Kolorowa sałatka z tuńczykiem
Ta kolorowa sałatka z tuńczykiem może być awaryjnym rozwiązaniem gdy nie wiecie do podać gościom, a Ci właśnie stoją w drzwiach. Czasami przecież zdarza się tak, że odwiedzi nas ktoś niezapowiedziany i nie jesteśmy przygotowani, a jednak wypada podać coś na przekąskę.
Warzywa w puszce i tuńczyka mam przeważnie w szafce, tak na wszelki wypadek i dlatego, że je lubimy. W kilka chwil mogę z tych składników przyrządzić sałatkę albo jakieś inne danie. W sytuacji awaryjnej albo na zwykłą, domową kolację.
Zobacz inne przepisy na sałatki, które będą pasowały na różne okazje (klik,klik)
Sałata rzymska z groszkiem, kukurydzą, fasolą i tuńczykiem
czas przygotowania: 10 minut + czas macerowania sałatki
składniki na 3-4 porcje:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Warzywa konserwowe odcedziłam na sicie, fasolkę wcześniej przepłukałam z zawiesistej zalewy. Ziarna wsypałam do miski. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobniutką kostkę, dosypałam do ziaren. Wlałam olej i ocet winny, oprószyłam niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dosypałam też posiekany zielony koperek. Sałatkę wymieszałam i odstawiłam na przynajmniej pół godziny. To taka sałatka, którą można przygotować na szybko, nawet kiedy goście stoją już w drzwiach, ale prawdę mówiąc zróbcie ją bez pośpiechu bo jeśli postoi kilka czy kilkanaście godzin to smaki przenikną się o wiele lepiej i i będzie jeszcze lepsza.
Małe liście sałaty rzymskiej, takie najbardziej delikatne i chrupiące ze środka główki, ułożyłam koliście na talerzach. Na środku nałożyłam porcje kolorowej sałatki i porcje odsączonego z zalewy, rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość przybrałam kwiatami kopru.
Warzywa w puszce i tuńczyka mam przeważnie w szafce, tak na wszelki wypadek i dlatego, że je lubimy. W kilka chwil mogę z tych składników przyrządzić sałatkę albo jakieś inne danie. W sytuacji awaryjnej albo na zwykłą, domową kolację.
Zobacz inne przepisy na sałatki, które będą pasowały na różne okazje (klik,klik)
Sałata rzymska z groszkiem, kukurydzą, fasolą i tuńczykiem
czas przygotowania: 10 minut + czas macerowania sałatki
składniki na 3-4 porcje:
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (puszki 400g)
- 1 nieduża cebula czerwona
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2-3 łyżki octu winnego
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym lub ew. oleju (puszki o zawartości 125-150g tuńczyka)
- małe liście sałaty rzymskiej
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Warzywa konserwowe odcedziłam na sicie, fasolkę wcześniej przepłukałam z zawiesistej zalewy. Ziarna wsypałam do miski. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobniutką kostkę, dosypałam do ziaren. Wlałam olej i ocet winny, oprószyłam niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dosypałam też posiekany zielony koperek. Sałatkę wymieszałam i odstawiłam na przynajmniej pół godziny. To taka sałatka, którą można przygotować na szybko, nawet kiedy goście stoją już w drzwiach, ale prawdę mówiąc zróbcie ją bez pośpiechu bo jeśli postoi kilka czy kilkanaście godzin to smaki przenikną się o wiele lepiej i i będzie jeszcze lepsza.
Małe liście sałaty rzymskiej, takie najbardziej delikatne i chrupiące ze środka główki, ułożyłam koliście na talerzach. Na środku nałożyłam porcje kolorowej sałatki i porcje odsączonego z zalewy, rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość przybrałam kwiatami kopru.
Jestem wielką fanką sałatek a takiej jeszcze nie jadłam :D będzie w sam raz na upały :D
OdpowiedzUsuńmało przy niej pracy, a smakuje bardzo dobrze
Usuń