Kluseczki kalafiorowe z kurkami i sosem śmietanowo-serowym
Galuszki, haluszki, szpecle albo po prostu kluseczki jajeczne. Nazywajcie je jak chcecie. Bez względu na nazwę są bardzo smaczne. Tym razem dodałam do nich zmiksowanego kalafiora i w połączeniu z sosem serowo kurkowym smakowały po prostu bosko!
Wiosną kupiłam sobie na Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka, ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół.
Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały w niej długo, ale czasami po prostu o czymś zapomnę. Wczoraj właśnie taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora, o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów.
Kluski z kalafiorem i kurkami w sosie śmietanowo serowym
czas przygotowania: 40 minut
składniki:
Jak zrobić kluseczki kalafiorowe?
Mrożonego kalafiora przesypałam do rondla, dodałam pora pokrojonego w plasterki, zalałam mlekiem i gotowałam na małym ogniu aż kalafior był zupełnie miękki, a mleko prawie całkiem się wygotowało. Odstawiłam do przestudzenia.
Do ugotowanego kalafiora wbiłam jajka i zblendowałam na gładki mus. Dosypałam mąkę, sól, gałkę muszkatołową i wymieszałam wszystko na gładkie, gęste ciasto. Ciasto przełożyłam do pojemniczka w urządzeniu do ścierania klusek umieszczonym na garnku z wrzącą, lekko osoloną wodą. Przetarłam kluseczki do garnka. Zagotowałam je i odcedziłam przelewając na sito.
Jak zrobić sos serowy z kurkami?
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Małe zostawiłam w całości, większe porwałam na kawałki. Pora dokładnie oczyściłam, umyłam, pokroiłam w krążki. Twardy ser starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Listki tymianku oderwałam od łodyżek.
Na głębokiej patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam pora i kurki, smażyłam na małym ogniu przez 4-5 minut. Wlałam wino, a po chwili dodałam także śmietankę. Gotowałam dosłownie 2 minuty. Dosypałam starty ser i gotowałam jeszcze chwilę, mieszając, aż się rozpuścił.
Jak podać kluseczki kalafiorowe z sosem serowo-kurkowym?
Ugotowane, odcedzone kluseczki przełożyłam na patelnię z sosem. Wymieszałam dokładnie żeby obtoczyć je w sosie. Doprawiłam do smaku pieprzem, odrobiną soli (ostrożnie, bo ser jest wyrazisty w smaku) i tymiankiem. Przełożyłam do miski. Wierzch posypałam jeszcze odrobiną startego sera i tymianku.
Kluski z kurkami i sosem serowym można posypać dodatkowo skwarkami ze zrumienionego boczku i tak też zrobiłam bo mąż bardzo lubi taki chrupiący akcent.
Do przygotowania potrawy można użyć świeżego kalafiora podzielonego na małe różyczki.
Wiosną kupiłam sobie na Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka, ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół.
Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały w niej długo, ale czasami po prostu o czymś zapomnę. Wczoraj właśnie taki przegląd zrobiłam i znalazłam pół paczki mrożonego kalafiora, o którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów.
Kluski z kalafiorem i kurkami w sosie śmietanowo serowym
czas przygotowania: 40 minut
składniki:
- KLUSECZKI - 200 g mrożonego kalafiora Poltino
- 20 g pora (biała część)
- 150 ml mleka
- 200 g mąki pszennej luksusowej
- 2 średnie jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- SOS - 200 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła
- 50 g pora (jasnozielona część)
- 50 ml białego wina (wytrawne, półwytrawne) albo wywaru jarzynowego
- 150 ml słodkiej śmietanki 12-30%
- 3-4 łyżki drobno startego twardego sera, użyłam Bursztyna
- 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
- ew. 150 g boczku wędzonego
- do smaku - sól, świeżo mielony pieprz czarny
Jak zrobić kluseczki kalafiorowe?
Mrożonego kalafiora przesypałam do rondla, dodałam pora pokrojonego w plasterki, zalałam mlekiem i gotowałam na małym ogniu aż kalafior był zupełnie miękki, a mleko prawie całkiem się wygotowało. Odstawiłam do przestudzenia.
Do ugotowanego kalafiora wbiłam jajka i zblendowałam na gładki mus. Dosypałam mąkę, sól, gałkę muszkatołową i wymieszałam wszystko na gładkie, gęste ciasto. Ciasto przełożyłam do pojemniczka w urządzeniu do ścierania klusek umieszczonym na garnku z wrzącą, lekko osoloną wodą. Przetarłam kluseczki do garnka. Zagotowałam je i odcedziłam przelewając na sito.
Jak zrobić sos serowy z kurkami?
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Małe zostawiłam w całości, większe porwałam na kawałki. Pora dokładnie oczyściłam, umyłam, pokroiłam w krążki. Twardy ser starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Listki tymianku oderwałam od łodyżek.
Na głębokiej patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam pora i kurki, smażyłam na małym ogniu przez 4-5 minut. Wlałam wino, a po chwili dodałam także śmietankę. Gotowałam dosłownie 2 minuty. Dosypałam starty ser i gotowałam jeszcze chwilę, mieszając, aż się rozpuścił.
Jak podać kluseczki kalafiorowe z sosem serowo-kurkowym?
Ugotowane, odcedzone kluseczki przełożyłam na patelnię z sosem. Wymieszałam dokładnie żeby obtoczyć je w sosie. Doprawiłam do smaku pieprzem, odrobiną soli (ostrożnie, bo ser jest wyrazisty w smaku) i tymiankiem. Przełożyłam do miski. Wierzch posypałam jeszcze odrobiną startego sera i tymianku.
Kluski z kurkami i sosem serowym można posypać dodatkowo skwarkami ze zrumienionego boczku i tak też zrobiłam bo mąż bardzo lubi taki chrupiący akcent.
Do przygotowania potrawy można użyć świeżego kalafiora podzielonego na małe różyczki.
Brzmi interesująco..pysznie, z pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam, Bożena
OdpowiedzUsuńsą delikatne i pyszne! można je podać do mięsa z sosem, też pasują
UsuńŚwietny pomysł ! a to urządzenie do kluseczek rewelacja !! takie ładne,że aż zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńBożena K.
bardzo wygodne urządzonko i przydaje się często gdy ma się w domu takich kluskożerców jak mam ja :)
UsuńKobieto, jak Ty mnie inspirujesz! :) powtarzam się - ale cudowne przepisy nam tu prezentujesz :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAnia
cieszą mnie takie opinie :) zapraszam częściej!
UsuńSa pyszne ! potrawa zagosci na stale u nas
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę - nam też smakują i będę je robić na pewno jeszcze wiele razy
Usuń