Wiejski placek z młodą kapustą i klopsikami

Placek z kapustą i mięsem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdził się jako jedna z potraw na koleżeńskim spotkaniu. Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę.

Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere, którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś jak pizza na grubym, puszystym cieście, z duszoną kapustą i wołowymi klopsikami. To fajny pomysł na nakarmienie gości podczas domowej imprezy albo obiad dla kilkuosobowej rodziny.

Smaczna Pyza serdecznie poleca!

placek drozdzowy z farszem, ciasto chlebowe, pizza inaczej, kapusta duszona, klopsiki wolowe, placek chlebowy, kapusta z miesem, pissaladiere, tarta drozdzowa




placek wiejski, mloda kapusta duszona, klopsiki z wolowiny, pizza na puszystym ciescie, tarta drozdzowa, ciasto z duszona kapusta i wolowina, co na obiad, zapiekanka dla calej rodziny

Placek chlebowy z młodą kapustą i wołowymi klopsikami

czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
  • CIASTO DROŻDŻOWE - 450 g mąki pszennej luksusowej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 300 ml letniej wody 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 

  • KAPUSTA - 1 kg młodej kapusty
  • 1/2 szkl. wody 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z połowy cytryny 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • 1/2 pęczka szczypioru
  •  
  • KLOPSIKI - 400 g chudej wołowiny 
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • garść liści natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 150 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 3/4 łyżeczki soli

placek drozdzowy z kapusta i klopsikami, kapusta duszona, klopsiki wolowe, pizza na grubym ciescie, tarta drozdzowa, ciasto z kapusta i wolowina


Jak zrobić ciasto drożdżowe na placek wiejski?

Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam cukier, 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Rozmieszałam dokładnie na gładką masę. Odstawiłam na 20-30 minut żeby zaczyn wyrósł. Kiedy spieni się i przynajmniej 3-krotnie  powiększy swoją objętość jest gotowy. Zaczyn wlałam do mąki w misce. Dodam resztę wody, olej i sól, zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż stało się gładkie i elastyczne. Uformowane w kulę zostawiłam do wyrastania w misce, w ciepłym miejscu, przykrywając naczynie szczelnie folią spożywczą. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość co trwa ok. 1 godziny.

ciasto na pizze, drozdze, ciasto pszenne, spod do pizzy, placek drozdzowy, tarta drozdzowa
mieso wolowe, wolowina, pulpeciki, kuleczki wolowe, kulki miesne, mini kotleciki,

Jak zrobić klopsiki wołowe?

Mięso zmieliłam w maszynce. Cebulę obrałam, drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju. Natkę opłukałam, osuszyłam, drobno posiekałam. Do mięsa dodałam przesmażoną cebulę, natkę, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszałam przez kilka minut aż masa zrobiła się kleista. Mokrymi rękami uformowałam z masy mięsnej 35 małych klopsików.

farsz do placka wiejskiego, duszone warzywa, farsz kapusciany, pizza z kapusta, tarta drozdzowa, placek wiejski


Jak przygotować kapustę na farsz do placka wiejskiego? 

Kapustę oczyściłam z wierzchnich, ciemnych i przeważnie uszkodzonych liści. Poszatkowałam dość cienko. Zieleninę opłukałam, osuszyłam i drobno pokroiłam. Kapustę wrzuciłam do garnka, podlałam wodą, dodałam cukier, sól i dusiłam pod przykryciem przez kilka minut żeby kapusta nieco zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Na małej patelni rozpuściłam masło z olejem. Wsypałam mąkę i smażyłam 1-2 minuty mieszając żeby nie było żadnych grudek. Zasmażkę przełożyłam do kapusty. Gotowałam bez przykrycia, mieszając, przez kilka minut. Wlałam sok z cytryny, dosypałam kminek i smażyłam jeszcze trochę, cały czas mieszając, żeby odparować cały płyn. Na koniec dosypałam pokrojoną zieleninę. Ostudziłam.

placek drozdzowy z kapusta i klopsikami, tarta drozdzowa, pizza z kapusta i wolowina, klopsiki wolowe, kapusta duszona, zapiekanka
 
Placek drożdżowy z młodą kapustą i wołowymi klopsikami

Formę o wymiarach 23x35 cm można wewnątrz posmarować cienko odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając je z wierzchu pięścią. Lekko zagniotłam, a następnie rozciągnęłam je w dłoniach i wyłożyłam nim dno formy. Formę z ciastem przykryłam czystą ściereczką i zostawiłam do napuszenia na 20 minut - w tym czasie ciasto powinno ponownie lekko wyrosnąć.

Na cieście rozłożyłam równomiernie ostudzoną, duszoną kapustę. Na wierzchu ułożyłam w równych rzędach klopsiki z surowego mięsa - nie wciskałam ich w kapustę. Tak przygotowany placek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół, i piekłam 40 minut. Po tym czasie włączyłam termoobieg i piekłam jeszcze ok. 10 minut.

Po upieczeniu wyjęłam formę z piekarnika, ale pozwoliłam plackowi w niej przestygnąć. Można go podać na ciepło, ale jest smaczny także na zimno.

placek wiejski, tarta drozdzowa, zapiekanka z kapusta i wolowina, klopsiki wolowe, placek drozdzowy, farsz warzywno miesny

7 komentarzy:

  1. Pani Izo, mam piekarnik gazowy,a więc bez termoobiegu i grzania "góra".Jak Pani myśli czy uda mi się? A może ktoś mi podpowie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli pieczesz w swoim piekarniku zwykłe ciasta to upieczesz też taki placek - ja termoobieg włączyłam tylko na chwilę żeby zrumienić klopsiki bo wydawały mi się blade, ale to nie jest konieczne

      Usuń
    2. Dziękuję. Ciasta udają się. Więc ten placek też na pewno mi się uda.pozdrawiam.

      Usuń
  2. Coś pysznego. Przepis zapisałam i wypróbuję.
    Zadziwię moich gości.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będzie smakowało :) daj znać jak wyszło!

      Usuń
  3. Czy ta kapusta jest słodka? Wolę raczej kwaśne, jak w bigosie. Co zrobić, żeby miała taki posmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim placyk kapusta jest zwykła więc ma łagodny, lekko słodkawy smak. Możesz użyć kapusty kiszonej, pokroić ją i dłużej dusić.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger