MENU NA WIELKANOC
Jest już zbiór przepisów na Boże Narodzenie i oddzielny z zestawem przekąsek na imprezy.
Teraz nadszedł czas na zastanowienie się co przygotować na Wielkanoc. Jajka, zimne mięsa, sałatki, dania obiadowe, słodkości - myślę, że każdy znajdzie coś ciekawego i smacznego. Z poprzednich zbiorów też na pewno część da się wykorzystać np. śledzie wigilijne doskonale sprawdzą się w tygodniu Wielkiego Postu a schab ze śliwkami czy pasztet piekę na każde święta i nie tylko :D
Zapraszam :)
Jajka pod różnymi
postaciami
Jajka z kremem serowym
Jajka ze szprotkami wędzonymi
Jajka z fetą i suszonymi pomidorami
Jajka z boczniakami, orzechami i natką pietruszki
Jajka z zielonym kremem
Wiosenne jajka z kremem z chwastów i twarogu
Jajka z kremem chrzanowym i łososiem - już wkrótce!
Jajka z fioletową pastą marchewkową i curry
Różowe jajka z kozim serem i buraczkami
Jajka z marchewką, serem i orzechami
Jajka faszerowane na ciepło
Jajka na twardo zapiekane ze smardzami w sosie śmietanowo serowym
Fałszywe muchomorki
Jajka faszerowane na zimno
Kurczaczki w skorupkach
Jajka serowo-pomidorowe
Jajka z farszem pasztetowym
Jajka z farszem szynkowym
Mięsa zimne
i przekąski
Zielone babeczki z zielonym kremem
Murzin śląski
Jaskółcze gniazda
Schab po warszawsku
Schab w galarecie z sałatką ćwikłową
Schab w galarecie z kurkami
Zimne nóżki z buraczkami
Prawdziwe zimne nóżki
Galaretka śmietankowa z jajkiem, szynką i sałatką jarzynową
Pasztet z dzika
Pasztet z indyka, z zieleniną
Pasztet z indyka ze smardzami
Pasztet z gęsi, z wątróbką i żurawiną
Pasztet z wątróbki z żurawiną
Pasztet z boczniaków, kaszy i soczewicy
Pasztet z wątróbki drobiowej z borowikami i rozmarynem - bez pieczenia
Pasztet z wątróbki drobiowej z tymiankiem - bez pieczenia
Salceson z podrobów drobiowych
Najlepsza domowa biała kiełbasa
Schab peklowany, parzony, z papryką
Łopatka peklowana parzona
Szynka gotowana, biała
Schab wieprzowy suszony, z pończochy
Karczek suszony z pończochy
Ligawa wołowa suszona, w ziołach
Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem
Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą
Pieczeń rzymska z jajkami
Rolada boczkowa, boczek rolowany
Pieczeń z kurczaka
Łopatka z szynkowara
Schab pieczony z oregano
Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem
Schab pieczony z morelą
Boczek pieczony
Karczek pieczony, pikantnySchab pieczony z oregano
Schab pieczony z czosnkiem i majerankiem
Schab pieczony z morelą
Boczek pieczony
Sałatka pieczarkowa
Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i ogórkiem
Sałatka królewska z kurczakiem
Sałatka ryżowa
Sałatka ziemniaczana z bobem i miętą
Bukiet z buraczków z sałatką
Sałatka śledziowa z jajem
Sałatka z kolorowymi jajeczkami
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sałatka warzywna z marynowanymi grzybkami
Sałatka z komosy ryżowej z białą kiełbasą
Dodatki i sosy
Majonez domowy
Prawdziwe, domowe masło
Sos tatarski, domowy
Chrzan tarty ze śmietaną i/albo z jabłkiem
Ćwikła z chrzanem
Zupy, zakwasy
Zakwas żytni na żur
Zielona zupa krem
Święcelina, święconka, sodra
Zupa chrzanowa
Żurek z kiełbasą i jajkiem
Barszcz biały z kiełbasą, kurczakiem i jajkiem
Żurek grzybowy
Zupa szczawiowa wiosenna
Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim
Dania gorące
Biała kiełbasa duszona z ziemniakami i musztardą francuską
Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami
Biała kiełbasa zapiekana na pęczaku
Wereszczaka po warszawsku
Biała kiełbasa na kapuście
Biała kiełbasa w piwie
Królik w białym winie z warzywami
Perliczka długopieczona z jabłkami i boczkiem
Kaczka pieczona faszerowana mięsem, grzybami i jabłkami
Kaczka pieczona, faszerowana kaszą jaglaną
Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem
Uda gęsie pieczone z cydrem, warzywami i jabłkami
Kacze udka pieczone w cydrze, z żurawiną, gruszkami i jarmużem
Kurczę pieczone z farszem mięsno pieczarkowym
Kurczak pieczony z pomidorami
Udka kurze pieczone, nadziewane białą kiełbasą
Schab po sztygarsku
Schab z białymi kiełbaskami, pieczony w kapuście - od 22/03/2018
Rolada z karkówki
Rolada z indyka ze smardzami
Ciasta, desery
i bułeczki
Bułeczki zajączki szafranowe
Bułeczki pszenne zajączki albo inne zwierzaczki
Mazurek jabłkowo-orzechowy
Mazurek z kurczaczkami
Mazurek z czekoladowym ganache
Mazurek z kajmakiem i bakaliami
Ciasto milionera jak mazurek z kajmakiem i czekoladą
Babeczki sernikowe
Słodkie owieczki
Ciasteczka waniliowe z lemon curd
Ciasteczka zajączki
Ciasto 3-bit na krakersach, bez pieczenia
Rolada black&white
Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym
Bezowy wieniec z kremem śmietanowym i lemon curd
Rolada bezowa z kremem kawowym
Baby, babki
i babeczki
Babka z makiem, na białkach
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa cytrynowa
Babka jogurtowa z migdałami - już wkrótce!
Babka gotowana, kukurydziana, w polewie czekoladowej
Kolorowa babka "kwitnący tulipan"
Dwukolorowa babka zebra
Babka majonezowo-budyniowa o smaku cytrynowym
Babeczki cytrynowe z limoncello
Babka marcepanowa z czekoladą
Babka adwokatowo-kokosowa
Babka piaskowa czekoladowa
Babka drożdżowa
Babka dyniowa z nutą pomarańczy
Babka kawowo-orzechowa
Stara baba
Babka kisielowa a'la tort
Serniki i paschy
Najlepszy sernik wiedeński
Najlepszy sernik krakowski
Sernik z gruszkami
Sernik z jabłkami
Pascha wielkanocna na zimno
Sernik z brzoskwiniami i zajączkami
Sernik z brzoskwiniamii kruszonką
Sernik cytrynowy
Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i borówkami
Sernik z adwokatem
Sernik czekoladowy
Sernik a'la zebra
Zimna Baba Blue
Sernik z kandyzowanym ananasem
Sernik z roladkami
Sernik chałwowy
Seromakowiec czyli podwójne ciasto
Sernik kajmakowo-czekoladowy
C.D.N.
Znakomity blog, świetne przepisy, gratuluję
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i zachęcam do gotowania oraz pieczenia!
UsuńIza prowadzisz świetnego bloga...pamiętam cię z Krakowa ...pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa, pozdrawiam!
UsuńSzukałam przepisu na sernik na zimno i znalazłam go u Ciebie. Dziękuję i Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na żurek...nigdy go nie robiłam i trafiłam do Ciebie...hmmm...
OdpowiedzUsuńSiedzę już 4 godziny i wertuję Twoje przepisy...jesteś niesamowita...sama nie wiem od czego zacząć gotowanie...chyba na pierwszy ogień pójdzie pieczarkowa i kotlety ziemniaczane...dam znać jak mi poszło;)
Pozdrawiam serdecznie Pani Izo.
dziękuję za miłe słowa i zawsze miło mi będzie Cię tutaj gościć :) zaglądaj i korzystaj z przepisów :)
UsuńSuper przepisy na pewno skorzystam na Wielkanoc dziękuję
OdpowiedzUsuńZNAKOMITE PRZEPISY I SPOSÓB W JAKI JE PRZEKAZUJESZ.WCZORAJ ODKRYŁAM.TERAZ BĘDZIE ZE MNIE KUCHARKA !! SERDECZNOŚCI. BRYGIDA.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre przepisy Pani Izo serdecznie dziękuję
OdpowiedzUsuńAnonimowy 3 marca 2017 00:05 Pani Izo czy zamrożoną białą kiełbasę przed pieczeniem trzeba sparzyć
OdpowiedzUsuńnie jest to konieczne, chyba że chce się najpierw ją ugotować żeby mieć wywar a dopiero potem zapiec
UsuńŚwietny blog, nie można się oderwać od przepisów :) Dziękuje
OdpowiedzUsuńCzęsto korzystam z tego bloga ,bardzo mi pomógł w amatorskim gotowaniu ,wszystko mi wyszło pyszne. Przepisy rewelacyjne.Pani Izo jest pani wielka .Dziękuję
OdpowiedzUsuńjestem wielka co widać na zdjęciach :D , ale dziękuję za miłe słowa
UsuńCzęsto korzystam z tego bloga,wszystkie przepisy rewelacyjne.Dziękuję ,że pani jest.
OdpowiedzUsuńjestem i nigdzie się nie wybieram więc zapraszam częściej
UsuńJak tu pysznie i domowo :) Dobra kuchnia z sercem i porządna gospodyni to prawdziwy rarytas w domu :) Gratuluję i pozdrawiam :)ASia
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :) będzie mi miło gościć Cię częściej
UsuńPrzepisy są bardzo dobre i zdrowe.Dziękuję i polecam innym.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwow, ileż świetnych przepisów :D na pewno wypróbuję kilka w tą wielkanoc :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie! Mam nadzieję, że wszystko się uda
UsuńUwielbiam Panią i Pani przepisy!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło to czytać :)
UsuńZnów się zachwycam Pani blogiem... <3 <3
OdpowiedzUsuńŚwięta robią mama z siostrą i teściowa, ale mazurki ja dowożę - jabłkowy będzie dla nich miłą niespodzianką (siostra jest sadownikiem - uprawia same jabłonie... ;-)
No to mam nadzieję, że taki mazurek przypadnie do gustu rodzinie 😊
UsuńJesteś wspaniała! Oddajesz swoje prace tak bez żadnych ceregieli. Widać, że kochasz ludzi! Lubisz sprawiać przyjemność. Wspaniały blog! Przed chwilą go obejrzałam. Chciałabym wiele przepisów wykorzystać! "W ciemno"! Już nie raz wypróbowywałam Twoje przepisy, więc wiem. Z niecierpliwością będę czekała na c.d.!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Nie będę pisać tu tak często jak kiedyś, ale od czasu do czasu coś nowego się pojawi.
Usuńbardzo fajne przepisy, aż przyjemnie bedzie gotowac
OdpowiedzUsuń