Surówka z białej kapusty z kukurydzą i porem
Czasami już nie mam pomysłu na surówkę do obiadu. Chyba wszystko już było. Niestety, często powtarzając potrawy, nawet naszą ulubioną surówkę, można popaść w rutynę i zrobi się nudno. Dobrze, że zawsze mam pod ręką słoik kiszonych ogórków i to one ratują sytuację gdy nie chce mi się nic wymyślać.
Kłopotliwe jest też to, że chłopaki nie wszystkie warzywa lubią i czasami coś muszę przemycać. Tak jak w przypadku tej smacznej surówki z białej kapusty. Dodaję do niej pora, którego Żarłoczek nie lubi, ale sparzam pokrojone warzywo, dzięki czemu jest łagodniejsze w smaku i nie przypomina się nam później przez 3 dni.
Surówka z kapusty, kukurydzy i pora
czas przygotowania: 15 minut + czas leżakowania kapusty
składniki:
Jak zrobić surówkę z kapusty z kukurydzą i porem?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Skroiłam w bardzo cienkie paski - można to zrobić nożem, na szatkownicy albo w robocie kuchennym. Kapustę przełożyłam do miski, posypałam solą i wygniotłam ręką aż zaczęła puszczać sok. Odstawiłam na pół godziny, godzinkę, żeby zmiękła.
Pora pokroiłam w cienkie półplasterki, przełożyłam na sitko i przelałam wrzącą wodą. Osączyłam dokładnie. Kukurydzę osączyłam z zalewy, opłukany i osuszony koperek posiekałam drobno. Jogurt naturalny wymieszałam z majonezem i sokiem cytrynowym. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzem.
Do kapusty dosypałam kukurydzę, sparzonego pora i koperek. Wymieszałam. Surówkę polałam sosem i ponownie wymieszałam dokładnie. Odstawiłam do lodówki żeby się przegryzła.
Kłopotliwe jest też to, że chłopaki nie wszystkie warzywa lubią i czasami coś muszę przemycać. Tak jak w przypadku tej smacznej surówki z białej kapusty. Dodaję do niej pora, którego Żarłoczek nie lubi, ale sparzam pokrojone warzywo, dzięki czemu jest łagodniejsze w smaku i nie przypomina się nam później przez 3 dni.
Surówka z kapusty, kukurydzy i pora
czas przygotowania: 15 minut + czas leżakowania kapusty
składniki:
- 250 g kapusty białej (ćwiartka niezbyt dużej główki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 50 g pora (4-5 łyżek) - tylko jasnozielona część
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3-4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- do smaku - pieprz mielony, cukier, sól
Jak zrobić surówkę z kapusty z kukurydzą i porem?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, uszkodzonych liści. Skroiłam w bardzo cienkie paski - można to zrobić nożem, na szatkownicy albo w robocie kuchennym. Kapustę przełożyłam do miski, posypałam solą i wygniotłam ręką aż zaczęła puszczać sok. Odstawiłam na pół godziny, godzinkę, żeby zmiękła.
Pora pokroiłam w cienkie półplasterki, przełożyłam na sitko i przelałam wrzącą wodą. Osączyłam dokładnie. Kukurydzę osączyłam z zalewy, opłukany i osuszony koperek posiekałam drobno. Jogurt naturalny wymieszałam z majonezem i sokiem cytrynowym. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzem.
Do kapusty dosypałam kukurydzę, sparzonego pora i koperek. Wymieszałam. Surówkę polałam sosem i ponownie wymieszałam dokładnie. Odstawiłam do lodówki żeby się przegryzła.
Pani Pyzo Izo.... Pani jest aniołem! Dzięki Pani moja kuchnia zaczęła tętnić życiem. Korzystam z Pani przepisów i mam w domu wreszcie zapach, smak i szczęśliwego Faceta, który nie umie uwierzyć własnym kubkom smakowym, że ja wyczarowałam te potrawy, które Pani zamieszcza na Swojej stronie. :-) Dziękujemy!!!!! EWA
OdpowiedzUsuńI jeszcze zapomniałam dodać, że największą radość sprawia mi czytanie Pani przepisu, który codziennie dostaję na maila. Czytam i myślę (a to już dużo!) czy dam radę zrobić. :-) Dzisiejsza surówka (przepis, któwy przyszedł w biuletynie) będzie jutro zrobiona.
OdpowiedzUsuń