Ozór wołowy w sosie chrzanowym
Ozorkowego tematu ciąg dalszy bo skoro już ugotowałam ozora to trzeba go jakoś podać. Zawsze lubiłam gotowane mięso z rosołu więc z ozorkiem nie mam problemu. Lubię pokroić go w cienkie plasterki i dodawać do kanapek. To delikatne i miękkie mięso.
Ozorek doskonale nadaje się do podania z sosem. Ponieważ sam jest delikatny więc dobrze komponuje się z ostrzejszymi sosami, chrzanowym lub musztardowym. Ja zdecydowanie wolę ten pierwszy i taką wersję Wam polecam. Do ozorka i do sosu chrzanowego idealnie pasują tłuczone ziemniaki i kiszony ogórek, to zestaw jaki pamiętam z domu rodzinnego. Kolejny smak z dzieciństwa.
Jeden ozór wołowy waży ok. 1 kg więc wystarcza na obiad dla kilku osób.
Ozór wołowy w sosie chrzanowym
czas przygotowania: 15 minut + ew. 3 godziny gotowania ozora
składniki:
Jak zrobić ozór w sosie chrzanowym?
Ugotowanego wcześniej ozora pokroiłam w grube plastry. Można ponownie zagrzać je w niewielkiej ilości wywaru.
W rondlu rozpuściłam masło, wsypałam mąkę. Zrobiłam białą zasmażkę mieszając przez 3-4 minuty żeby mąka dobrze się zaparzyła, ale nie zrumieniła. Cały czas mieszając wlewałam lekko podgrzany wywar. Mieszałam intensywnie żeby w sosie nie było grudek. Dolałam śmietankę. Doprawiłam sos solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowałam na małym ogniu kilka minut.
Dopiero na sam koniec dodałam chrzan, wymieszałam i dołożyłam plastry ozora. Podgrzewałam tylko tyle żeby był ciepły.
WAŻNE! - Chrzan dodajemy dopiero na chwilę przed podaniem mięsa i nie gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu.
Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty.
Ozorek doskonale nadaje się do podania z sosem. Ponieważ sam jest delikatny więc dobrze komponuje się z ostrzejszymi sosami, chrzanowym lub musztardowym. Ja zdecydowanie wolę ten pierwszy i taką wersję Wam polecam. Do ozorka i do sosu chrzanowego idealnie pasują tłuczone ziemniaki i kiszony ogórek, to zestaw jaki pamiętam z domu rodzinnego. Kolejny smak z dzieciństwa.
Jeden ozór wołowy waży ok. 1 kg więc wystarcza na obiad dla kilku osób.
Ozór wołowy w sosie chrzanowym
czas przygotowania: 15 minut + ew. 3 godziny gotowania ozora
składniki:
- 1 ugotowany ozór wołowy - jak to zrobić zobaczcie TUTAJ
- 2 lekko czubate łyżki masła
- 2 lekko czubate łyżki mąki
- ok. 300 ml wywaru z gotowania ozora
- ok. 100 ml śmietanki 30% albo lżejszej, takiej do zup
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 duże łyżki drobno startego chrzanu
- do smaku - sól, pieprz biały mielony
Jak zrobić ozór w sosie chrzanowym?
Ugotowanego wcześniej ozora pokroiłam w grube plastry. Można ponownie zagrzać je w niewielkiej ilości wywaru.
W rondlu rozpuściłam masło, wsypałam mąkę. Zrobiłam białą zasmażkę mieszając przez 3-4 minuty żeby mąka dobrze się zaparzyła, ale nie zrumieniła. Cały czas mieszając wlewałam lekko podgrzany wywar. Mieszałam intensywnie żeby w sosie nie było grudek. Dolałam śmietankę. Doprawiłam sos solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowałam na małym ogniu kilka minut.
Dopiero na sam koniec dodałam chrzan, wymieszałam i dołożyłam plastry ozora. Podgrzewałam tylko tyle żeby był ciepły.
WAŻNE! - Chrzan dodajemy dopiero na chwilę przed podaniem mięsa i nie gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu.
Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty.
Na pewno wypróbuję, żeby przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Czy z braku świeżego chrzanu, ten ze słoiczka będzie w miarę w porządku?
OdpowiedzUsuńMoże być taki tarty ze słoiczka
UsuńCzy można użyć chrzanu ze słoiczka?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej
Usuń