Jajka z kremem chrzanowym i łososiem

Jajka i wędzony łosoś to dobre połączenie. Żeby było ostrzej dodałam trochę chrzanu. Wyszło bardzo smacznie i z charakterem.

Bez jajek w kilku postaciach nie odbędzie się u nas żadne wielkanocne śniadanie. Lubię kombinować i przygotowywać jaja na różne sposoby. Jajka faszerowane różnymi składnikami muszą być na stole. Lubię bawić się kolorami i teksturami. Lubię też czasami zaskakiwać rodzinę jakimś ciekawym połączeniem smaków. Być może w przypadku jajek z łososiem i chrzanem nie są to bardzo wymyślne smaki, ale zapewniam Was, że takie jajka są przepyszne! I gorąco je polecam na nadchodzące Święta. 

jajka wielkanocne, łosos wedzony, jajka faszerowane, jajeczka z farszem, krem chrzanowy, sniadanie wielkanocne, jajko z lososiem i chrzanem

Jajka z łososiem i kremem chrzanowym 

czas przygotowania: 30 minut
składniki:
  • 4-6 jajek 
  • 80 g łososia wędzonego
  • 2-3 łyżki serka twarogowego naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu tartego 
  • 1/2 łyżeczki musztardy chrzanowej 
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany
  • do smaku - sól, pieprz biały mielony, sok z cytryny
  • dodatkowo - kawałeczki cienkich plasterków cytryny, pieprz czarny grubo mielony
jajka z lososiem i chrzanem, jajka wielkanocne, jajo z ryba, losos wedzony, sniadanie wielkanocne, wielkanoc

Jak zrobić jajka z łososiem i chrzanem?

Jajka włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą tak żeby były przykryte. Ugotowałam na twardo. Ostudziłam przekładając do bardzo zimnej wody, obrałam ze skorupek. Każde jajko przekroiłam na pół i delikatnie wyjęłam żółtka.

Cienkie plasterki łososia wędzonego pokroiłam na paski i zwinęłam w "różyczki" - tyle sztuk ile połówek jajek. Odłożyłam na razie na bok.

jajka lososiowo chrzanowe, jajka faszerowane, jajka z farszem, jajko z ryba, losos wedzony, chrzan, krem chrzanowy, wielkanocne sniadanie, wielkanoc
Do ugotowanych żółtek dodałam twarożek, chrzan i musztardę. Przy pomocy blendera zmiksowałam składniki na kremową masę. W trakcie blendowania dodałam też nieco śmietany dla bardziej kremowej konsystencji. Doprawiłam do smaku solą, odrobiną białego pieprzu i niewielką ilością soku z cytryny.

Krem jajeczno-chrzanowy nałożyłam do połówek białek jaj. Można to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego lub po prostu łyżeczką. Na wierzchu każdego jajka położyłam zwinięty kawałek łososia. Przybrałam listkami świeżego koperku i kiełkami, oprószyłam świeżo mielonym pieprzem. Można przybrać kawałeczkami plasterków cytryny.
jajko z farszem, jajeczka lososiowo chrzanowe, jajka wielkanocne, wielkanoc, jajo, sniadanie wielkanocne



8 komentarzy:

  1. To jest to czego szukałam :)dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie czym można zastąpić łososia żeby z tym kremem chrzanowym też dobrze smakowało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałeczkiem innej wędzonej ryby, szynki wędzonej, pieczonego schabu czy pasztetu

      Usuń
  3. Koniecznie musiałam wrócić i raz jeszcze podziękować, ponieważ to były jajka, po które goście sięgali najchętniej :)są przepyszne, polecam wszystkim, nie tylko na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne jajeczka. wczoraj zrobiłam. Polecam ten przepis. łatwe do przygotowania i efektowne podanie. moje dzieci zjadły je ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger