Bardzo wiosenna sałatka z kwiatkami i grzybami
Wiosna jest piękna, soczysta i kolorowa. Wszystko wokół kwitnie i można cieszyć się świeżymi kwiatami, szukać wiosennych grzybów i czerpać z natury dużo inspiracji.
Dzisiejsza sałatka powstała bardzo spontanicznie, po jednym z leśnych, wiosennych spacerów. Często wracam z lasu z jakimiś skarbami. Grzyby, zioła, jadalne kwiaty - korzystam z darów natury kochając ją i szanując. Wykorzystałam zebrane fiołki, zarówno liście jak i kwiaty, gwiazdnicę i barwne grzyby, czarki austriackie. Wyszło z tego bardzo wiosenne danie, które cieszyło oczy, ale też świetnie smakowało.
Fiołek wonny pięknie pachnie, ale jest też rośliną jadalną. Kwiaty fiołka można kandyzować albo zrobić z nich syrop. Pięknie wyglądają jako ozdoba deserów. Młode liście można wykorzystać do wiosennych sałatek czy zup. Ziele fiołka wonnego ma działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne, odkażające, żółciopędne i rozkurczowe.
Czarka austriacka to grzyb wczesnowiosenny, ale można je spotkać jeszcze w maju. To grzyby jadalne, nawet na surowo, ale ja polecam je chociaż sparzyć. Mają rzodkiewkowy posmak, który bywa tak subtelny, że aż niewyczuwalny dla wielu osób . Od 2014r. już nie są pod ochroną.
Gwiazdnica to pospolity chwast, rosnący właściwie przez cały rok i można zbierać jej pędy zanim zawiąże nasiona. W niektórych krajach jest używana w ziołolecznictwie i jest składnikiem preparatów odchudzających. U nas bardzo niedoceniana, a jest bardzo cenną roślinką. Gwiazdnica ma działanie odtruwające, przeciwnowotworowe, przeciwkrwotoczne, ściągające, moczopędne, przeciwreumatyczne, wykrztuśne, wiatropędne, przeczyszczające. Świeżymi, rozgniecionymi pędami można okładać rany, bo przyspiesza gojenie, łagodzi świąd i podrażnienia. Soczyste pędy gwiazdnicy chętnie dodaję do sałatek. Smakują trochę jak zielony groszek.
Sałatka z fiołkami i czarkami
czas przygotowania: 15 minut
składniki na 1 porcję:
Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo?
Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej wodzie. Osuszyłam. Z gwiazdnicy poobrywałam tylko górne, najbardziej soczyste części pędów. Listkom i kwiatom fiołków przycięłam łodyżki. Czarki dokładnie umyłam pomagając sobie pędzelkiem. Są jadalne na surowo, ale ponieważ zwykle są pod spodu mocno zabrudzone to po umyciu wrzuciłam je na 30 sekund do wrzącej wody. Odcedziłam i przelałam zimną wodą żeby zatrzymać proces gotowania. Osuszyłam.
Na talerzu rozłożyłam liście sałaty. Posypałam je listkami fiołków, gwiazdnicą. Dołożyłam kawałki jajka, kwiatki i grzanki. Na wierzchu położyłam grzybki czyli czarki. Całość lekko oprószyłam odrobiną soli, szczególnie jajka, i pieprzu. Na koniec skropiłam olejem i gotowe. Można jeść, ale najpierw trzeba nacieszyć oczy taką kolorową, wiosenną kompozycją.
Grzanki zrobiłam z pokrojonych w kostkę skórek chleba żytnio-pszennego.
Dzisiejsza sałatka powstała bardzo spontanicznie, po jednym z leśnych, wiosennych spacerów. Często wracam z lasu z jakimiś skarbami. Grzyby, zioła, jadalne kwiaty - korzystam z darów natury kochając ją i szanując. Wykorzystałam zebrane fiołki, zarówno liście jak i kwiaty, gwiazdnicę i barwne grzyby, czarki austriackie. Wyszło z tego bardzo wiosenne danie, które cieszyło oczy, ale też świetnie smakowało.
Fiołek wonny pięknie pachnie, ale jest też rośliną jadalną. Kwiaty fiołka można kandyzować albo zrobić z nich syrop. Pięknie wyglądają jako ozdoba deserów. Młode liście można wykorzystać do wiosennych sałatek czy zup. Ziele fiołka wonnego ma działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne, odkażające, żółciopędne i rozkurczowe.
Czarka austriacka to grzyb wczesnowiosenny, ale można je spotkać jeszcze w maju. To grzyby jadalne, nawet na surowo, ale ja polecam je chociaż sparzyć. Mają rzodkiewkowy posmak, który bywa tak subtelny, że aż niewyczuwalny dla wielu osób . Od 2014r. już nie są pod ochroną.
Gwiazdnica to pospolity chwast, rosnący właściwie przez cały rok i można zbierać jej pędy zanim zawiąże nasiona. W niektórych krajach jest używana w ziołolecznictwie i jest składnikiem preparatów odchudzających. U nas bardzo niedoceniana, a jest bardzo cenną roślinką. Gwiazdnica ma działanie odtruwające, przeciwnowotworowe, przeciwkrwotoczne, ściągające, moczopędne, przeciwreumatyczne, wykrztuśne, wiatropędne, przeczyszczające. Świeżymi, rozgniecionymi pędami można okładać rany, bo przyspiesza gojenie, łagodzi świąd i podrażnienia. Soczyste pędy gwiazdnicy chętnie dodaję do sałatek. Smakują trochę jak zielony groszek.
Sałatka z fiołkami i czarkami
czas przygotowania: 15 minut
składniki na 1 porcję:
- kilka środkowych liści z główki sałaty rzymskiej
- garść liści, pączków i kwiatków fiołka wonnego
- garść pędów gwiazdnicy pospolitej
- garstka czarek austriackich
- 1 jajko kurze
- 2-3 łyżki grzanek chlebowych
- 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika
- do smaku - sól, pieprz
Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo?
Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej wodzie. Osuszyłam. Z gwiazdnicy poobrywałam tylko górne, najbardziej soczyste części pędów. Listkom i kwiatom fiołków przycięłam łodyżki. Czarki dokładnie umyłam pomagając sobie pędzelkiem. Są jadalne na surowo, ale ponieważ zwykle są pod spodu mocno zabrudzone to po umyciu wrzuciłam je na 30 sekund do wrzącej wody. Odcedziłam i przelałam zimną wodą żeby zatrzymać proces gotowania. Osuszyłam.
Na talerzu rozłożyłam liście sałaty. Posypałam je listkami fiołków, gwiazdnicą. Dołożyłam kawałki jajka, kwiatki i grzanki. Na wierzchu położyłam grzybki czyli czarki. Całość lekko oprószyłam odrobiną soli, szczególnie jajka, i pieprzu. Na koniec skropiłam olejem i gotowe. Można jeść, ale najpierw trzeba nacieszyć oczy taką kolorową, wiosenną kompozycją.
Grzanki zrobiłam z pokrojonych w kostkę skórek chleba żytnio-pszennego.
Jak wiosennie na tym talerzu :) prezentuje się fantastycznie !!!
OdpowiedzUsuń