Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak to prosta zupa i naprawdę trzeba się postarać żeby nie wyszła. Kapuśniak to jedna z niewielu zup, które lubi mój mąż. Kapuśniak to też jedna z moich ulubionych zup i smak zapamiętany z babcinego domu, bo oczywiście gotowała najlepszy kapuśniak pod słońcem.
Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to błagam, nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. Wpłukiwanie go lub wylewanie to dla mnie zbrodnia!
Jak używam kapusty, którą co jakiś czas kiszę sobie w domu. To naprawdę proste i wystarczy maksymalnie tydzień kiszenia żeby nadawała się na zupę.
Też możecie zakisić sobie kapustę w domu - nawet jeśli mieszkacie w bloku. Zobacz przepis!
Najsmaczniejszy kwaśny kapuśniak na żeberkach i wędzonce
czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
Z czego najlepiej ugotować wywar do kapuśniaku?
Idąc za radami mojej Babci najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego i taki kapuśniak powinien być z tzw. wkładką mięsną. Ja gotuję go na kawałku wieprzowego żeberka. Ale żeby podkręcić smak i dodać wędzoną nutę dodaję też kawałek żeberka wędzonego albo kawałki wędzonej kości od schabu - zapytajcie o nie w sklepie mięsnym!
Żeberko oraz kości przecięłam i przełamałam na mniejsze kawałki. Muszą bez problemu zmieścić się w szerokim garnku. Zalałam je zimną wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam na małym ogniu aż mięso odchodziło zupełnie od kości. Trwa to ok. 2 godzin, ale różnie bywa. Postawcie garnek na ogniu i bądźcie cierpliwi. Po zagotowaniu usunęłam szumowiny z powierzchni, a kiedy mięso było prawie miękkie czyli pod koniec gotowania, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie, i gotowałam dalej.
Ugotowane żeberka i kości wyciągnęłam z wywaru. Dokładnie oddzieliłam mięso i usunęłam wszystkie kosteczki. Mięso pokroiłam w nieduże kawałki i później dorzucę do zupy. Można dodać całe obrane mięso albo tylko część, ile chcecie.
Wypróbuj też zupę krem z kiszonej kapusty!
Jakie warzywa są potrzebne do kapuśniaku?
Właściwie to wystarczyłaby tylko kiszona kapusta i ziemniaki. Ale żeby wzbogacić smak i złagodzić kwaśność zupy dobrze dodać jeszcze trochę marchewki, cebulki oraz pietruszki. I tak też robię.
Warzywa korzeniowe i cebulę obrałam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, korzenie starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapusty kiszonej nie siekałam, bo kiszę ją już drobno poszatkowaną. Taką w długich kawałkach trzeba pokroić.
Lubię kiedy ziemniaki pływają w zupie, ale jeśli wolicie można je podać zupełnie oddzielnie. W obu przypadkach trzeba je ugotować oddzielnie a nie razem z kwaśną kapustą. Obrałam swoje ziemniaki, pokroiłam w średniej wielkości kostkę, i ugotowałam do miękkości w połowie wywaru z żeberek. Drugą częścią wywaru zalałam kapustę kiszoną i gotowałam ją jakieś 15 minut, pół godziny jeśli jest twardsza.
Kapuśniak można ugotować też ze słodkiej kapusty. Jest inny, ale też bardzo smaczny! Zobacz przepis na zupę gołąbkową
Gotujemy najlepszy kapuśniak!
Wywar przygotowany i rozdzielony sprawiedliwie między ziemniaki a kapustę. Ale co zrobić z resztą warzyw? Najlepiej je jeszcze podsmażyć przed dodaniem do zupy żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku.
Kawałek wędzonego boczku pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam na zimna patelnię. Powoli smażyłam żeby wytopić tłuszcz a następnie zrumienić. Gdy tak się stało dorzuciłam na patelnię pokrojoną cebulę i startą marchew z pietruszką. Smażyłam mieszając, aż warzywa zaczęły się lekko rumienić. Na koniec wsypałam mąkę i smażyłam jeszcze wszystko razem przez kilka chwil, cały czas mieszając. Zawartość patelni przełożyłam do garnka z podgotowaną kapustą. Dodałam ugotowane w wywarze ziemniaki, oczywiście razem z wywarem.
Pozostało mi tylko doprawić kapuśniak. Wlałam kwas kapuściany czyli sok z kiszonej kapusty, bo lubimy kwaśny kapuśniak. Wsypałam kminek mielony, który nie włazi z zęby i nie przeszkadza nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Dosypałam też trochę świeżo mielonego pieprzu czarnego i ziołowego. Zupy nie soliłam, bo wystarczyła sól zawarta w kapuście kiszonej, ale spróbujcie i ew. dosólcie swoją zupę do smaku.
Dorzuciłam ugotowane na początku mięso i pogotowałam zupę jeszcze jakieś 5 minut. Zestawiłam z ognia i pozwoliłam zupie odpocząć 15-20 minut pod przykryciem. Przez ten czas smaki jeszcze lepiej się przenikną i daję słowo, że kapuśniak będzie przepyszny!
To solidna i treściwa zupa z wkładką mięsną. U nas solidna porcja wystarczyła za cały obiad w mroźny, zimowy dzień.
Smacznego życzy Smaczna Pyza!
Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to błagam, nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa kiszonka to szkoda go, bo ma w sobie dużo witamin i mikroelementów. Jeśli już musicie się go pozbyć to odciśnijcie i zużyjcie do zakwaszenia innej zupy. Albo połączcie np. ze świeżym sokiem marchewkowym i wypijcie. Tak odciśnięty sok z kapusty wytrzyma w lodówce przynajmniej kilka dni. Wpłukiwanie go lub wylewanie to dla mnie zbrodnia!
Jak używam kapusty, którą co jakiś czas kiszę sobie w domu. To naprawdę proste i wystarczy maksymalnie tydzień kiszenia żeby nadawała się na zupę.
Też możecie zakisić sobie kapustę w domu - nawet jeśli mieszkacie w bloku. Zobacz przepis!
to najlepszy kapuśniak! |
Najsmaczniejszy kwaśny kapuśniak na żeberkach i wędzonce
czas przygotowania: 3 godziny
składniki:
- kawałek surowego żeberka wieprzowego, ok. 500 g
- kawałek wędzonego żeberka albo kości wędzonych, ok. 250 g
- 3 duże liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- ok. 500 g kapusty kiszonej - samej albo z marchewką
- 1 szkl. soku z kiszonej kapusty
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 nieduży korzeń pietruszki
- 50 g boczku wędzonego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka kminku mielonego
- do smaku - pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy
kwaśny kapuśniak z wkładką mięsną to idealna zupa na obiad z zimny dzień |
Z czego najlepiej ugotować wywar do kapuśniaku?
Idąc za radami mojej Babci najlepszy wywar do kapuśniaku jest z mięsa wieprzowego i taki kapuśniak powinien być z tzw. wkładką mięsną. Ja gotuję go na kawałku wieprzowego żeberka. Ale żeby podkręcić smak i dodać wędzoną nutę dodaję też kawałek żeberka wędzonego albo kawałki wędzonej kości od schabu - zapytajcie o nie w sklepie mięsnym!
Żeberko oraz kości przecięłam i przełamałam na mniejsze kawałki. Muszą bez problemu zmieścić się w szerokim garnku. Zalałam je zimną wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam na małym ogniu aż mięso odchodziło zupełnie od kości. Trwa to ok. 2 godzin, ale różnie bywa. Postawcie garnek na ogniu i bądźcie cierpliwi. Po zagotowaniu usunęłam szumowiny z powierzchni, a kiedy mięso było prawie miękkie czyli pod koniec gotowania, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie, i gotowałam dalej.
Ugotowane żeberka i kości wyciągnęłam z wywaru. Dokładnie oddzieliłam mięso i usunęłam wszystkie kosteczki. Mięso pokroiłam w nieduże kawałki i później dorzucę do zupy. Można dodać całe obrane mięso albo tylko część, ile chcecie.
Wypróbuj też zupę krem z kiszonej kapusty!
kapuśniak najlepiej ugotować na surowym żeberku wieprzowym i wędzonych kościach |
ugotowane mięso obieramy od kości i dodajemy z powrotem do zupy |
Jakie warzywa są potrzebne do kapuśniaku?
Właściwie to wystarczyłaby tylko kiszona kapusta i ziemniaki. Ale żeby wzbogacić smak i złagodzić kwaśność zupy dobrze dodać jeszcze trochę marchewki, cebulki oraz pietruszki. I tak też robię.
Warzywa korzeniowe i cebulę obrałam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, korzenie starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapusty kiszonej nie siekałam, bo kiszę ją już drobno poszatkowaną. Taką w długich kawałkach trzeba pokroić.
Lubię kiedy ziemniaki pływają w zupie, ale jeśli wolicie można je podać zupełnie oddzielnie. W obu przypadkach trzeba je ugotować oddzielnie a nie razem z kwaśną kapustą. Obrałam swoje ziemniaki, pokroiłam w średniej wielkości kostkę, i ugotowałam do miękkości w połowie wywaru z żeberek. Drugą częścią wywaru zalałam kapustę kiszoną i gotowałam ją jakieś 15 minut, pół godziny jeśli jest twardsza.
Kapuśniak można ugotować też ze słodkiej kapusty. Jest inny, ale też bardzo smaczny! Zobacz przepis na zupę gołąbkową
warzywa dodawane do zupy będą smakować lepiej jeśli najpierw je podsmażymy |
kapustę kiszoną dobrze jest najpierw podgotować zanim doda się do zupy ziemniaki czy inne warzywa |
Gotujemy najlepszy kapuśniak!
Wywar przygotowany i rozdzielony sprawiedliwie między ziemniaki a kapustę. Ale co zrobić z resztą warzyw? Najlepiej je jeszcze podsmażyć przed dodaniem do zupy żeby wydobyć z nich jak najwięcej smaku.
Kawałek wędzonego boczku pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam na zimna patelnię. Powoli smażyłam żeby wytopić tłuszcz a następnie zrumienić. Gdy tak się stało dorzuciłam na patelnię pokrojoną cebulę i startą marchew z pietruszką. Smażyłam mieszając, aż warzywa zaczęły się lekko rumienić. Na koniec wsypałam mąkę i smażyłam jeszcze wszystko razem przez kilka chwil, cały czas mieszając. Zawartość patelni przełożyłam do garnka z podgotowaną kapustą. Dodałam ugotowane w wywarze ziemniaki, oczywiście razem z wywarem.
Pozostało mi tylko doprawić kapuśniak. Wlałam kwas kapuściany czyli sok z kiszonej kapusty, bo lubimy kwaśny kapuśniak. Wsypałam kminek mielony, który nie włazi z zęby i nie przeszkadza nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Dosypałam też trochę świeżo mielonego pieprzu czarnego i ziołowego. Zupy nie soliłam, bo wystarczyła sól zawarta w kapuście kiszonej, ale spróbujcie i ew. dosólcie swoją zupę do smaku.
Dorzuciłam ugotowane na początku mięso i pogotowałam zupę jeszcze jakieś 5 minut. Zestawiłam z ognia i pozwoliłam zupie odpocząć 15-20 minut pod przykryciem. Przez ten czas smaki jeszcze lepiej się przenikną i daję słowo, że kapuśniak będzie przepyszny!
To solidna i treściwa zupa z wkładką mięsną. U nas solidna porcja wystarczyła za cały obiad w mroźny, zimowy dzień.
Smacznego życzy Smaczna Pyza!
kapuśniak z kiszonej kapusty musi być kwaśny i gęsty |
uwielbiamy dobry kapuśniak - gotuję go z kapusty, którą kiszę sama w domu |
Wygląda rewelacyjnie! Chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńBatdzo proszę. Mam nadzieję, że będzie smakować 😊😅
UsuńIza u mnie dziś kapusniak z kapusty kiszonej od Teścia. Lubię te zupę, a gdy idę ulica i pachnie gdzieś kapusniakiem, to muszę ugotować u siebie. Pozdrawiam Neblina
OdpowiedzUsuńDoskonale Cię rozumiem bo też tak mam 😁
UsuńWygląda świetnie, a ja uwielbiam kapuśniak! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zrobić tak fantastyczny jak ten!
OdpowiedzUsuńna pewno się uda bo to nie jest skomplikowane danie
UsuńWygląda wyjątkowo apetycznie, też robię bardzo podobny tylko u nas w mieście Łodzi do kapuśniaku dodaje się prażuchę pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa co to prażucha?
UsuńZiemniaki gotowane z mąką ubija się na pure i łyżką umoczoną w wytopionym boczku formuje się takie porcje niby kluski i nakłada się na talerz. Pozdrawiam
Usuńfajne, a jakieś proporcje mąki do ziemniaków podpowiesz?
UsuńPod sam koniec gotowania odlewamy wodę zostawiając około szklanki dodajemy mąkę pszenną około 4 - 5 łyżek na 1 kilogram ziemniaków gotujemy parę minut do zaparzenia mąki ubijamy nakładamy. Można podawać do czerwonego barszczu lub do mięsa. Pozdrawiam.
Usuńdziękuję
UsuńWygląda i na pewno smakuje wyśmienicie! Dzięki za przepis - chodzi za mną ostatnio taki kapuśniak, więc na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że taki kapuśniak przypadnie Wam do gustu
UsuńCzy do gotowania wywaru z mięsa nie dodaje się soli?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby
UsuńDla mnie absolutna podstawa kapuśniaku to suszone grzyby, ziarenka kminku, i parę gałązek bluszczyku kurdybanka. Poza tym robię tak samo ❤
OdpowiedzUsuńGrzyby czasem daję, ale to już trochę inny kapuśniak. Kminek wolę mielony, bo mąż nie znosi w ziarenkach, a jak dosypię zmielony to się nie kapnie. Błyszczyku używam do różnych dań, mam suszony jeszcze z tamtego roku 😊
UsuńPani Izo kapusniak jest obledny przepis idealny. Dziekuje i pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńMiło mi, smacznego!
UsuńPani Izo, właśnie drugi raz gotuję zupę wg Pani przepisu.
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo smakował żonie więc gdy przyszedł czas pierwszych podziębień padła prośba o powtórkę.
Dziękuję i pozdrawiam!
Szymon
cieszę się, że smakuje
UsuńUgotowany, zjedzony- pyszny! 😃
OdpowiedzUsuńpolecam się na przyszłość
UsuńDo przygotowania zasmazki polecam smalec z gęsi najlepiej taki swojski.smak nie do powtórzenia przez masło olej czy inny tłuszcz.
OdpowiedzUsuńTo prawda, smalec gęsi jest bardzo dobry i to chyba najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego
UsuńOksymoron - zdrowy tłuszcz zwierzęcy
OdpowiedzUsuńw konkretnej ilości wszystko może być zdrowe albo szkodliwe, nawet trucizny w niewielkich ilościach mogą być lekarstwem
UsuńO Cudownie :) <3
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńZimą często gotuję kapuśniak, bo bardzo lubimy te zupę
UsuńJa robie podobnie tylko nie wyrzucam szumowin- to kwintesencja smaku.
OdpowiedzUsuńZiemniaki dodaje bardzo grubo pokrojone do wywaru i na koniec jak sa miekkie dodaje kapuste.
Zaprawiam zasmazka na prawdziwym masle. Tez pycha i moje dzieciaki wrecz uwielbiaja ta zupe.
Jednakze nastepnym razem ugotujemy kapusniak z wlasnej kapustki- przepis znalazlam na tym blogu, rewelacja!
porządny kapuśniak to świetna zupa na zimowy dzień!
UsuńHa! zrobiłam i jest to najlepszy kapuśniak jaki jadłam!!!. Mąż poprosił a ja nie odmawiam. Nigdy nie gotowałam kapuśniaku choć uwielbiam gotować i spędzam sporo czasu w kuchni. Zawsze kojarzyło mi się to danie z moją babcią (ona mieszała kapustę młodą z kiszoną). Ja wolę bardziej kwaśne. Czasami robiła go moja mama ale ona wiecznie nie miała czasu wiec mięsko zawsze było twarde i zjadał je tata :) Nie przepadałam więc za tą zupą. Ale jak znalazłam ten przepis i właśnie zapach rozchodzi się po mojej kuchni to będzie częściej gościć w menu mojej rodzinki. Pozdrawiam Monika Kulińska
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój kapuśniak przypadł do gustu 😊
UsuńJa do tej zupy kapustę kiszoną smażę na klarowanym maśle, tak około 30 minut podlewając odrobiną wody, i taką usmażoną wrzucam dopiero do wywaru
OdpowiedzUsuńDodatkowy tłuszcz, ale może smak dobry, nie wiem, nie robiłam tak
UsuńTen kapuśniak jest przepyszny. Mąż zjadł 3 talerze tej zupki. POLECAM
OdpowiedzUsuńa to łakomczuszek! ale cieszę się, że tak mu smakowało, chociaż mój tylko przepis, a to Ty mu tak pysznie nagotowałaś
UsuńZrobiliśmy dziś wg przepisu i muszę powiedzieć, że jest perfetto! ��
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tak dobrego kapuśniaku
prosta i pyszna zupa, u nas zimą często na stole
UsuńW końcu trafiłem na normalny przepis , z opisu wynika że będzie super kapuśniaczek.
OdpowiedzUsuńRobię tak samo tylko dodaję do smaku kilka grzybków i obowiązkowo do tego prażoki(dziady)
OdpowiedzUsuńA co to są prażoki? Czy możesz napisać jak to się robi? Pozdrawiam.
UsuńZjadlabym, mniam mniam
OdpowiedzUsuńnic łatwiejszego - po prostu ugotuj to!
Usuń