Babka jogurtowa z migdałami
Ta mała, zgrabna babeczka przypadnie do gustu miłośnikom migdałów. Może nie ma ich w sobie wiele, ale czuć je w smaku i subtelnym zapachu.
Babka na jogurcie jest puszysta i delikatna. Dzięki dodatkowo oleju długo pozostaje świeża. Nie pozwólcie jej jednak leżeć i czekać, bo wyschnie w samotności. Lepiej cieszyć się nią zaraz po ostudzeniu, a jeżeli zniknie to upiec następną.
Kliknij i zobacz u przepis na świetną babkę z kolorowym ananasem
Babka na jogurcie, o smaku migdałowym
czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia
składniki na foremkę śr. 16 cm:
Jak zrobić babkę jogurtową z migdałami?
Formę na babkę wysmarowałam wewnątrz dokładnie masłem i wysypałam mielonymi migdałami. Jogurt wyjęty z lodówki podgrzałam nieco w rondelku - tak żeby miał temperaturę pokojową. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam mielone migdały, wymieszałam.
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wlałam jogurt i miksując na małych obrotach powoli, partiami, dodawałam mieszankę suchych składników i olej. Na koniec dodałam jeszcze trochę ekstraktu migdałowego i waniliowego.
Ciasto przelałam do naszykowanej wcześniej tortownicy. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta w środku za pomocą drewnianej szpadki. Babkę wyjęłam z formy, studziłam na kratce. Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem.
Jeśli ktoś chce może babkę polukrować albo polać polewą czekoladową.
Babka na jogurcie jest puszysta i delikatna. Dzięki dodatkowo oleju długo pozostaje świeża. Nie pozwólcie jej jednak leżeć i czekać, bo wyschnie w samotności. Lepiej cieszyć się nią zaraz po ostudzeniu, a jeżeli zniknie to upiec następną.
Kliknij i zobacz u przepis na świetną babkę z kolorowym ananasem
Babka na jogurcie, o smaku migdałowym
czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia
składniki na foremkę śr. 16 cm:
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mielonych migdałów
- 125 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 100 g drobnego cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- do formy - 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
Jak zrobić babkę jogurtową z migdałami?
Formę na babkę wysmarowałam wewnątrz dokładnie masłem i wysypałam mielonymi migdałami. Jogurt wyjęty z lodówki podgrzałam nieco w rondelku - tak żeby miał temperaturę pokojową. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam mielone migdały, wymieszałam.
Jajka ubiłam z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wlałam jogurt i miksując na małych obrotach powoli, partiami, dodawałam mieszankę suchych składników i olej. Na koniec dodałam jeszcze trochę ekstraktu migdałowego i waniliowego.
Ciasto przelałam do naszykowanej wcześniej tortownicy. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdziłam stan ciasta w środku za pomocą drewnianej szpadki. Babkę wyjęłam z formy, studziłam na kratce. Przed podaniem oprószyłam wierzch cukrem pudrem.
Jeśli ktoś chce może babkę polukrować albo polać polewą czekoladową.
Babkę zrobiłam wczoraj. Pyszna. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńbardzo proszę
UsuńPyszna babka. Upieklam wczoraj Wszystkim bardzo smakowała. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto zawsze smakuje
UsuńPyszna😊
OdpowiedzUsuńCzy z maki pszennej pełnoziarnistej dała by rade wyjść i smakować ?
OdpowiedzUsuń