Sałatka ze szpinaku, z pstrągiem i owocami
Jaka powinna być dobra sałatka na lunch lub inny posiłek? Oczywiście to będzie sałatka według Smacznej Pyzy, więc taka, która mnie na pewno będzie smakować.
Dobra sałatka powinna być słusznej wielkości czyli taka, żeby był to jeden konkretny posiłek w ciągu dnia. Wiem, to pojęcie względne, ale chyba każdy rozumie o co mi chodzi i dopasuje sałatkę do swoich możliwości. Sałatka musi ładnie wyglądać i zachęcać do jedzenia.
Uwielbiam kiedy sałatka jest różnorodna i składa się z przynajmniej kilku produktów. Pyszna sałatka powinna zawierać zielone, soczyste liście, coś chrupiącego, coś słodkawego, jakieś białko w postaci mięsa lub ryby, i jakieś ziarenka. No dobrze, czasami to mięso pomijam, ale nie ukrywam, że lubię jak jest.
Dzisiaj w mojej sałatce jest ryba, owoce, zielenina i sezam. Całość skropiłam lekkim sosem i spałaszowaliśmy ją bardzo chętnie. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się ta propozycja, bo nam ogromnie smakowała. Ta sałatka to propozycja na lunch, lekki obiad albo kolację.
Sałatka szpinakowa z pstrągiem i owocami
czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania ryby
składniki na 2 duże porcje:
Jak przygotować rybę?
Filet z pstrąga łososiowego opłukałam i osuszyłam dokładnie. Od strony mięsa oprószyłam go pieprzem i polałam sosem sojowym. Skóry nie odcinałam, ale też nie wyrzuciłam jej, bo później ją wykorzystam. Rybę odstawiłam na pół godziny żeby przeszła smakiem przypraw.
Rozgrzałam patelnię i posmarowałam ją niewielką ilością oleju. Położyłam na niej rybę, skórą do dołu. Smażyłam 2-3 minuty żeby skóra się przyrumieniła i mięso zaczęło zmieniać kolor na jaśniejszy. Wtedy przewróciłam kawałek na drugą stronę przy pomocy szpatułki. Delikatnie, bo ryba jest delikatna. Przykryłam patelnię i smażyłam jeszcze 2 minuty. Zdjęłam pstrąga na deskę i ostrożnie oddzieliłam mięso od rumianej skórki. Rybę podzieliłam na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
Jak zrobić chips z rybiej skóry?
Jak już pisałam rybę smażyłam ze skórą, bo dzięki temu kawałek się nie rozpadnie. Ale po usmażeniu oddzieliłam ją i zrobiłam z niej dodatek do sałatki. Oddzieloną, nieco już zrumienioną skórę wrzuciłam z powrotem na patelnię i smażyłam na małym ogniu, często przewracając, aż zrobiła się porządnie rumiana i chrupiąca. Powstał taki chips z rybiej skórki - pycha! Połamałam go na nieduże kawałki i wzbogaci moją sałatkę.
Taki chips można też zrobić piekąc skórę w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jaki sos do sałatki?
Do takich sałatek dodaję przeważnie szybki dressing z dobrej jakości oleju, takiego z pierwszego tłoczenia, i soku cytrynowego lub innego cytrusa. Ponieważ do sałatki użyłam połówki pomarańczy to do sosu wzięłam sok z drugiej połowy owocu. Wycisnęłam go, wlałam do słoiczka, dodałam olej i pieprz, a następnie zakręciłam i mocno potrząsałam kilka chwil żeby składniki ładnie się połączyły. Ryby lubią się z cytrusami więc wiedziałam, że będzie pysznie!
Lubię owoce w sałatkach!
Lubię tę owocową słodycz w połączeniu z zieleniną i mięsem, rybą lub serem. Połówkę pomarańczy obrałam ze skórki, a miąższ pokroiłam w cienkie plasterki, później na mniejsze kawałki. Jabłko pokroiłam w dość cienkie półplasterki. Razem ze skórką, usunęłam tylko gniazdo nasienne. Żeby jabłko nie ściemniało polałam je od razu przygotowanym sosem. Pestki granatu wyłuskałam spomiędzy błonek.
Zobacz jak obrać owoc granatu (klik,klik)
Sałatka ze zwykłej sałaty czy innych liści?
Nie przepadam za zieloną sałatą, szczególnie tą zimową masłową. Zdecydowanie wolę sałatę rzymską, która jest bardzo chrupiąca. Lubię też liście szpinaku, a najbardziej lubię mieszać różne zielone liście razem. Zawsze dokładnie płuczę liście w zimnej wodzie i dokładnie osączam.
Jak zrobić sałatkę ze szpinaku i ryby?
Na duże talerzy nałożyłam porcje szpinaku przekładając je listkami sałaty rzymskiej. Ja miałam malutkie, ze środka główki, ale mogą być większe. Wtedy trzeba je pokroić na nieco mniejsze kawałki.
Zielone listki poprzekładałam plasterkami jabłek i pomarańczy. Dodałam kąski ryby. Całość skropiłam sosem, posypałam pestkami granatu, ziarnami sezamu i listkami natki. Posypałam też kawałkami chrupiącej smażonej skórki pstrąga - dodaje smaku i świetnie chrupie w sałatce.
Dobra sałatka powinna być słusznej wielkości czyli taka, żeby był to jeden konkretny posiłek w ciągu dnia. Wiem, to pojęcie względne, ale chyba każdy rozumie o co mi chodzi i dopasuje sałatkę do swoich możliwości. Sałatka musi ładnie wyglądać i zachęcać do jedzenia.
Uwielbiam kiedy sałatka jest różnorodna i składa się z przynajmniej kilku produktów. Pyszna sałatka powinna zawierać zielone, soczyste liście, coś chrupiącego, coś słodkawego, jakieś białko w postaci mięsa lub ryby, i jakieś ziarenka. No dobrze, czasami to mięso pomijam, ale nie ukrywam, że lubię jak jest.
Dzisiaj w mojej sałatce jest ryba, owoce, zielenina i sezam. Całość skropiłam lekkim sosem i spałaszowaliśmy ją bardzo chętnie. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się ta propozycja, bo nam ogromnie smakowała. Ta sałatka to propozycja na lunch, lekki obiad albo kolację.
Sałatka szpinakowa z pstrągiem i owocami
czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania ryby
składniki na 2 duże porcje:
- 2 duże garści świeżych liści młodego szpinaku tzw. szpinak baby
- garść małych liści sałaty rzymskiej - ze środka główki
- garść liści natki pietruszki
- 1 nieduże jabłko, u mnie Golden Delicious
- 1/2 szkl. pestek owocu granatu
- 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka ziaren jasnego sezamu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu
- 200 g ryby - filet z pstrąga łososiowego lub łososia, ze skórą
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- MARYNATA DO RYBY - 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- SOS - 3 łyżki oleju z pestek słonecznika
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować rybę?
Filet z pstrąga łososiowego opłukałam i osuszyłam dokładnie. Od strony mięsa oprószyłam go pieprzem i polałam sosem sojowym. Skóry nie odcinałam, ale też nie wyrzuciłam jej, bo później ją wykorzystam. Rybę odstawiłam na pół godziny żeby przeszła smakiem przypraw.
Rozgrzałam patelnię i posmarowałam ją niewielką ilością oleju. Położyłam na niej rybę, skórą do dołu. Smażyłam 2-3 minuty żeby skóra się przyrumieniła i mięso zaczęło zmieniać kolor na jaśniejszy. Wtedy przewróciłam kawałek na drugą stronę przy pomocy szpatułki. Delikatnie, bo ryba jest delikatna. Przykryłam patelnię i smażyłam jeszcze 2 minuty. Zdjęłam pstrąga na deskę i ostrożnie oddzieliłam mięso od rumianej skórki. Rybę podzieliłam na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
Jak zrobić chips z rybiej skóry?
Jak już pisałam rybę smażyłam ze skórą, bo dzięki temu kawałek się nie rozpadnie. Ale po usmażeniu oddzieliłam ją i zrobiłam z niej dodatek do sałatki. Oddzieloną, nieco już zrumienioną skórę wrzuciłam z powrotem na patelnię i smażyłam na małym ogniu, często przewracając, aż zrobiła się porządnie rumiana i chrupiąca. Powstał taki chips z rybiej skórki - pycha! Połamałam go na nieduże kawałki i wzbogaci moją sałatkę.
Taki chips można też zrobić piekąc skórę w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jaki sos do sałatki?
Do takich sałatek dodaję przeważnie szybki dressing z dobrej jakości oleju, takiego z pierwszego tłoczenia, i soku cytrynowego lub innego cytrusa. Ponieważ do sałatki użyłam połówki pomarańczy to do sosu wzięłam sok z drugiej połowy owocu. Wycisnęłam go, wlałam do słoiczka, dodałam olej i pieprz, a następnie zakręciłam i mocno potrząsałam kilka chwil żeby składniki ładnie się połączyły. Ryby lubią się z cytrusami więc wiedziałam, że będzie pysznie!
Lubię owoce w sałatkach!
Lubię tę owocową słodycz w połączeniu z zieleniną i mięsem, rybą lub serem. Połówkę pomarańczy obrałam ze skórki, a miąższ pokroiłam w cienkie plasterki, później na mniejsze kawałki. Jabłko pokroiłam w dość cienkie półplasterki. Razem ze skórką, usunęłam tylko gniazdo nasienne. Żeby jabłko nie ściemniało polałam je od razu przygotowanym sosem. Pestki granatu wyłuskałam spomiędzy błonek.
Zobacz jak obrać owoc granatu (klik,klik)
Sałatka ze zwykłej sałaty czy innych liści?
Nie przepadam za zieloną sałatą, szczególnie tą zimową masłową. Zdecydowanie wolę sałatę rzymską, która jest bardzo chrupiąca. Lubię też liście szpinaku, a najbardziej lubię mieszać różne zielone liście razem. Zawsze dokładnie płuczę liście w zimnej wodzie i dokładnie osączam.
Jak zrobić sałatkę ze szpinaku i ryby?
Na duże talerzy nałożyłam porcje szpinaku przekładając je listkami sałaty rzymskiej. Ja miałam malutkie, ze środka główki, ale mogą być większe. Wtedy trzeba je pokroić na nieco mniejsze kawałki.
Zielone listki poprzekładałam plasterkami jabłek i pomarańczy. Dodałam kąski ryby. Całość skropiłam sosem, posypałam pestkami granatu, ziarnami sezamu i listkami natki. Posypałam też kawałkami chrupiącej smażonej skórki pstrąga - dodaje smaku i świetnie chrupie w sałatce.
Ale pięknie wygląda! Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest bardzo smaczna
UsuńMoje klimaty! Uwielbiam takie jedzenie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że nie tylko ja lubię takie połączenia
UsuńCudowny przepis. Wszystko, co lubię. Zdjęcia prześliczne i zachęcające do spróbowania. Opis jest genialny, taki rzetelny. Wszystko, co potrzeba jest tu zawarte. Brawo. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam. :)
dziękuję, staram się :)
UsuńWspaniale wygląda ta sałatka. Od razu zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńkażde danie powinno wyglądać zachęcająco więc jeśli patrząc na zdjęcie sałatki zgłodniałaś to znaczy, że jest dobrze
Usuńkocham i ryby i szpinak więc sałatka zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpołączenie uważam za wyjątkowo udane i gorąco polecam tę sałatkę
Usuń