Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem
Kalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda?
Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie!
Latem kalafior często jest na naszym stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty!
Surówka z kalafiora z groszkiem, cukinią i koperkiem
czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina chłodzenia
składniki:
Nie masz pomysłu na kalafiora? Obtocz go w cieście pomidorowym i usmaż. To świetna przekąska!
Jak zrobić surówkę z kalafiora?
Warzywa umyłam i dobrze osuszyłam. Kalafiora podzieliłam na mniejsze części i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ziarenka zielonego groszku wyłuskałam ze strączków. Cukinię, razem ze skórką, pokroiłam w kosteczkę. Koperek posiekałam.
Jogurt wymieszałam z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Warzywa wrzuciłam do miski. Dodałam sos, wymieszałam i spróbowałam czy surówka jest dobrze doprawiona. Odstawiłam do lodówki na godzinę żeby smaki się przegryzły.
Bardzo prosta surówka, prawda? I do tego niezwykle smaczna.
Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie!
Latem kalafior często jest na naszym stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty!
Surówka z kalafiora z groszkiem, cukinią i koperkiem
czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina chłodzenia
składniki:
- 1/4 średniej wielkości kalafiora
- 200 g strączków zielonego groszku
- 1/2 żółtej, małej cukinii
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Nie masz pomysłu na kalafiora? Obtocz go w cieście pomidorowym i usmaż. To świetna przekąska!
Jak zrobić surówkę z kalafiora?
Warzywa umyłam i dobrze osuszyłam. Kalafiora podzieliłam na mniejsze części i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ziarenka zielonego groszku wyłuskałam ze strączków. Cukinię, razem ze skórką, pokroiłam w kosteczkę. Koperek posiekałam.
Jogurt wymieszałam z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Warzywa wrzuciłam do miski. Dodałam sos, wymieszałam i spróbowałam czy surówka jest dobrze doprawiona. Odstawiłam do lodówki na godzinę żeby smaki się przegryzły.
Bardzo prosta surówka, prawda? I do tego niezwykle smaczna.
Brzmi i wygląda baaardzo apetycznie. Z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam i życzę pięknej i uśmiechniętej niedzieli.
OdpowiedzUsuńa właśnie się zastanawiałam do czego można taki cudowny, młody groszek wykorzystać. Bo gotować na zupę to grzech. Suróweczka wygląda bardzo obiecująco :)
OdpowiedzUsuńnajchętniej to taki świeży groszek zjadam po prostu sam, ale dorzucam też właśnie do surówek albo zup, ale to już na sam koniec gotowania żeby pozostał jędrny i zieloniutki
Usuń