Zupa krem z cukinii i kurek
Kremowa zupa pachnąca lasem, z dużą ilością warzyw i tymiankiem. Żeby jednak nie było zupełnie gładko to wierzch posypałam chrupiącym boczkiem i podsmażonymi grzybami. Mówię Wam, to jest przepyszne! Koniecznie musicie spróbować takiej domowej zupy kurkowo-cukiniowej.
Wiecie, że takie kremowe zupy są bardzo dobrze przyjmowane przez przewód pokarmowy? Nasz organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze ze zmiksowanych składników niż z tych w większych kawałkach. Taka zupa daje nam poczucie sytości przez dłuższy czas niż taka sama porcja zupy, z tych samych składników, ale nie zblendowanych. Ciekawe, prawda?
Próbowaliście zupy kurkowej z sokiem marchewkowym? To jest super smak!
Kremowa zupa cukiniowo-kurkowa
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić zupę krem z cukinii i kurek?
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Cukinię umyłam, pokroiłam w kostkę razem ze skórką i gniazdem nasiennym bo miałam młodą cukinię. Ze starszej lepiej to gniazdo usunąć. Grzyby dokładnie oczyściłam, szybko przepłukałam i osuszyłam. Boczek pokroiłam w paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę.
Ziemniaki zalałam w garnku wywarem i gotowałam kilka minut. W tym czasie rozgrzałam patelnię i wrzuciłam na nią boczek. Smażyłam aż wytopił się tłuszcz i powstały rumiane skwarki. Przełożyłam je na talerz, a na tłuszcz wrzuciłam kurki. Małe w całości, a większe porwane na kawałki. Smażyłam kilka chwil, tylko tyle żeby straciły surowość. Kilkanaście ładniejszych wyłowiłam i odłożyłam do dekoracji, a do reszty dodałam cebulę i cukinię. Smażyłam kilka chwil żeby je odrobinę przyrumienić. Zawartość patelni przełożyłam do garnka z ziemniakami. Dorzuciłam tymianek i gotowałam tylko kilka minut żeby wszystkie warzywa były mięciutkie.
Zupę zblendowałam na gładki krem. Śmietanę roztrzepałam w kubku z odrobiną soli i kilkoma łyżeczkami gorącej zupy, wlałam do garnka. Już zupy nie gotowałam. Doprawiłam tylko do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta można dolać nieco więcej wywaru albo troszkę wody.
Zupę krem z cukinii i kurek podałam przybierając smażonymi kurkami, skwarkami z boczku i świeżym tymiankiem.
Wiecie, że takie kremowe zupy są bardzo dobrze przyjmowane przez przewód pokarmowy? Nasz organizm lepiej przyswaja i wykorzystuje składniki odżywcze ze zmiksowanych składników niż z tych w większych kawałkach. Taka zupa daje nam poczucie sytości przez dłuższy czas niż taka sama porcja zupy, z tych samych składników, ale nie zblendowanych. Ciekawe, prawda?
Próbowaliście zupy kurkowej z sokiem marchewkowym? To jest super smak!
Kremowa zupa cukiniowo-kurkowa
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 300 g ziemniaków
- 300 g żółtej cukinii
- 300 g świeżych kurek
- 1 mała cebula
- ok. 700 ml wywaru wołowo-jarzynowego albo z samych warzyw
- 100 g boczku wędzonego
- 1 duża łyżka listków świeżego tymianku
- 100 ml śmietany 18%
- do smaku - sól, pieprz mielony
Jak zrobić zupę krem z cukinii i kurek?
Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Cukinię umyłam, pokroiłam w kostkę razem ze skórką i gniazdem nasiennym bo miałam młodą cukinię. Ze starszej lepiej to gniazdo usunąć. Grzyby dokładnie oczyściłam, szybko przepłukałam i osuszyłam. Boczek pokroiłam w paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę.
Ziemniaki zalałam w garnku wywarem i gotowałam kilka minut. W tym czasie rozgrzałam patelnię i wrzuciłam na nią boczek. Smażyłam aż wytopił się tłuszcz i powstały rumiane skwarki. Przełożyłam je na talerz, a na tłuszcz wrzuciłam kurki. Małe w całości, a większe porwane na kawałki. Smażyłam kilka chwil, tylko tyle żeby straciły surowość. Kilkanaście ładniejszych wyłowiłam i odłożyłam do dekoracji, a do reszty dodałam cebulę i cukinię. Smażyłam kilka chwil żeby je odrobinę przyrumienić. Zawartość patelni przełożyłam do garnka z ziemniakami. Dorzuciłam tymianek i gotowałam tylko kilka minut żeby wszystkie warzywa były mięciutkie.
Zupę zblendowałam na gładki krem. Śmietanę roztrzepałam w kubku z odrobiną soli i kilkoma łyżeczkami gorącej zupy, wlałam do garnka. Już zupy nie gotowałam. Doprawiłam tylko do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta można dolać nieco więcej wywaru albo troszkę wody.
Zupę krem z cukinii i kurek podałam przybierając smażonymi kurkami, skwarkami z boczku i świeżym tymiankiem.
Ale mega apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczna, polecam wypróbować
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńRobiłam ,pychota ,pozdrawiam Jadzia.
OdpowiedzUsuńCieszę się, Jadziu 😊
UsuńIzuniu, potrzebuję się z Tobą skontaktować, poproszę odezwij się na e-maila wioletta-p@gazeta.pl
OdpowiedzUsuńPani Izo, czy bez uszczerbku dla smaku, można użyć zwykłej tj. zielonej cukinii?
OdpowiedzUsuńdla smaku żadnego uszczerbku nie będzie, jedynie wygląd się zmieni bo zupa nie będzie żółta
UsuńKoniecznie muszę spróbować tej zupy, bo takich smaków jeszcze nie łączyłam.
OdpowiedzUsuńa to bardzo dobry połączenie polecam
Usuń