Szakszuka z żółtymi warzywami i kurkami
Szakszuka to znaczy bałagan. Bałagan na patelni bo danie składa się z kilku rozdrobnionych, przesmażonych razem składników i usadzonych na nich jajek. Świetne danie na rodzinne, weekendowe śniadanie. Jest rozgrzewające, energetyczne i bardzo smaczne.
Klasyczną szakszukę robi się z czerwonych pomidorów i takiej samej papryki. Ale ja postanowiłam dodać do niej świeże kurki i pomyślałam, że w czerwieni dojrzałych pomidorów jakoś by się zagubiły. Stąd pomysł na wersję żółtą, równie pyszną, może nawet pyszniejszą. Oczywiście jeśli nie macie pod ręką żółtych pomidorów wykorzystajcie czerwone, smaku potrawy to raczej nie zmieni. Ważne żeby pomidory były dojrzałe.
Jak wykorzystać kurki? Pomysły znajdziecie TUTAJ
Szakszuka z kurkami, na żółto
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić szakszukę z kurkami?
Kurki, najlepiej takie niezbyt duże, dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę. Paprykę oczyściłam z nasion, pokroiłam w cienkie paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka.
Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Wsypałam curry i smażyłam mieszając przez minutę. Dodałam cebulę, smażyłam aż się zeszkliła. Dodałam kurki, a po chwili dosypałam też kawałki papryki i pomidorów. Smażyłam aż pomidory się rozpadły i cały sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem cayenne.
Na wierzch podsmażonych warzyw wybiłam jajka i smażyłam całość dalej aż białka jaj się ścięły. Nie mieszałam ich żeby nie uszkodzić żółtek.
Szakszukę podaje się na patelni, na której się smażyła. Można wyjadać ją łyżką, widelcem, ale najlepiej maczać w niej kawałki chleba. Zresztą, nie jest ważne jak będziecie ją jeść, ważne że po prostu jest przepyszna!
Klasyczną szakszukę robi się z czerwonych pomidorów i takiej samej papryki. Ale ja postanowiłam dodać do niej świeże kurki i pomyślałam, że w czerwieni dojrzałych pomidorów jakoś by się zagubiły. Stąd pomysł na wersję żółtą, równie pyszną, może nawet pyszniejszą. Oczywiście jeśli nie macie pod ręką żółtych pomidorów wykorzystajcie czerwone, smaku potrawy to raczej nie zmieni. Ważne żeby pomidory były dojrzałe.
Jak wykorzystać kurki? Pomysły znajdziecie TUTAJ
Szakszuka z kurkami, na żółto
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
- 100 g świeżych kurek
- 1/2 strąka żółtej papryki
- 3-4 duże żółte pomidory typu jajko
- 1 średnia cebula
- 3-4 jajka
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki masła
- 1 czubata łyżeczka mieszanki curry
- do smaku - sól, pieprz cayenne, odrobina cukru
- dodatkowo - świeży koperek albo kolendra
Jak zrobić szakszukę z kurkami?
Kurki, najlepiej takie niezbyt duże, dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę. Paprykę oczyściłam z nasion, pokroiłam w cienkie paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka.
Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Wsypałam curry i smażyłam mieszając przez minutę. Dodałam cebulę, smażyłam aż się zeszkliła. Dodałam kurki, a po chwili dosypałam też kawałki papryki i pomidorów. Smażyłam aż pomidory się rozpadły i cały sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem cayenne.
Na wierzch podsmażonych warzyw wybiłam jajka i smażyłam całość dalej aż białka jaj się ścięły. Nie mieszałam ich żeby nie uszkodzić żółtek.
Szakszukę podaje się na patelni, na której się smażyła. Można wyjadać ją łyżką, widelcem, ale najlepiej maczać w niej kawałki chleba. Zresztą, nie jest ważne jak będziecie ją jeść, ważne że po prostu jest przepyszna!
O matko, jakie to piękne! Mam paprykę i pomidory żółte, wypada dozbierać kurek i zrobić to niewątpliwie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie Ci smakowało tak samo jak nam :)
UsuńA ja napiszę.....O Matko, jakie to piękne:) Je się oczami....uwielbiam wszystko....A jako, że szukam, wciąż szukam i zapisuję nowe przepisy na dania z kurkami - jestem zachwycona....
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje....po tysiąckroć:)
Pozdrawiam
Cedra
Kochana, bierz przepis i gotuj! I jedź na zdrowie 🙂
UsuńJest Pani bardzo pomysłowa. Nie wpadłabym na takie połączenie
OdpowiedzUsuńa jest bardzo smaczne, polecam wypróbować
Usuń