Babka jogurtowa z migdałami

Ta mała, zgrabna babeczka przypadnie do gustu miłośnikom migdałów. Może nie ma ich w sobie wiele, ale  czuć je w smaku i subtelnym zapachu. 

Babka na jogurcie jest puszysta i delikatna. Dzięki dodatkowo oleju długo pozostaje świeża. Nie pozwólcie jej jednak leżeć i czekać, bo wyschnie w samotności. Lepiej cieszyć się nią zaraz po ostudzeniu, a jeżeli zniknie to upiec następną. 

Kliknij i zobacz u przepis na świetną babkę z kolorowym ananasem 

babka na jogurcie, ciasto jogurtowe, babka wielkanocna, ciasto na wielkanoc, migdaly, baba

Babka na jogurcie, o smaku migdałowym

czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia
składniki na foremkę śr. 16 cm: 
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mielonych migdałów 
  • 125 ml gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 duże jajka 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 80 ml oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  •  
  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 2  łyżki mielonych migdałów
babka z jogurtem, ciasto jogurtowe, ciasta wielkanocne, przepisy na wielkanoc, babka wielkanocna, baba o smaku migdalowym
po obiedzie, na deser, ciasto do kawy, babka jogurtowa, babka migdalowa, babka wielkanocna, wielkanoc

Jak zrobić babkę jogurtową z migdałami? 

Formę na babkę wysmarowałam wewnątrz dokładnie masłem i wysypałam mielonymi migdałami. Jogurt wyjęty z lodówki podgrzałam nieco w rondelku - tak żeby miał temperaturę pokojową. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam mielone migdały, wymieszałam.

Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wlałam jogurt i miksując na małych obrotach powoli, partiami, dodawałam mieszankę suchych składników i olej. Na koniec dodałam jeszcze trochę ekstraktu migdałowego i waniliowego.

Ciasto przelałam do naszykowanej wcześniej tortownicy. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta w środku za pomocą drewnianej szpadki. Babkę wyjęłam z formy, studziłam na kratce. Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem.

Jeśli ktoś chce może babkę polukrować albo polać polewą czekoladową.

babka jogurtowa, baba migdalowa, ciasto jogurtowe, ciasto z jogurtem, babka wielkanocna, wielkanoc


6 komentarzy:

  1. Babkę zrobiłam wczoraj. Pyszna. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna babka. Upieklam wczoraj Wszystkim bardzo smakowała. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy z maki pszennej pełnoziarnistej dała by rade wyjść i smakować ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger