Gruszewnik. Podlaski kompot wigilijny

Podczas ostatniego pobytu na Podlasiu, o którym postaram się wkrótce coś więcej napisać, w rozmowie ze znajomymi wspomniano gruszewnik jako podlaską potrawę wigilijną. Gruszewnik to kompot z suszonych owoców a właściwie z samych gruszek. 

Kompoty z suszu lubię bardzo, ale zwykle robię je z mieszanki owocowej. Jednak gruszka niejedno ma imię więc ugotowałam moją wersję aromatycznego, pysznego gruszewnika. Dodałam do niego, poza zwykłym i wędzonym suszem gruszkowym, suszone owoce dzikiej, podlaskiej gruszy i tajemny, ziołowy składnik, także rodem z Podlasia. To był strzał w dziesiątkę. Bardzo aromatyczny kompot stoi już sobie na balkonie, a ja bardzo się pilnuję żeby go nie wypić zanim nadejdą święta.

Smaczna Pyza jest mazowiecka, ale jedną nóżką Kurpianka ze mnie, a sercem, albo w poprzednim wcieleniu, tułałam się po bardziej wschodnich ścieżkach bo Podlasie kocham bardzo od zawsze. Podlaskie smaki i klimaty są mi bardzo bliskie, chociaż wiele z nich dopiero powoli odkrywam. Na Podlasiu zawsze dobrze się czuję i spotykam wielu dobrych ludzi. Kto wie, może kiedyś stamtąd nie wrócę?

suszone gruszki, kompot wigilijny, wigilia, podlasie, podlasie ma smak, podlaskie smaki, owoce, swieta, susz gruszkowy, trawa zubrowa, zubrowka, napoje


Kompot z suszonych gruszek, z żubrówką

czas przygotowania:  3 godziny + czas moczenia owoców + czas chłodzenia
składniki: 
  • 3 gruszki wędzone 
  • 250 g gruszek suszonych 
  • 250 g ulęgałek suszonych (dzika gruszka)
  • 4 l zimnej wody 
  • kawałek kory cynamonu, ok. 5 cm
  • 6 goździków
  • kilka źdźbeł suszonej turówki wonnej - trawy żubrowej
  • ew. kilka łyżeczek miodu albo cukru

gruszka, drzewo, ulegalka, podlasie, owoce, drzewo owocowe
Przy "mojej" podlaskiej rezydencji rośnie dzika grusza. Owocuje obficie co dwa lata
gruszki, dzikie gruszeczki, ulegalki, owoce, podlaskie, podlaska grusza
Dzikie gruszki można suszyć i zimą gotować z nich kompot

trawa zubrowa, zubrowka, ziele podlaskie, podlasie, trawy, dzikie rosliny, aromatyczne zielsko, chwasty, pachnaca trawka
Trawa żubrowa - turówka wonna, jest bardzo aromatycznym zielem. Doskonale pasuje jako dodatek do kompotu z owoców suszonych
koowka, trawa zubrowampot wigilijny, wigilia, swieta, gruszki, susz gruszkowy, owoce, zubrowka, trawa zubrowa, napoje
Gruszewnik - kompot z suszonych gruszek. Podlasie ma smak!
podlasie ma smak, podlaskie smaki, trawa zubrowa, gruszki, susz gruszkowy, napoje, wigilia, swieta, boze narodzenie

Jak zrobić gruszewnik?

Wszystkie owoce opłukałam pod bieżącą wodą, osączyłam i  wrzuciłam do garnka - suszone ulęgałki pokrojone na połówki, gruszki suszone w plasterkach i całe owoce gruszek wędzonych. Wlałam zimną wodę i odstawiłam przykryty  garnek na kilkanaście godzin żeby owoce się namoczyły. Najlepiej zostawić to na noc.

Następnego dnia dodałam cynamon, goździki i kilka źdźbeł trawy żubrowej. Garnek przykryłam i gotowałam zawartość powolutku, na małym ogniu, przez ok. 3 godziny. Po tym czasie należy spróbować i ew. jeżeli dla kogoś kompot będzie za mało słodki to dosłodzić go do smaku niewielką ilością miodu lub cukru. Garnek z kompotem zdjęłam z ognia i zostawiłam do całkowitego ostudzenia. Dopiero zimny zlałam odcedzając owoce.

Owoce z kompotu można zjeść albo dobrze odcisnąć i wyrzucić.

kompot wigilijny, kompot gruszkowy, gruszki, susz owocowy, trawa zubrowa, zubrowka, wigilia, swieta
kompot gruszkowy, gruszki, trawa zubrowa, podlasie ma smak, podlaskie smaki, zubrowka, wigilia, swieta, napoje, domowy kompot


8 komentarzy:

  1. Kompot z suszu musi być oczywiście .Nie było u nas tradycji ale teraz ja gotuję z mieszanego suszu,tak na czuja:)Cudne to zdjęcie z ulęgałkami ,kiedyś na wsiach było dużo takich drzew przydrożnych i cały rów usypany ulęgałkami.Jadlam czasem te cierpkie ale i słodkie ulęgałki.Wesołych Świąt !!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawostka kompocik ..tak pięknie piszesz o Podlasiu ...byłam ,podziwiłam te tereny ,tradycję ,ludzi...i to prawda .Pozdrawiam Izo i pełnych ciepła Świąt życzę.Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadziu, to piękne okolice , dużo ciekawych zakątków i wspaniałych ludzi. Lubię 5am wracać. Życzę Ci spokojnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam 😊

      Usuń
    2. Dziękuję Izo ,pozdrawiam Jadzia.

      Usuń
  3. Witam Pani Izo! Super przepis na wspaniały kompot. Sama uwielbiam wigilijny kompot z suszu. W tym roku tylko szklaneczkę wypiłam. Zamieszanie, dzieci, prezenty :) Miło mi było przeczytać o wspomnianych przez Panią ulęgałkach. Zbierało się kiedyś, właśnie na podlasiu, te gruszeczki i widoki takie pamiętam. Pole rozległe, i jedna grusza na nim, samotna lecz piękna, dumna..i ten smak...Pani Izo, jestem Podlasianką, jedną nóżką Kurpianką:) urodziłam się w Kolnie:) Mieszkam w Gdyni:) Kocham Podlasie, tego roku byłam i najadłam się wspaniałości. Pysznych ziemniaków Irga, buraczkową jadłam trzy dni z rzędu, bo buraki tak pyszne, że nigdzie lepszych nie ma. Chleb pyszności, i cudowne przetwory mojej cioci. Gofry z dżemem truskawkowym poezja jedzone codziennie...kałduny-niebo w gębie:) Kałduny napisałam celowo, mówi się właśnie ''kałduny'' nie ''kołduny'':) Może zna Pani takie miejscowości jak Ławsk, Szczuczyn, Grajewo między Ełkiem a Grajewem. Właśnie tam spędzam wakacje, i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je spędzać gdzie indziej. A Nadvory- 2 km od Biebrzy. Cudne miejsce:)Kiedy jadę na Podlasie i patrzę na tamte widoki, coś aż w sercu mnie ścisak, jakby żal ale to chyba żal, że nie moge tam zostać na zawsze...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że mamy podobny gust - w kwestii kompotu i miłości do Podlasia :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Matko kochana! Ale błędów narobiłam! Również pozdrawiam:)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger