Udka kurze pieczone, nadziewane białą kiełbasą
Schab po sztygarsku
Rolada z karkówki
Rolada z indyka ze smardzami


            Ciasta, desery 
                          i bułeczki 


 Bułeczki zajączki szafranowe
Bułeczki pszenne zajączki albo inne zwierzaczki
Mazurek jabłkowo-orzechowy
Mazurek z kurczaczkami
Mazurek z czekoladowym ganache
Mazurek z kajmakiem i bakaliami
Babeczki sernikowe
Ciasteczka waniliowe z lemon curd 
Ciasteczka zajączki
Rolada black&white
Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym
Bezowy wieniec z kremem śmietanowym i lemon curd
 

                   Baby, babki  
                         i babeczki


Babka z makiem, na białkach
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa cytrynowa 
Babka gotowana, kukurydziana, w polewie czekoladowej
Kolorowa babka "kwitnący tulipan"
Dwukolorowa babka zebra
Babka majonezowo-budyniowa o smaku cytrynowym
Babeczki cytrynowe z limoncello
Babka marcepanowa z czekoladą
Babka adwokatowo-kokosowa
 
Babka piaskowa czekoladowa
Babka drożdżowa
Ucierana babka z ananasem
Babka dyniowa z nutą pomarańczy
Babka kawowo-orzechowa
Stara baba 
Babka kisielowa a'la tort
                    

                      Serniki i paschy 

Najlepszy sernik wiedeński
Najlepszy sernik krakowski  
Sernik z jabłkami
Pascha wielkanocna na zimno 
 Sernik z brzoskwiniami i zajączkami
 Sernik z brzoskwiniamii kruszonką 
Sernik cytrynowy
Sernik z adwokatem
Sernik czekoladowy
Sernik a'la zebra
Zimna Baba Blue
Sernik z kandyzowanym ananasem 
Sernik z roladkami
 Sernik chałwowy
Seromakowiec czyli podwójne ciasto
Sernik kajmakowo-czekoladowy


C.D.N.

13 komentarzy:

  1. Znakomity blog, świetne przepisy, gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo i zachęcam do gotowania oraz pieczenia!

      Usuń
  2. Iza prowadzisz świetnego bloga...pamiętam cię z Krakowa ...pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam przepisu na sernik na zimno i znalazłam go u Ciebie. Dziękuję i Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam przepisu na żurek...nigdy go nie robiłam i trafiłam do Ciebie...hmmm...
    Siedzę już 4 godziny i wertuję Twoje przepisy...jesteś niesamowita...sama nie wiem od czego zacząć gotowanie...chyba na pierwszy ogień pójdzie pieczarkowa i kotlety ziemniaczane...dam znać jak mi poszło;)
    Pozdrawiam serdecznie Pani Izo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i zawsze miło mi będzie Cię tutaj gościć :) zaglądaj i korzystaj z przepisów :)

      Usuń
  5. Super przepisy na pewno skorzystam na Wielkanoc dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. ZNAKOMITE PRZEPISY I SPOSÓB W JAKI JE PRZEKAZUJESZ.WCZORAJ ODKRYŁAM.TERAZ BĘDZIE ZE MNIE KUCHARKA !! SERDECZNOŚCI. BRYGIDA.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre przepisy Pani Izo serdecznie dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy 3 marca 2017 00:05 Pani Izo czy zamrożoną białą kiełbasę przed pieczeniem trzeba sparzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest to konieczne, chyba że chce się najpierw ją ugotować żeby mieć wywar a dopiero potem zapiec

      Usuń
  9. Świetny blog, nie można się oderwać od przepisów :) Dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...