Wytrawny tort chlebowo-serowy

Tort nie zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem, a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. 
Smaczna Pyza zaprasza na wiosenny tort kanapkowy.
tort kanapkowy, torcik wiosenny, wytrawny sernik na zimno, tort bez pieczenia, tort z chleba i twarozku, moj ulubiony, twarozek wielun, na impreze, ozdoba stolu, zamiast kanapek, krem serowy
Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno. Można go przygotować dzień wcześniej i podać na każdej domowej imprezie. Świetnie sprawdzi się podczas majówkowych spotkań w ogrodzie czy na działce. Będzie ozdobą każdego stołu i bufetu. Tort z wytrawnym kremem serowym to doskonały pomysł na zastąpienie czymś nudnych czasami kanapek. Kroi się go bardzo ostrym nożem na dowolne kawałki i delektuje smakiem.
torcik chlebowo serowy, sernik na zimno, tort bez pieczenia, tort z chleba i twarozku, menu imprezowe, wielkanoc, torcik serowy, twarozek moj ulubiony, wielun, najlepszy twarozek, tort warstwowy
Tort kanapkowy. Tort chlebowy z twarożkiem

czas przygotowania: 1 godzina + kilka godzin chłodzenia
składniki:
  • 24 kwadratowe kromki chleba
  • KREM RZODKIEWKOWY - ok. 100g rzodkiewek
  • 1/3 łyżeczki soli do rzodkiewek
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 200g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój ulubiony z Wielunia 
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • KREM RYBNY - ok. 150g wędzonej makreli
  • 1 jajko kurze, ugotowane na twardo 
  • 100g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 
  • 2 łyżki majonezu
  • KREM OGÓRKOWY - ok. 100g świeżego ogórka
  • 1/3 łyżeczki soli do ogórka
  • 2 czubate  łyżki posiekanego koperku 
  • 200g twarożku Mój ulubiony z Wielunia
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 
  • KREM BIAŁY do wykończenia - 250g twarożku Mój ulubiony z Wielunia
  • 50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu 

  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • dodatki do przybrania - świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, gwiazdnica, koperek, natka pietruszki, kwiaty jadalne 
torcik wytrawny, senik na zimno, tort chlebowo serowy, twarozek, chleb zamiast ciasta, przekaski, zamiast kanapek, ozdoba stolu
torcik wytrawny, tort z chleba i twarozku, sernik wytrawny, tort z masa serowa, twarozek moj ulubiony, masa serowa, krem serowy
Jaki chleb nadaje się do takiego tortu? 

Do zrobienia tortu chlebowego najbardziej nadaje się chleb tostowy, bo jest mięciutki i dobrze nasiąka. Ale ja tego kupnego po prostu nie lubię, jest jakiś taki bez smaku. Na upieczenia domowego chleba nie bardzo miałam czas i dlatego wykorzystałam smaczny chleb żytnio-pszenny, tzw. staropolski, z pobliskiej piekarni. Poprosiłam sprzedawczynię żeby pokroiłam mi go na maszynie, na niezbyt grube kromki, 0,5cm. W domu okroiłam je delikatnie, ostrym nożem, ze skórki, tak żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy.
chleb staropolski, krem serowy, rzodkiewki, ogorek, makrela wedzona, masy do tortu, krem do tortu, tort wytrawny, twarozek moj ulubiony
Z czego zrobić masy/kremy do tortu wytrawnego?

Tort nie może być suchy i musi dobrze smakować. Do zrobienia wytrawnych kremów doskonale nadaje się gładki, naturalny twarożek. Do większości serników, tych na zimno czy pieczonych, używam twarożku kanapkowo-sernikowego z Wielunia. To mój ulubiony twarożek, bez żadnych ulepszaczy czy dziwnych dodatków. Do swojego tortu zrobiłam 3 kremy na bazie twarożku - ogórkowy, rzodkiewkowy i rybny. Każdy z osobna jest pyszny, ale razem też doskonale się uzupełniają. Pamiętajcie, że aby cały tort nie był zbyt suchy to kremu musi być dość dużo, bo chleb będzie z niego ciągnął wilgoć i musi dobrze przesiąknąć wszystkimi smakami.
masa rzodkiewkowa, masa rybna, masa ogorkowa, krem wytrawny, tort chlebowo serowy, twarozek, tort warstwowy, torcik z chleba i twarozku, sernik wytrawny
Jak zrobić krem rzodkiewkowy? 

Rzodkiewki dokładnie umyłam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Po tym czasie wiórki odcisnęłam z soku. Cebulę czerwoną obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam na sitko i przelałam najpierw wrzącą a potem zimną wodą. Dokładnie osączyłam na ręczniku papierowym. Dzięki sparzeniu cebula będzie łagodniejsza w smaku i lżej strawna. Rzodkiewki i cebulę przełożyłam do miseczki. Dodałam twarożek, śmietanę, doprawiłam do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Dokładnie wymieszałam.

Jak zrobić krem rybny?

Pół wędzonej makreli obrałam ze skóry i bardzo dokładnie usunęłam wszystkie ości, roztarłam widelcem w misce. Jajko ugotowane na twardo obrałam ze skorupki, starłam na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodałam do ryby. Dodałam też twarożek, majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszałam. Jeśli nie lubicie ryby to zamiast niej możecie wykorzystać dobrą szynkę albo jajka.

Jak zrobić krem ogórkowy?

Ogórka dokładnie umyłam. Starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką. Posoliłam odrobinę i odstawiłam na 10-15 minut. Kiedy puścił sok odcisnęłam i przełożyłam do miseczki. Opłukany i osuszony koperek drobno posiekałam, wsypałam do ogórka. Dodałam twarożek, śmietanę, doprawiłam solą i pieprzem. Dokładnie wymieszałam.

Jak zrobić krem biały do wykończenia tortu?

Żeby tort wyglądał ładnie, jak tort, trzeba go posmarować kremem także z wierzchu. Dlatego na koniec przygotowałam krem biały, bez szczególnych dodatków, i nim wykończyłam torcik. Twarożek wymieszałam ze śmietaną i niewielką ilością majonezu na gładką masę. Doprawiłam solą i pieprzem. 
torcik wytrawny, warstwy, tort warstwowy, tort chlebowo serowy, tort z chleba z twarozku
Jak zrobić tort kanapkowy?

Naszykowałam płaski, prostokątny talerz pod swój tort. Może być ładna, drewniana deska lub taca. Na środku ułożyłam pierwszą warstwę kromek chleba, 6 sztuk, jedna koło drugiej. Pod kromki wsunęłam paski papieru do pieczenia, bo dzięki temu nie pobrudzę talerza kremem, a takie paski da się później łatwo usunąć delikatnie je wyciągając. Na chleb wyłożyłam krem rzodkiewkowy i równo rozsmarowałam go na wszystkich kromkach, uważając żeby się nie rozsunęły. Krem przykryłam drugą warstwą chleba, układając kromki tak samo blisko siebie i lekko dociskając. Tę warstwę posmarowałam kremem rybnym, rozsmarowałam go i przykryłam kolejnymi kromkami. Kolejno dołożyłam krem ogórkowy i ostatnią warstwę chleba. Cały tort posmarowałam białym kremem, dość obficie wierzch  i nieco oszczędniej boki. Tak przygotowany tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby stężał.
torcik wytrawny, tort wiosenny bez cukru, sernik wytrawny, tort z chleba i twarozku, tort chlebowo serowy, krem serowy
Na jakiś niedługi czas przed planowanym podaniem przybrałam tort świeżym szczypiorkiem - wykorzystałam przycięte łodyżki, a część posiekałam i obsypałam boki. Wykorzystałam też cienkie plasterki świeżego ogórka i rzodkiewek. Na wierzchu zrobiłam "ogródek" z pędów gwiazdnicy, ale możecie wykorzystać listki natki i koperku. Przybrałam małymi kwiatkami kolorowych bratków, które są oczywiście jadalne.

Tort chlebowo-twarogowy do czasu podania przechowujemy w lodówce.
tort kanapkowy, torcik serowo chlebowy, tort z chleba i twarozku, twarozek moj ulubiony, sernik wytrawny, zamiast kanapek, na impreze, menu imprezowe, ozdoba stolu


8 komentarzy:

  1. W Szwecji to klasyka gatunku ..torty kanapkowe byly i w dalszym ciagu sa bardzo popularne ,szczegolnie na stolach buffetowych ..Twoj jest naprawde piekny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się żeby dobrze wyglądał, ale najważniejsze, że był pyszny.

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcia, bardzo podoba mi się, że dodajesz też zdjęcia z przygotowań i to, że przygotowania są zawsze dokładnie opisane :) Tort oczywiście zrobię, wiem, że będzie przepyszny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis i pieknie sie prezentuje. To musi byc niebo w gebie!
    Jestem tez mile zaskoczona propozycja odnosnie uzycia serka z Wielunia, z moich rodzinnych stron :)
    Pozdrawiam serdecznie. Grazyna

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger