Sałata z kurczakiem, truskawkami i bazylią
Lubię sałatki i jak na talerzu jest kolorowo. Lubię też łączyć mięso z owocami więc chętnie dorzucam jakieś do swoich sałatek. Wystarczy kilka liści czegoś zielonego i już można komponować jakieś pyszne danie.
Taka sałatka z kurczakiem i truskawkami jest ciekawą propozycją na lunch. Możecie nakarmić nią domowników lub poczęstować gości. Jestem pewna, że wszystkim będzie smakować. Jest soczysta, pełna smaków i tekstur. Porcja takiej sałatki to pożywny posiłek. Świetny na letni, gorący dzień.
Sałatka z kurczakiem, truskawkami, ogórkiem i bazylią
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i truskawkami?
Mięso kurczaka pokroiłam w kostkę wielkości kęsa. Posypałam tymiankiem, pieprzem i solą, wymieszałam z olejem i sokiem cytrynowym, odstawiłam na chwilę. Następnie wrzuciłam mięso na rozgrzaną patelnię i smażyłam aż się zrumieniło ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.
Składniki sosu umieściłam w małym, zakręcanym słoiczku. Potrząsałam nim przez chwilę aż z sosu powstała emulsja.
Sałatę, truskawki, bazylię i ogórka opłukałam, osuszyłam dokładnie. Truskawki pozbawiłam szypułek, poprzekrawałam na połówki i ćwiartki. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w plasterki. Sałatę porwałam na mniejsze kawałki.
Na talerzach ułożyłam porcje sałaty przekładając plasterkami ogórka i kawałkami truskawek. Posypałam kąskami kurczaka i listkami bazylii. Całość skropiłam sosem i podałam od razu po przygotowaniu.
Pysznie, prawda?
Taka sałatka z kurczakiem i truskawkami jest ciekawą propozycją na lunch. Możecie nakarmić nią domowników lub poczęstować gości. Jestem pewna, że wszystkim będzie smakować. Jest soczysta, pełna smaków i tekstur. Porcja takiej sałatki to pożywny posiłek. Świetny na letni, gorący dzień.
Sałatka z kurczakiem, truskawkami, ogórkiem i bazylią
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2 porcje:
- MIĘSO - 2 filety z udek kurczaka, po ok. 100 g każdy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czarnego
- SOS - 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta soli
- szczypta mielonego pieprzu czarnego
- NA KAŻDĄ PORCJĘ - kilka liści sałaty
- kilka truskawek
- kilka plasterków ogórka świeżego
- liście bazylii
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i truskawkami?
Mięso kurczaka pokroiłam w kostkę wielkości kęsa. Posypałam tymiankiem, pieprzem i solą, wymieszałam z olejem i sokiem cytrynowym, odstawiłam na chwilę. Następnie wrzuciłam mięso na rozgrzaną patelnię i smażyłam aż się zrumieniło ze wszystkich stron. Przełożyłam na talerzyk.
Składniki sosu umieściłam w małym, zakręcanym słoiczku. Potrząsałam nim przez chwilę aż z sosu powstała emulsja.
Sałatę, truskawki, bazylię i ogórka opłukałam, osuszyłam dokładnie. Truskawki pozbawiłam szypułek, poprzekrawałam na połówki i ćwiartki. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w plasterki. Sałatę porwałam na mniejsze kawałki.
Na talerzach ułożyłam porcje sałaty przekładając plasterkami ogórka i kawałkami truskawek. Posypałam kąskami kurczaka i listkami bazylii. Całość skropiłam sosem i podałam od razu po przygotowaniu.
Pysznie, prawda?
Super przepis, bardzo oryginalny i interesujący. Nigdy nie miałam okazji jeść niczego podobnego, dlatego chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńTo prosta sałata, zrób jedną porcję, nawet pół, i spróbuj 😊
Usuń