Gwiazdki kawowe z dżemem i lukrem

Kruche ciasteczka, z owocowym nadzieniem, lukrowane i najsmaczniejsze. Takie są właśnie te gwiazdki, które widzicie na zdjęciu. Chcecie przepis?!

Ciasteczka kawowe zrobiłam z myślą o Świętach, ale coś mi się wydaje, że nie poleżą nawet przez kilka dni. Moje łakomczuszki zjedzą je na pewno tak szybko, że sama nie zauważę kiedy znikną. To nic, upiekę następne, a potem jeszcze kolejną porcję bo lubię robić dla nich takie łakocie. Ciasteczkowe potworki, uwaga! Kawowe gwiazdki gotowe!

Lubię piec ciasteczka, bo to odprężające zajęcie i cudownie pachnie w całym domu. Pewnie drażnię takimi zapachami sąsiadów, ale co zrobić, musieli się przyzwyczaić. Czasami poczęstuję ich jakimś smakołykiem więc wybaczają mi te aromatyczne tortury. Moje ciasteczka mają kawowy, delikatny aromat i smak, ale dzięki użyciu kawy Inki mogą je jeść wszyscy, nawet małe dzieci i dziewczyny w ciąży. 

kruche ciasteczka, gwiazdeczki, z lukrem, lukrowane ciastka, lukier, kawa, kawa zbozowa, ciasteczka z kawa, inka, boze narodzenie, swiateczny deser, swieta


ciasteczka kruche, gwiazdki kawowe, ciastka z kawa, lukier kawowy, ciasteczka nadziewane, kawa zbozowa, kruche ciasto, swieta, boze narodzenie, swiateczny deser

Ciasteczka kawowo-orzechowe, lukrowane, z nadzieniem

czas przygotowania: 1 godzina
składniki:
  • GWIAZDKI - 300 g mąki pszennej tortowej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 5 łyżeczek kawy Inki klasycznej
  • 120 g masła extra
  • 100 g cukru trzcinowego muscovado
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii 
  • 100 g masła orzechowego
  • 3 żółtka ze średnich jajek
  • ew. trochę bardzo zimnej wody
  •  
  • nadzienie - 1/2-3/4 szkl. bardzo gęstego, dobrego dżemu albo powideł 
  •  
  • LUKIER - 1 szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy Inki klasycznej
  • kilka łyżeczek gorącego mleka

ciasteczka kawowe, ciastka z kawa, kawa zbozowa, gwiazdki lukrowane, gwiazdeczki o smaku kawowym, moje wypieki, deser swiateczny, swieta, boze narodzenie, kruche ciasto

Jak zrobić ciasteczka gwiazdki kawowe?  

Mąkę przesiałam do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło, kawę Inkę oraz cukier trzcinowy. Rozcierałam w dłoniach aż masa przypominała mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam masło orzechowe, żółtka oraz pastę waniliową. Zagniotłam szybko zwarte ciasto. Gdyby ciasto się kruszyło i nie chciało zagnieść to można dolać troszeczkę bardzo zimnej wody, 1-3 łyżki.


Zagniecione ciasto uformowałam w dysk, zawinęłam w folię spożywczą, odłożyłam do lodówki na przynajmniej pół godziny. Schłodzone ciasto podzieliłam, dla wygody, na 4 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości 2-3mm, na stolnicy lekko oprószonej mąką. Foremką wycinałam gwiazdki, parzystą ilość. W połowie gwiazdek wycięłam otworek - może być okrągły albo też w formie małej gwiazdeczki jeśli macie taką małą foremkę.


Ciasteczka bez otworków ułożyłam w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde nałożyłam niewielką ilość bardzo gęstego dżemu, ok. pół małej łyżeczki. Przykryłam ciasteczkami z dziurką delikatnie dociskając zewnętrzne brzegi górnego ciasta do dolnego.

Tak przygotowane ciasteczka piekłam ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam ciasteczkom ostygnąć na blasze - gorące są bardzo delikatne i podczas przekładania mogłyby się połamać..

Ostudzone ciasteczka posmarowałam przy pomocy pędzelka lukrem kawowym i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami. Zostawiłam na kratce żeby obeschły i lukier zastygł.

LUKIER - cukier puder utarłam w dużym kubku z kawą i mlekiem. Powinien być gładki i mieć konsystencję gęstej, ale lejącej się śmietany.

Takie kruche ciasteczka smakują jeszcze lepiej podane z filiżanką aromatycznej i delikatnej kawy Inki. 

gwiazdki z kawa, ciasteczka kruche, ciastka o smaku kawowym, lukier kawowy, swiateczne ciasteczka, swieta, boze narodzenie, inka, kawa zbozowa

18 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić takie cukrowe gwiazdki? Bardzo mi się podobają - szukałam w marketach i innych sklepikach, ale bez skutku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam chyba w "Robalu", w takim okrągłym plastikowym słoiczku gdzie były 4 rodzaje posypek o różnych kolorach i kształtach. To produkt Doktora Etkera

      Usuń
  2. Super pomysł ..do wykorzystania ,dziękuję za przepis. Pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Sprawdzę czy w " moim" "Robalu" są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam! Wyszły pyszne, megachrupiące. Na potwierdzenie wysyłam fotę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudnie Ci wyszły i zdjęcie wstawiłam na profilu blogowym, na Facebooku :) dziękuję!

      Usuń
  5. Upiekłam, efekt super. Bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ,chrupiace ciastka,smakujace kawa i maslem orzechowym,pewnie u mnie mocniej niz u Ciebie Izo,bo nie zlepialam ich i nie dawalam dzemu,tylko pojedyncze,polukrowane z kawa,polecam bardzo i dziekuje za przepis
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym zapytać czy możliwe jest zastąpienie czymś masła orzechowego? Mam świadomość że nadaje ono smaku jednak moje dzieci są alergikami. Czym mogę je zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, to ciastka kawowo orzechowe po prostu, może poszukaj innego przepisu na ciasteczka bez masła orzechowego po prostu

      Usuń
  8. Czy piecze Pani z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Czy moze być prawdziwie masło czy musi być extra?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło extra to jest właśnie prawdziwe masło, ale jak zwał tak zwał, ważne żeby było bez dodatku oleju

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger