Jajka z kremem chrzanowym i łososiem
Jajka i wędzony łosoś to dobre połączenie. Żeby było ostrzej dodałam trochę chrzanu. Wyszło bardzo smacznie i z charakterem.
Bez jajek w kilku postaciach nie odbędzie się u nas żadne wielkanocne śniadanie. Lubię kombinować i przygotowywać jaja na różne sposoby. Jajka faszerowane różnymi składnikami muszą być na stole. Lubię bawić się kolorami i teksturami. Lubię też czasami zaskakiwać rodzinę jakimś ciekawym połączeniem smaków. Być może w przypadku jajek z łososiem i chrzanem nie są to bardzo wymyślne smaki, ale zapewniam Was, że takie jajka są przepyszne! I gorąco je polecam na nadchodzące Święta.
Jajka z łososiem i kremem chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić jajka z łososiem i chrzanem?
Jajka włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą tak żeby były przykryte. Ugotowałam na twardo. Ostudziłam przekładając do bardzo zimnej wody, obrałam ze skorupek. Każde jajko przekroiłam na pół i delikatnie wyjęłam żółtka.
Cienkie plasterki łososia wędzonego pokroiłam na paski i zwinęłam w "różyczki" - tyle sztuk ile połówek jajek. Odłożyłam na razie na bok.
Do ugotowanych żółtek dodałam twarożek, chrzan i musztardę. Przy pomocy blendera zmiksowałam składniki na kremową masę. W trakcie blendowania dodałam też nieco śmietany dla bardziej kremowej konsystencji. Doprawiłam do smaku solą, odrobiną białego pieprzu i niewielką ilością soku z cytryny.
Krem jajeczno-chrzanowy nałożyłam do połówek białek jaj. Można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego lub po prostu łyżeczką. Na wierzchu każdego jajka położyłam zwinięty kawałek łososia. Przybrałam listkami świeżego koperku i kiełkami, oprószyłam świeżo mielonym pieprzem. Można przybrać kawałeczkami plasterków cytryny.
Bez jajek w kilku postaciach nie odbędzie się u nas żadne wielkanocne śniadanie. Lubię kombinować i przygotowywać jaja na różne sposoby. Jajka faszerowane różnymi składnikami muszą być na stole. Lubię bawić się kolorami i teksturami. Lubię też czasami zaskakiwać rodzinę jakimś ciekawym połączeniem smaków. Być może w przypadku jajek z łososiem i chrzanem nie są to bardzo wymyślne smaki, ale zapewniam Was, że takie jajka są przepyszne! I gorąco je polecam na nadchodzące Święta.
Jajka z łososiem i kremem chrzanowym
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 4-6 jajek
- 80 g łososia wędzonego
- 2-3 łyżki serka twarogowego naturalnego
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu tartego
- 1/2 łyżeczki musztardy chrzanowej
- 1 łyżeczka gęstej śmietany
- do smaku - sól, pieprz biały mielony, sok z cytryny
- dodatkowo - kawałeczki cienkich plasterków cytryny, pieprz czarny grubo mielony
Jak zrobić jajka z łososiem i chrzanem?
Jajka włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą tak żeby były przykryte. Ugotowałam na twardo. Ostudziłam przekładając do bardzo zimnej wody, obrałam ze skorupek. Każde jajko przekroiłam na pół i delikatnie wyjęłam żółtka.
Cienkie plasterki łososia wędzonego pokroiłam na paski i zwinęłam w "różyczki" - tyle sztuk ile połówek jajek. Odłożyłam na razie na bok.
Do ugotowanych żółtek dodałam twarożek, chrzan i musztardę. Przy pomocy blendera zmiksowałam składniki na kremową masę. W trakcie blendowania dodałam też nieco śmietany dla bardziej kremowej konsystencji. Doprawiłam do smaku solą, odrobiną białego pieprzu i niewielką ilością soku z cytryny.
Krem jajeczno-chrzanowy nałożyłam do połówek białek jaj. Można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego lub po prostu łyżeczką. Na wierzchu każdego jajka położyłam zwinięty kawałek łososia. Przybrałam listkami świeżego koperku i kiełkami, oprószyłam świeżo mielonym pieprzem. Można przybrać kawałeczkami plasterków cytryny.
To jest to czego szukałam :)dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie czym można zastąpić łososia żeby z tym kremem chrzanowym też dobrze smakowało?
OdpowiedzUsuńKawałeczkiem innej wędzonej ryby, szynki wędzonej, pieczonego schabu czy pasztetu
UsuńSuper dziękuję :)
UsuńKoniecznie musiałam wrócić i raz jeszcze podziękować, ponieważ to były jajka, po które goście sięgali najchętniej :)są przepyszne, polecam wszystkim, nie tylko na święta :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że gościom tak smakowało
Usuńpyszne jajeczka. wczoraj zrobiłam. Polecam ten przepis. łatwe do przygotowania i efektowne podanie. moje dzieci zjadły je ze smakiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię, pozdrawiam!
Usuń