Wiejski placek z młodą kapustą i klopsikami
Placek z kapustą i mięsem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdził się jako jedna z potraw na koleżeńskim spotkaniu. Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę.
Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere, którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś jak pizza na grubym, puszystym cieście, z duszoną kapustą i wołowymi klopsikami. To fajny pomysł na nakarmienie gości podczas domowej imprezy albo obiad dla kilkuosobowej rodziny.
Smaczna Pyza serdecznie poleca!
Placek chlebowy z młodą kapustą i wołowymi klopsikami
czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
Jak zrobić ciasto drożdżowe na placek wiejski?
Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam cukier, 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Rozmieszałam dokładnie na gładką masę. Odstawiłam na 20-30 minut żeby zaczyn wyrósł. Kiedy spieni się i przynajmniej 3-krotnie powiększy swoją objętość jest gotowy. Zaczyn wlałam do mąki w misce. Dodam resztę wody, olej i sól, zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż stało się gładkie i elastyczne. Uformowane w kulę zostawiłam do wyrastania w misce, w ciepłym miejscu, przykrywając naczynie szczelnie folią spożywczą. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość co trwa ok. 1 godziny.
Jak zrobić klopsiki wołowe?
Mięso zmieliłam w maszynce. Cebulę obrałam, drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju. Natkę opłukałam, osuszyłam, drobno posiekałam. Do mięsa dodałam przesmażoną cebulę, natkę, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszałam przez kilka minut aż masa zrobiła się kleista. Mokrymi rękami uformowałam z masy mięsnej 35 małych klopsików.
Jak przygotować kapustę na farsz do placka wiejskiego?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, ciemnych i przeważnie uszkodzonych liści. Poszatkowałam dość cienko. Zieleninę opłukałam, osuszyłam i drobno pokroiłam. Kapustę wrzuciłam do garnka, podlałam wodą, dodałam cukier, sól i dusiłam pod przykryciem przez kilka minut żeby kapusta nieco zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Na małej patelni rozpuściłam masło z olejem. Wsypałam mąkę i smażyłam 1-2 minuty mieszając żeby nie było żadnych grudek. Zasmażkę przełożyłam do kapusty. Gotowałam bez przykrycia, mieszając, przez kilka minut. Wlałam sok z cytryny, dosypałam kminek i smażyłam jeszcze trochę, cały czas mieszając, żeby odparować cały płyn. Na koniec dosypałam pokrojoną zieleninę. Ostudziłam.
Placek drożdżowy z młodą kapustą i wołowymi klopsikami
Formę o wymiarach 23x35 cm można wewnątrz posmarować cienko odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając je z wierzchu pięścią. Lekko zagniotłam, a następnie rozciągnęłam je w dłoniach i wyłożyłam nim dno formy. Formę z ciastem przykryłam czystą ściereczką i zostawiłam do napuszenia na 20 minut - w tym czasie ciasto powinno ponownie lekko wyrosnąć.
Na cieście rozłożyłam równomiernie ostudzoną, duszoną kapustę. Na wierzchu ułożyłam w równych rzędach klopsiki z surowego mięsa - nie wciskałam ich w kapustę. Tak przygotowany placek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół, i piekłam 40 minut. Po tym czasie włączyłam termoobieg i piekłam jeszcze ok. 10 minut.
Po upieczeniu wyjęłam formę z piekarnika, ale pozwoliłam plackowi w niej przestygnąć. Można go podać na ciepło, ale jest smaczny także na zimno.
Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere, którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś jak pizza na grubym, puszystym cieście, z duszoną kapustą i wołowymi klopsikami. To fajny pomysł na nakarmienie gości podczas domowej imprezy albo obiad dla kilkuosobowej rodziny.
Smaczna Pyza serdecznie poleca!
Placek chlebowy z młodą kapustą i wołowymi klopsikami
czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE - 450 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- KAPUSTA - 1 kg młodej kapusty
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sok z połowy cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypioru
- KLOPSIKI - 400 g chudej wołowiny
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- garść liści natki pietruszki
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 150 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 3/4 łyżeczki soli
Jak zrobić ciasto drożdżowe na placek wiejski?
Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam cukier, 2 łyżki mąki i 100 ml wody. Rozmieszałam dokładnie na gładką masę. Odstawiłam na 20-30 minut żeby zaczyn wyrósł. Kiedy spieni się i przynajmniej 3-krotnie powiększy swoją objętość jest gotowy. Zaczyn wlałam do mąki w misce. Dodam resztę wody, olej i sól, zagniotłam miękkie ciasto. Wyrabiałam je przez kilka/kilkanaście minut aż stało się gładkie i elastyczne. Uformowane w kulę zostawiłam do wyrastania w misce, w ciepłym miejscu, przykrywając naczynie szczelnie folią spożywczą. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość co trwa ok. 1 godziny.
Jak zrobić klopsiki wołowe?
Mięso zmieliłam w maszynce. Cebulę obrałam, drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju. Natkę opłukałam, osuszyłam, drobno posiekałam. Do mięsa dodałam przesmażoną cebulę, natkę, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszałam przez kilka minut aż masa zrobiła się kleista. Mokrymi rękami uformowałam z masy mięsnej 35 małych klopsików.
Jak przygotować kapustę na farsz do placka wiejskiego?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, ciemnych i przeważnie uszkodzonych liści. Poszatkowałam dość cienko. Zieleninę opłukałam, osuszyłam i drobno pokroiłam. Kapustę wrzuciłam do garnka, podlałam wodą, dodałam cukier, sól i dusiłam pod przykryciem przez kilka minut żeby kapusta nieco zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Na małej patelni rozpuściłam masło z olejem. Wsypałam mąkę i smażyłam 1-2 minuty mieszając żeby nie było żadnych grudek. Zasmażkę przełożyłam do kapusty. Gotowałam bez przykrycia, mieszając, przez kilka minut. Wlałam sok z cytryny, dosypałam kminek i smażyłam jeszcze trochę, cały czas mieszając, żeby odparować cały płyn. Na koniec dosypałam pokrojoną zieleninę. Ostudziłam.
Placek drożdżowy z młodą kapustą i wołowymi klopsikami
Formę o wymiarach 23x35 cm można wewnątrz posmarować cienko odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając je z wierzchu pięścią. Lekko zagniotłam, a następnie rozciągnęłam je w dłoniach i wyłożyłam nim dno formy. Formę z ciastem przykryłam czystą ściereczką i zostawiłam do napuszenia na 20 minut - w tym czasie ciasto powinno ponownie lekko wyrosnąć.
Na cieście rozłożyłam równomiernie ostudzoną, duszoną kapustę. Na wierzchu ułożyłam w równych rzędach klopsiki z surowego mięsa - nie wciskałam ich w kapustę. Tak przygotowany placek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół, i piekłam 40 minut. Po tym czasie włączyłam termoobieg i piekłam jeszcze ok. 10 minut.
Po upieczeniu wyjęłam formę z piekarnika, ale pozwoliłam plackowi w niej przestygnąć. Można go podać na ciepło, ale jest smaczny także na zimno.
Pani Izo, mam piekarnik gazowy,a więc bez termoobiegu i grzania "góra".Jak Pani myśli czy uda mi się? A może ktoś mi podpowie?
OdpowiedzUsuńjeśli pieczesz w swoim piekarniku zwykłe ciasta to upieczesz też taki placek - ja termoobieg włączyłam tylko na chwilę żeby zrumienić klopsiki bo wydawały mi się blade, ale to nie jest konieczne
UsuńDziękuję. Ciasta udają się. Więc ten placek też na pewno mi się uda.pozdrawiam.
UsuńCoś pysznego. Przepis zapisałam i wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZadziwię moich gości.
Pozdrawiam.
mam nadzieję, że będzie smakowało :) daj znać jak wyszło!
UsuńCzy ta kapusta jest słodka? Wolę raczej kwaśne, jak w bigosie. Co zrobić, żeby miała taki posmak?
OdpowiedzUsuńW moim placyk kapusta jest zwykła więc ma łagodny, lekko słodkawy smak. Możesz użyć kapusty kiszonej, pokroić ją i dłużej dusić.
Usuń