Rolada z karkówki z grzybami leśnymi
Delikatne mięso z farszem z leśnym grzybów, pachnące lasem i wspomnieniami jesiennego grzybobrania. Taka rolada z wieprzowiny może być doskonałym daniem na rodzinny, świąteczny obiad.
Święta już tuż, tuż. Ja mam wszystko zaplanowane i na świąteczny obiad podam właśnie taka roladę wieprzową z grzybami. Dobrze upieczone mięso będzie mięciutkie, a grzyby i przyprawy nadadzą cudownego smaku i aromatu całemu daniu. Myślę, że mojej rodzinie takie danie będzie smakowało.
A Wy co planujecie podać na świąteczny stół? Jeżeli komuś brakuje pomysłu to może zainspirują go moje propozycje dań na Wigilię i BożeNarodzenie. Zajrzyjcie koniecznie!
Rolada z karkówki wieprzowej z farszem grzybowym
czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki:
Jak przygotować mięso na roladę?
Wzięłam kawałek karkówki wieprzowej, bez kości. Bardzo ostrym nożem rozkroiłam go na płat grubości ok. 2-3 cm. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam tłuczkiem tak żeby był gruby na ok. 1 cm. Ponieważ mój kawałek mięsa był gruby, ale krótki, to powstał długi i niezbyt szeroki płat mięsa. Przecięłam go więc w połowie długości i postanowiłam zrobić 2 mniejsze rolady zamiast 1 dużej.
Przyprawy wymieszałam i posypałam nimi mięso z obu stron. Płaty zwinęłam w rulon, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na całą noc.
Jak zrobić farsz do rolady z grzybami?
Grzyby, podgrzybki w formię krajanki czyli przed suszeniem pokrojone w plastry lub cząstki, wsypałam do garnka. Zalałam 3 szklankami ciepłej wody i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie gotowałam je przez kolejną godzinę aż zmiękły. Odcedziłam dokładnie i lekko odcisnęłam. Wywar zachowałam. Odłożyłam też ze 2 łyżki grzybów do sosu.
Grzyby na farsz zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa przesmażyłam na oleju aż nieco zmiękły. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziarenkami drobno posiekanego jałowca. Smażone warzywa dodałam do grzybów. Ponieważ farsz był zbyt luźny dosypałam trochę bułki tartej, wymieszałam.
Jak zrobić roladę z grzybami?
Zamarynowany dzień wcześniej płat mięsa rozwinęłam i oba kawałki posmarowałam grubo farszem. Zwinęłam w ciasne rolady. Obwiązałam sznureczkiem kuchennym żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem.
Rumiane rolady przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wlałam ok. 1 szkl. gorącego bulionu jarzynowego (ew. można użyć wody). Piekłam 1,5 godziny, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu zlałam powstały w naczyniu sos. Dodałam do niego wywar z ugotowanych do farszu grzybów oraz odłożone grzyby, zagotowałam i nieco odparowałam. W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam mąkę kukurydzianą, wlałam do sosu, gotowałam jeszcze kilka chwil.
Roladę wieprzową z leśnymi grzybami kroję w grube plastry i najchętniej podaję z puree ziemniaczanym. Sos podaję oddzielnie, w sosjerce.
Święta już tuż, tuż. Ja mam wszystko zaplanowane i na świąteczny obiad podam właśnie taka roladę wieprzową z grzybami. Dobrze upieczone mięso będzie mięciutkie, a grzyby i przyprawy nadadzą cudownego smaku i aromatu całemu daniu. Myślę, że mojej rodzinie takie danie będzie smakowało.
A Wy co planujecie podać na świąteczny stół? Jeżeli komuś brakuje pomysłu to może zainspirują go moje propozycje dań na Wigilię i BożeNarodzenie. Zajrzyjcie koniecznie!
Rolada z karkówki wieprzowej z farszem grzybowym
czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia
składniki:
- MIĘSO NA ROLADĘ - 1 kg karkówki wieprzowej b/k
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka soli
- do obsmażenia rolady - 2 łyżki oleju roślinnego
- FARSZ - 80 g suszonych borowików lub innych grzybów suszonych - u mnie podgrzybki
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5 owoców jałowca
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
- do sosu - wywar z grzybów
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
Jak przygotować mięso na roladę?
Wzięłam kawałek karkówki wieprzowej, bez kości. Bardzo ostrym nożem rozkroiłam go na płat grubości ok. 2-3 cm. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam tłuczkiem tak żeby był gruby na ok. 1 cm. Ponieważ mój kawałek mięsa był gruby, ale krótki, to powstał długi i niezbyt szeroki płat mięsa. Przecięłam go więc w połowie długości i postanowiłam zrobić 2 mniejsze rolady zamiast 1 dużej.
Przyprawy wymieszałam i posypałam nimi mięso z obu stron. Płaty zwinęłam w rulon, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na całą noc.
Jak zrobić farsz do rolady z grzybami?
Grzyby, podgrzybki w formię krajanki czyli przed suszeniem pokrojone w plastry lub cząstki, wsypałam do garnka. Zalałam 3 szklankami ciepłej wody i odstawiłam na godzinę. Po tym czasie gotowałam je przez kolejną godzinę aż zmiękły. Odcedziłam dokładnie i lekko odcisnęłam. Wywar zachowałam. Odłożyłam też ze 2 łyżki grzybów do sosu.
Grzyby na farsz zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa przesmażyłam na oleju aż nieco zmiękły. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ziarenkami drobno posiekanego jałowca. Smażone warzywa dodałam do grzybów. Ponieważ farsz był zbyt luźny dosypałam trochę bułki tartej, wymieszałam.
Jak zrobić roladę z grzybami?
Zamarynowany dzień wcześniej płat mięsa rozwinęłam i oba kawałki posmarowałam grubo farszem. Zwinęłam w ciasne rolady. Obwiązałam sznureczkiem kuchennym żeby zabezpieczyć je przed rozwinięciem. Obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem.
Rumiane rolady przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wlałam ok. 1 szkl. gorącego bulionu jarzynowego (ew. można użyć wody). Piekłam 1,5 godziny, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu zlałam powstały w naczyniu sos. Dodałam do niego wywar z ugotowanych do farszu grzybów oraz odłożone grzyby, zagotowałam i nieco odparowałam. W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam mąkę kukurydzianą, wlałam do sosu, gotowałam jeszcze kilka chwil.
Roladę wieprzową z leśnymi grzybami kroję w grube plastry i najchętniej podaję z puree ziemniaczanym. Sos podaję oddzielnie, w sosjerce.
Ja nie umiem tak dobrze zwinąć rolady z mięsa. Twoja jest cudnie idealna!!! :)
OdpowiedzUsuńTo wcale nie takie trudne 😊 kwestia wprawy
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczne danie, polecam
Usuńw jaki sposób przekroić karkówkę na taki płat ?
OdpowiedzUsuńTrzeba ją naciąć najpierw wzdłuż i potem rozstawać dalej tak jakby obierając, skrawając dookoła i rozwijając
UsuńDziękuję,zrozumiałam.Życzę Pogodnych i Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada
OdpowiedzUsuńDanie cudne i apetyczne robię na obiad w Boże Ciało bo będę mieć rodzinkę na obiedzie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Trzymam kciuki żeby wszystko się udało
UsuńDla ilu osób taka porcja ?
OdpowiedzUsuńTo zależy jak duże porcje podasz, ale według mnie 1 kg mięsa wystarczy dla przynajmniej 5 osób
UsuńSuper przepis wygląda - powiedz mi tylko czym mogę bułkę tartą (mam zakaz pszenicy i żyta od alergologa niestety)
OdpowiedzUsuńW sklepach jest już bułka tarta bezglutenowa
Usuń