Kolorowe ryżotto na winie
Ryżotto z warzywami jest kolorowym i smacznym daniem. Nie mylcie go z risotto bo nie jest takie kremowe i wilgotne, ale za to jest zdecydowanie łatwiejsze do zrobienia. Do ryżu dorzucam takie warzywa jakie akurat mam czyli to co nawinie mi się pod rękę więc rzeczywiście to tak zwana potrawa "na winie".
Ryżotto robi się szybko. Wystarczy ugotowany ryż, można użyć nawet tego, który został Wam z poprzedniego dnia, pod warunkiem że nie jest rozgotowany. Warzywa w ryżotto powinny pozostać jędrne, chrupiące. To bardzo dobry obiad na lato, pełen kolorów i smaku.
Lubię kiedy warzywa, nawet po obróbce cieplnej, pozostają jędrne. Sałatka z młodych warzyw składa się właśnie z takich chrupiących składników.
Ryż z kolorowymi warzywami
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2 porcje:
Jak przygotować ryż z warzywami?
Ryż przepłukałam na sicie zimną wodą. Osączyłam, wsypałam do rondelka. Wlałam zimną wodą - ryż odmierzyłam filiżanką i wlałam do gotowania 1,5 raza więcej wody niż było ryżu. Gotowałam na niedużym ogniu aż ryż wchłonął cały płyn, ale pozostał leciutko twardawy, taki al'dente.
Czosnek obrałam, posiekałam. Papryczkę pokroiłam w drobniutką kostkę. Bób był lekko obgotowany - wrzuciłam go na wrzątek dosłownie na 3 minuty, odcedziłam i obrałam ze skórki. Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki małosolne. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki. Łodygi selera oczyściłam w podłużnych, twardych włókien i pokroiłam na plasterki. Jak widzicie na zdjęciu wyżej ilości warzyw były podobne objętościowo. Pomidorki poprzekrawałam na połówki i ćwiartki. Większość bazylii pokroiłam w paski, część listków zostawiłam do dekoracji.
Na dużej patelni rozgrzałam nieco olej. Wrzuciłam czosnek i papryczkę. Smażyłam kilka chwil po czym dodałam marchewkę, kalafiora i selera. Wlałam kilka łyżek wody i dusiłam pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa nieco zmiękły. Dorzuciłam bób, ogórka i ryż. Smażyłam razem jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawiłam do smaku odrobiną sosu słodko-ostrego z chili, solą i bazylią. Porcje ryżotta wyłożyłam na talerze. Posypałam pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.
Ryżotto robi się szybko. Wystarczy ugotowany ryż, można użyć nawet tego, który został Wam z poprzedniego dnia, pod warunkiem że nie jest rozgotowany. Warzywa w ryżotto powinny pozostać jędrne, chrupiące. To bardzo dobry obiad na lato, pełen kolorów i smaku.
Lubię kiedy warzywa, nawet po obróbce cieplnej, pozostają jędrne. Sałatka z młodych warzyw składa się właśnie z takich chrupiących składników.
Ryż z kolorowymi warzywami
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu długoziarnistego
- woda (objętościowo 1,5 raza tyle co ryżu)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 ogórki małosolne/kiszone
- kawałek kalafiora
- garść bobu
- kilka pomidorków papryczkowych/koktajlowych
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oleju roślinnego
- do smaku - sól, sos chili
Jak przygotować ryż z warzywami?
Ryż przepłukałam na sicie zimną wodą. Osączyłam, wsypałam do rondelka. Wlałam zimną wodą - ryż odmierzyłam filiżanką i wlałam do gotowania 1,5 raza więcej wody niż było ryżu. Gotowałam na niedużym ogniu aż ryż wchłonął cały płyn, ale pozostał leciutko twardawy, taki al'dente.
Czosnek obrałam, posiekałam. Papryczkę pokroiłam w drobniutką kostkę. Bób był lekko obgotowany - wrzuciłam go na wrzątek dosłownie na 3 minuty, odcedziłam i obrałam ze skórki. Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki małosolne. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki. Łodygi selera oczyściłam w podłużnych, twardych włókien i pokroiłam na plasterki. Jak widzicie na zdjęciu wyżej ilości warzyw były podobne objętościowo. Pomidorki poprzekrawałam na połówki i ćwiartki. Większość bazylii pokroiłam w paski, część listków zostawiłam do dekoracji.
Na dużej patelni rozgrzałam nieco olej. Wrzuciłam czosnek i papryczkę. Smażyłam kilka chwil po czym dodałam marchewkę, kalafiora i selera. Wlałam kilka łyżek wody i dusiłam pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa nieco zmiękły. Dorzuciłam bób, ogórka i ryż. Smażyłam razem jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawiłam do smaku odrobiną sosu słodko-ostrego z chili, solą i bazylią. Porcje ryżotta wyłożyłam na talerze. Posypałam pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.
fajna sprawa. Risotto nigdy nie chce mi się mieszać bez przerwy. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń