Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak to prosta zupa i naprawdę trzeba się postarać żeby nie wyszła. Kapuśniak to jedna z niewielu zup, które lubi mój mąż. Kapuśniak to też jedna z moich ulubionych zup i smak zapamiętany z babcinego domu, bo oczywiście gotowała najlepszy kapuśniak pod słońcem. 

Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to błagam, nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. Wpłukiwanie go lub wylewanie to dla mnie zbrodnia!

Jak używam kapusty, którą co jakiś czas kiszę sobie w domu. To naprawdę proste i wystarczy maksymalnie tydzień kiszenia żeby nadawała się na zupę.

Też możecie zakisić sobie kapustę w domu - nawet jeśli mieszkacie w bloku. Zobacz przepis!

zupa z kapusty, kapusniaczek na zeberkach i wedzonce, prawdziwy kapusniak, zupa jak u babci, domowe jedzenie, zupa z wkladka, kiszona kapusta, zupa dnia, tradycyjne zupy domowe
to najlepszy kapuśniak!

Najsmaczniejszy kwaśny kapuśniak na żeberkach i wędzonce

czas przygotowania:  3 godziny
składniki: 
  • kawałek surowego żeberka wieprzowego, ok. 500 g
  • kawałek wędzonego żeberka albo kości wędzonych, ok. 250 g
  • 3 duże liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego
  •  
  • ok. 500 g kapusty kiszonej - samej albo z marchewką
  • 1 szkl. soku z kiszonej kapusty
  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 średnia cebula 
  • 1 średnia marchewka 
  • 1 nieduży korzeń pietruszki  
  • 50 g boczku wędzonego
  •  
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 1 czubata łyżeczka kminku mielonego 
  • do smaku - pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy

kapusniaczek, kwasna zupa z kapusty, kapusta kiszona, kapusniak na zeberkach z wedzonka, prawdziwe domowe jedzenie
kwaśny kapuśniak z wkładką mięsną to idealna zupa na obiad z zimny dzień

Z czego najlepiej ugotować wywar do kapuśniaku?

Idąc za radami mojej Babci najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego i taki kapuśniak powinien być z tzw. wkładką mięsną. Ja gotuję go na kawałku wieprzowego żeberka. Ale żeby podkręcić smak i dodać wędzoną nutę dodaję też kawałek żeberka wędzonego albo kawałki wędzonej kości od schabu - zapytajcie o nie w sklepie mięsnym!

Żeberko oraz kości przecięłam i przełamałam na mniejsze kawałki. Muszą bez problemu zmieścić się w szerokim garnku. Zalałam je zimną wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam na małym ogniu aż mięso odchodziło zupełnie od kości. Trwa to ok. 2 godzin, ale różnie bywa. Postawcie garnek na ogniu i bądźcie cierpliwi. Po zagotowaniu usunęłam szumowiny z powierzchni, a kiedy mięso było prawie miękkie czyli pod koniec gotowania, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie, i gotowałam dalej.

Ugotowane żeberka i kości wyciągnęłam z wywaru. Dokładnie oddzieliłam mięso i usunęłam wszystkie kosteczki. Mięso pokroiłam w nieduże kawałki i później dorzucę do zupy. Można dodać całe obrane mięso albo tylko część, ile chcecie.

Wypróbuj też zupę krem z kiszonej kapusty!  

wkladka miesna, wywar do kapusniaku, baza na zupe, zeberko wieprzowe, kosci schabowe wedzone, jak zrobic wywar do zupy, zupa z wkladka
kapuśniak najlepiej ugotować na surowym żeberku wieprzowym i wędzonych kościach
zupa z wkladka, kapusniak z miesem, kapusniaczek z wkladka miesna, zupa z kapusty kiszonej, kwasny kapusniak, zupa domowa, obiad jak u babci
ugotowane mięso obieramy od kości i dodajemy z powrotem do zupy

Jakie warzywa są potrzebne do kapuśniaku? 

Właściwie to wystarczyłaby tylko kiszona kapusta i ziemniaki. Ale żeby wzbogacić smak i złagodzić kwaśność zupy dobrze dodać jeszcze trochę marchewki, cebulki oraz pietruszki. I tak też robię.

Warzywa korzeniowe i cebulę obrałam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, korzenie starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapusty kiszonej nie siekałam, bo kiszę ją już drobno poszatkowaną. Taką w długich kawałkach trzeba pokroić.

Lubię kiedy ziemniaki pływają w zupie, ale jeśli wolicie można je podać zupełnie oddzielnie. W obu przypadkach trzeba je ugotować oddzielnie a nie razem z kwaśną kapustą. Obrałam swoje ziemniaki, pokroiłam w średniej wielkości kostkę, i ugotowałam do miękkości w połowie wywaru  z żeberek. Drugą częścią wywaru zalałam kapustę kiszoną i gotowałam ją jakieś 15 minut, pół godziny jeśli jest twardsza.

Kapuśniak można ugotować też ze słodkiej kapusty. Jest inny, ale też bardzo smaczny! Zobacz przepis na zupę gołąbkową 

starte warzywa, podsmazone warzywka, zupa z kapusty kiszonej, kapusniak na zeberku, kwasny kapusniak
warzywa dodawane do zupy będą smakować lepiej jeśli najpierw je podsmażymy

kapusniak z kapusty kiszonej, kwasny kapusniaczek, zupa jak u babci, domowa zupa, zupa dnia, najlepszy kapusniak
kapustę kiszoną dobrze jest najpierw podgotować zanim doda się do zupy ziemniaki czy inne warzywa


Gotujemy najlepszy kapuśniak! 

Wywar przygotowany i rozdzielony sprawiedliwie między ziemniaki a kapustę. Ale co zrobić z resztą warzyw? Najlepiej je jeszcze podsmażyć przed dodaniem do zupy żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku.

Kawałek wędzonego boczku pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam na zimna patelnię. Powoli smażyłam żeby wytopić tłuszcz a następnie zrumienić. Gdy tak się stało dorzuciłam na patelnię pokrojoną cebulę i startą marchew z pietruszką. Smażyłam mieszając, aż warzywa zaczęły się lekko rumienić. Na koniec wsypałam mąkę i smażyłam jeszcze wszystko razem przez kilka chwil, cały czas mieszając. Zawartość patelni przełożyłam do garnka z podgotowaną kapustą. Dodałam ugotowane w wywarze ziemniaki, oczywiście razem z wywarem.

Pozostało mi tylko doprawić kapuśniak. Wlałam kwas kapuściany czyli sok z kiszonej kapusty, bo lubimy kwaśny kapuśniak. Wsypałam kminek mielony, który nie włazi z zęby i nie przeszkadza nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Dosypałam też trochę świeżo mielonego pieprzu czarnego i ziołowego. Zupy nie soliłam, bo wystarczyła sól zawarta w kapuście kiszonej, ale spróbujcie i ew. dosólcie swoją zupę do smaku.

Dorzuciłam ugotowane na początku mięso i pogotowałam zupę jeszcze jakieś 5 minut. Zestawiłam z ognia i pozwoliłam zupie odpocząć 15-20 minut pod przykryciem. Przez ten czas smaki jeszcze lepiej się przenikną i daję słowo, że kapuśniak będzie przepyszny!

To solidna i treściwa zupa z wkładką mięsną. U nas solidna porcja wystarczyła za cały obiad w mroźny, zimowy dzień.

Smacznego życzy Smaczna Pyza!

kapusniak z kiszonej kapusty, kiszona kapusta, kapusniaczek, kwasna zupa, domowe jedzenie, zupa z wkladka miesna, zupa na zeberkach
kapuśniak z kiszonej kapusty musi być kwaśny i gęsty
kapusniak z kapusty kiszonej, kwasna zupa, zupy domowe, jak u babci, kapusniaczek, kiszona kapusta, kapusniak na zeberkach i wedzonce
uwielbiamy dobry kapuśniak - gotuję go z kapusty, którą kiszę sama w domu


20 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batdzo proszę. Mam nadzieję, że będzie smakować 😊😅

      Usuń
  2. Iza u mnie dziś kapusniak z kapusty kiszonej od Teścia. Lubię te zupę, a gdy idę ulica i pachnie gdzieś kapusniakiem, to muszę ugotować u siebie. Pozdrawiam Neblina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale Cię rozumiem bo też tak mam 😁

      Usuń
  3. Wygląda świetnie, a ja uwielbiam kapuśniak! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zrobić tak fantastyczny jak ten!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno się uda bo to nie jest skomplikowane danie

      Usuń
  4. Wygląda wyjątkowo apetycznie, też robię bardzo podobny tylko u nas w mieście Łodzi do kapuśniaku dodaje się prażuchę pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki gotowane z mąką ubija się na pure i łyżką umoczoną w wytopionym boczku formuje się takie porcje niby kluski i nakłada się na talerz. Pozdrawiam

      Usuń
    2. fajne, a jakieś proporcje mąki do ziemniaków podpowiesz?

      Usuń
    3. Pod sam koniec gotowania odlewamy wodę zostawiając około szklanki dodajemy mąkę pszenną około 4 - 5 łyżek na 1 kilogram ziemniaków gotujemy parę minut do zaparzenia mąki ubijamy nakładamy. Można podawać do czerwonego barszczu lub do mięsa. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie! Dzięki za przepis - chodzi za mną ostatnio taki kapuśniak, więc na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że taki kapuśniak przypadnie Wam do gustu

      Usuń
  6. Czy do gotowania wywaru z mięsa nie dodaje się soli?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie absolutna podstawa kapuśniaku to suszone grzyby, ziarenka kminku, i parę gałązek bluszczyku kurdybanka. Poza tym robię tak samo ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby czasem daję, ale to już trochę inny kapuśniak. Kminek wolę mielony, bo mąż nie znosi w ziarenkach, a jak dosypię zmielony to się nie kapnie. Błyszczyku używam do różnych dań, mam suszony jeszcze z tamtego roku 😊

      Usuń
  8. Pani Izo kapusniak jest obledny przepis idealny. Dziekuje i pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger