Szaszłyki z wątróbki, gruszki i boczku

We wrześniu to już pewnie ostatnie grillowanie, szczególnie w moim wykonaniu. Tylko sporadycznie mam okazje grillować, ale w tym roku kilka razy się udało. Jeśli ktoś ma ogródek czy taras z grillem to być może jeszcze coś wrzuci na ruszt, jeśli pogoda pozwoli.

Ja zwykle wrzucam na grilla mało skomplikowane i mało pracochłonne dania bo to ma być przyjemność pod każdym względem. Ma być prosto i nieco leniwie. Tym razem zrobiłam szaszłyki z wątróbką i gruszkami. Ciekawa byłam jak zareagują biesiadnicy na takie połączenie, ale coś czułam, że będzie smacznie. I nie pomyliłam się. Przecież wątróbka doskonale łączy się z wędzonym boczkiem i owocami.

szaszłyki z grilla, grill, grillowanie, gruszki, watrobka z kurczaka, ruszt, z rusztu, pieczona watrobka, lato


I kajam się jeszcze pokornie. Otóż przyznaję, bez bicia, że do doprawienia tych szaszłyków użyłam gotowej mieszanki złocistej do kurczaka. A co tam! Taka była pod ręką to użyłam i jakoś przeżyliśmy, a nawet wyszło bardzo smacznie. Czasami można pogrzeszyć, przynajmniej będzie się z czego spowiadać. Na usprawiedliwienie mam tylko to, że nie robiłam tych szaszłyków u siebie i korzystałam z zasobów cudzej kuchni.

A jak ktoś nie lubi wątróbki to niech sobie ugrilluje kiełbaskę i już!

Szaszłyk z wątróbki, gruszki i boczku

czas przygotowania: 20 minut
składniki na 4-5 szaszłyków: 
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 3 nieduże gruszki
  • kilkanaście cienkich plasterków boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka złocistego*
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
*Mieszanka złocista do kurczaka to mieszanka curry, papryki słodkiej, chili, czosnku, imbiru, soli i pieprzu czarnego. Możecie sami zmieszać sobie takie składniki jeśli nie chcecie używać gotowca.

grill, szaszłyk, grillowanie, boczek, szaszłyki z rusztu, ruszt, lato, weekend, watrobka z kurczaka


Jak zrobić szaszłyki z wątróbką?

Drewniane patyczki szaszłykowe namoczyłam w wodzie zanurzając je w niej przynajmniej godzinę wcześniej. Wątróbkę drobiową osuszyłam. Oczyściłam z większych żyłek i każdą taką podwójną podzieliłam na pół. Gruszki powinny być już słodkie i dojrzałe, ale jednocześnie jędrne. Owoce umyłam, poprzekrawałam na ćwiartki, a potem każdą podłużną ćwiartkę przekroiłam jeszcze poprzecznie na pół. Kawałki gruszek owinęłam boczkiem - na każdy wystarczy pół plasterka jeśli są długie.

Mieszankę przypraw i majeranek wymieszałam z olejem. Na patyki do szaszłyków nabijałam naprzemiennie kawałki surowej wątróbki i gruszki w boczku. Kiedy wszystkie szaszłyki były gotowe posmarowałam je, przy pomocy pędzelka, olejem z przyprawami. Nie muszą długo leżakować i marynować się. Właściwie można je kłaść na ruszt zaraz po przygotowaniu.

Szaszłyki piekłam na gorącym ruszcie po kilka minut z obu stron. Boczek musi się przyrumienić, gruszka zmięknąć, a wątróbka upiec, ale nie wysuszyć. W trakcie pieczenia można szaszłyki posmarować resztą aromatycznego oleju jaki został na dnie talerza, na którym leżały.

Przy okazji zróbcie też kaszankę w papilotach. Cebulka i kapusta kiszona dodają jej wspaniałego smaku. Tym razem użyłam domowej kapusty kiszonej z porzeczkami - wyszło wspaniale!

kaszana, papilotu, grill, grillowanie, cebula, kapusta kiszona, kaszanka z grilla, weekend, lato

5 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger