Gefilte fish. Karp po żydowsku w galarecie

Taka ryba w galarecie będzie smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom. Mięso ryby jest zmielone więc nie trzeba obawiać się ości i spokojnie można to danie podać podczas Wigilii nawet małym smakoszom. Karp w takiej postaci  jest przepyszny, ale możecie użyć innej ryby jaką lubicie. Mnie takie rybne pulpeciki najbardziej smakują z odrobiną domowego chrzanu. 

Ryba faszerowana, a właściwie taki sam rybny farsz, to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła duże porcje takiej ryby bo wszyscy ją uwielbiali. Dzisiaj robię tę potrawę sama, wspominając Święta sprzed wielu lat. Staram się i ciągle coś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda?

Więcej pomysłów na potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie TUTAJ (klik, klik)

gefilte fish, ryba faszerowana, ryba w galarecie, galantyna, pulpety z karpia, ryby, wigilia, boze narodzenie, smaki dziecinstwa


Gefilte fish czyli karp po żydowsku

czas przygotowania: 2 godziny + czas chłodzenia
składniki:
  • PULPETY - 400 g karpia lub innej ryby słodkowodnej
  • 1 sucha kromka chałki, grubości 2 cm
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • garść migdałów blanszowanych
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego mielonego
  • 3 szczypty mielonego cynamonu

  • BULION - 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 10 cm pora
  • kawałek korzenia selera wielkości dużego jajka
  • 3 ziela angielskie 
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • do smaku - sól, sok z cytryny
  • 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny, najlepiej wołowej
  •  
  • do przybrania - 1 łyżka namoczonych rodzynek
  • garstka blanszowanych migdałów
  • liście natki pietruszki 
  •  

karp w galaretce, gefilte fish, pulpety rybne, pulpeciki z karpia, rybka, wigilia, potrawy wigilijne, dania swiateczne, galantyna
   
Jak zrobić gefilte fish?

PULPETY RYBNE - do swojego dania użyłam filetu z karpia. Mięso oddzieliłam od skóry, usunęłam ości, tyle ile się dało, zmieliłam w maszynce o dużych oczkach. Razem z rybą zmieliłam wysuszoną kromkę chałki, pół obranej cebuli białej, garść migdałów i łyżkę sparzonych rodzynek. Do masy wbiłam 2 jajka i doprawiłam do smaku. Dokładnie wymieszałam. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać troszeczkę bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą rękami formowałam nieduże pulpety. Zróbcie okrągłe lub owalne, jakie wolicie. Można też zrobić jeden podłużny baton i owinąć go w gazę.

karp, filet z karpia, ryba faszerowana, z rodzynkami, farsz, jak zrobic rybe w galarecie
filet z karpia, mieso ryby, ryba, karp, gefilte fish, ryba w galarecie, ryba faszerowana
wywar z warzyw, bulion jarzynowy, warzywa, ryba w galarecie, ryba faszerowana

BULION - do tego dania trzeba ugotować esencjonalny bulion. Najlepiej byłoby zrobić go na głowie, kręgosłupie i resztkach karpia oraz warzywach, i wtedy nie trzeba do galarety używać żelatyny, ale ja miałam tylko filet więc zrobiłam bulion jarzynowy. Wszystkie warzywa obrałam i umyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki i zalałam w szerokim garnku zimną wodą, ok. 1 litrem, tak żeby były przykryte na 2-3 cm.

Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na malutkim ogniu ok. 1 godziny. Bulion przecedziłam i wlałam z powrotem do garnka. Zagotowałam i do gorącego włożyłam delikatnie kulki z masy rybnej. Gotowałam 20 minut, ale bulion ma się gotować bardzo powoli, dosłownie tylko mrugać, żeby pulpety się nie rozpadły. Po ugotowaniu pozwoliłam im ostygnąć w wywarze.

pulpety rybne, pulpeciki z ryby, karp w galarecie, ryba faszerowana, delikatne kulki rybne, ryba dla dzieci, wigilia

Zimne pulpety wyjęłam z bulionu łyżką cedzakową i ułożyłam na głębokim półmisku. Przybrałam je plasterkami ugotowanej marchewki, namoczonymi rodzynkami, migdałami i natką pietruszki.

Bulion doprawiłam do smaku solą i sokiem z cytryny. Pół łyżeczki cukru skarmelizowałam na suchej, małej patelni i wlałam do bulionu żeby miał ładny. Następnie przecedziłam przez gęste sito wyłożone dodatkowo kilkukrotnie złożoną gazą. Można go też sklarować czyli wlać lekko ubite widelcem białko, zagotować, i dopiero po dłuższej chwili przecedzić.

W 1/2 szkl. zimnego bulionu namoczyłam żelatynę. Kiedy napęczniała przelałam ją do reszty bulionu i podgrzałam, mieszając, aż się rozpuściła. Przestudziłam i kiedy płyn zaczął tężeć zalałam galaretą rybę na półmisku. Naczynie wstawiłam do lodówki żeby całość zastygła.

karp w galarecie, pulpety rybne, pulpeciki z karpia, ryba faszerowana, z rodzynkami, kuchnia zydowska, potrawy wigilijne, wigilia

Gotując wywar rybny do garnka wkładamy rybi łeb pozbawiony oczy i skrzeli, ości i wszystkie resztki czyli okrawki i płetwy oraz warzywa. Zalewamy zimną wodą tylko tyle żeby przykryć składniki, gotujemy na malutkim ogniu przynajmniej godzinę. Jeśli dodamy dużo takich ości i resztek to bulion wyjdzie bardzo esencjonalny i galareta z niego powinna zsiąść się bez dodatku żelatyny.


11 komentarzy:

  1. W tym roku skorzystam z Twojego przepisu a po Świętach, napiszę jak poszło i jak wybornie smakowało😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny przepis, Pyziu. Czy myślisz, że z innej ryby może wyjść? Ja jestem walcząca o ludzkie traktowanie karpia i bojkotuję jego zakup.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może być jakąś inną rybą

      Usuń
    2. Jako wędkarz walczę o "rybne" traktowanie ludzi

      Usuń
  3. Świetny przepis! Takiego karpia jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilkanaście minut temu zakończyłam robienie pulpetów wg tego przepisu. Nadmiar(4 sztuki) zjadłyśmy z Mamą na próbę ;) Są pyszne!!! Nie czuć karpia. Właściwie nawet nie czuć ryby. Lekko słodkawe dzięki rodzynkom, trochę cebulowe i czuć nutkę cynamonu. Ości nie czuć wcale(drobniutko ponakrawałam kawałki filetów aby poprzekrawać ości). Nawet moja Mama, która nie jest miłośniczką ryb(i nie bardzo była zachwycona moim pomysłem na danie z tego przepisu) uznała, że są pyszne :) Już się nie możemy doczekać całości(galaretki) ;) Dziękuję za przepis i polecam tym mniej zdecydowanym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że ta potrawa Wam zasmakowała. Mam nadzieję, że jutro wszystkim przypadnie do gustu. Wesołych i spokojnych Świąt i ukłony dla Mamy!

      Usuń
  5. Super przepis,już mi się chce go zrobić mimo że święta dopiero się skonczyły. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twój blog Pyzuniu, bo jest po prostu pełen cudnych przepisów. Na dowód tego powiem,że na te święta zrobiłam: nadzienie do pierogów z kapustą(hicior),makowiec świąteczny pełen cudnego maku,roladę pomarańczową, sernik z prażonymi jabłkami(moje córki nie chcą innego),rybę faszerowaną w galarecie(pychota),no i tatar ze śledzia(rewelka).Dzięki za te wszystkie cudne przepisy,na pewno będę do Ciebie zaglądać.Z okazji zbliżającego się Nowego Roku życzę wszelkiej pomyślności,życzliwości, nowych inspiracji,radości i zdrowia🎍💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, bardzo się cieszę, że dania z moich przepisów Wam smakują 😊 Życzę dużo zdrowia i samych szczęśliwych dni 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger