Letnia kiszonka wielowarzywna

Kiszenie jest szybkie i proste, szczególnie latem. To czas kiedy dostęp do przeróżnych warzyw i owoców jest łatwy więc można kisić właściwie wszystko. Nie skupiajmy się tylko na ogórkach kiszonych chociaż te kocham miłością wielką. Zakiście sobie różne warzywa w jednym dużym słoju. Taka mieszanka kiszonych warzyw przyda się na każdej imprezie grillowej.
kiszonka wielowarzywna, kolorowe warzywa kiszone, przetwory, kiszenie warzyw, kiszonka w sloiku, sloj kiszonych warzyw, kiszenie jest latwe, zdrowe kiszonki, mieszanka warzyw

Warto kisić i jeść kiszonki. Są niskokaloryczne, lżej strawne niż warzywa surowe i mają mnóstwo witamin. Tak łatwo zrobić swoją domową kiszonkę, że konkretny przepis nie jest wcale potrzebny. Tym razem do słojów trafiły różne, kolorowe warzywa, które po ukiszeniu można sobie wyjadać po kolei. To idealny dodatek do dań obiadowych, kanapek, sałatek i świetna przekąska.

Och, i jeszcze jedno. Broń Boże nie wylewajcie zalewy, w której warzywa się ukisiły. To świetny napój orzeźwiający albo dodatek do koktajli warzywnych. Można też zakwasić nim zupę jarzynową czy chłodnik. W upalne dni nie ma nic lepszego w celu uzupełnienia soli mineralnych i do ugaszenia pragnienia. Przy da się też jako lekarstwo na syndrom dnia następnego po imprezowym wieczorze. Samo zdrowie więc kiedy zjecie już warzywa to zlejcie tę kiszoną wodę do butelki i wstawcie do lodówki. Przyda się!

kiszonka wielowarzywna, kolorowe warzywa, kiszone jarzyny, kiszenie jest proste, kisimy w domu, kiszenie w sloiku, zdrowe kiszonki,

Kiszone warzywa letnie

czas przygotowania: 15 minut + kilkanaście dni kiszenia
składniki: 
  • młode marchewki
  • ogórki gruntowe
  • fasolka szparagowa
  • kalafior
  • brokuł
  • papryka kolorowa
  • młoda kapusta
  • łodygi kopru z liśćmi i baldachami nasion
  • czosnek 
  • korzeń chrzanu
  • woda 
  • sól niejodowana

W czym kisić warzywa?

Kisić najlepiej w naczyniach szklanych lub kamiennych. Nie jestem zwolenniczką kiszenia w plastikowych wiaderkach czy butlach, ponieważ tworzywo może wchodzić w reakcję chemiczną w zetknięciu z kwaśną wodą kiszonki. Wiem, że ludzie kiszą w plastiku i żyją, ale ja wolę to robić w szklanych słojach. Koniec, kropka. W beczkach nie kiszę, bo po prostu nie mam gdzie takiej beczki potem postawić.;

Naczynia do kiszenia trzeba dokładnie wymyć i wyparzyć. To bardzo ważne żeby do kiszonki nie dostały się niepożądane bakterie, które mogą spowodować zaburzenie procesu kiszenia i w końcu zepsucie się całej kiszonki.

kiszenie w domu, kiszone warzywka, mieszanka kiszona, kiszonka wielowarzywna, kiszenie jest latwe, kiszonki sa zdrowe, niskokaloryczne, samo zdrowie, kolory lata
Jakie warzywa do kiszonki?

Do letniej kiszonki nadają się prawie wszystkie warzywa. Poza tymi wymienionymi na liście składników można użyć też cukinii, kalarepki, groszku zielonego, bobu, buraczków młodych, korzeni pietruszki, selera naciowego i korzeniowego, i co tam Wam jeszcze przyjdzie do głowy.

Warzywa kiszą się w różnych tempie więc zwykle twardsze, np. korzeniowe, wkłada się na dno słoja. Przy dodatku buraków pamiętajcie, że kisząc zabarwią wszystkie inne warzywa na różowo i dlatego wolę kisić je oddzielnie. Jako dodatek używam buraczków do kiszenia białego kalafiora, bo zabarwiąją go ładnie na różowo. Proporcje konkretnych warzyw nie są zbyt istotne. Wrzućcie do słojów to co macie i tyle ile macie.

mieszanka kolorowych warzyw, kiszenie w duzym sloju, sloik kiszonych warzyw, kiszonka wielowarzywna, jarzyny kiszone, sloj z kiszonymi warzywami
Kisić warzywa surowe czy obgotowane?

Właściwie wszystkie wymienione warzywa można kisić wrzucając je do słoja surowe. Ale można też niektóre lekko obgotować. Dzięki temu stają się mniej kruche i wygodniej je upychać w naczyniu. Zblanszowanie skraca też nieco czas kiszenia. Sparzam lub krótko obgotowuję różyczki kalafiora, fasolkę i ew. bób. To sparzenie jednak nie jest konieczne, po prostu nam bardziej odpowiada smak i konsystencja tak przy gotowanych warzyw.

sloj z kolorowa kiszonka, kiszone warzywa w sloiku, mieszanka kiszonych warzyw, kolorowe jarzyny kiszone, kisimy w domu, kiszenie jest latwe
Jak zrobić kolorową kiszonkę warzywną?

Wszystkie warzywa oczyściłam. Ogórku poprzekrawałam w poprzek na 3 kawałki, ale jeśli macie malutkie to można je kisić w całości. Kalafiora i brokuła podzieliłam na różyczki, łodygi zużyłam do zupy. Kapustę pokroiłam w dość grube kawałki. Fasolce szparagowej przycięłam końce. Małe marchewki poprzekrawałam wzdłuż na połówki i ćwiartki. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam w grube paski. Ząbki czosnku obrałam, kawałek korzenia chrzanu oczyściłam. 2-3 łodygi kopru z baldachami nasion opłukałam.
 
W jednym garnku zagotowałam 2-3 litry zwykłej wody. Rozpuściłam w niej sól - 20 g soli na 1 litr wody. Odstawiłam do przestudzenia. W drugim garnku zagotowałam 1 litr wody z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru.  W tej niedużej ilości wody obgotowałam dosłownie przez chwilkę, partiami, kawałki kalafiora i fasolkę.

kolorowe jarzyny, mieszanka warzyw, kiszenie, kiszonki, kolory lata, samo zdrowie

Na dno dużych, kilkulitrowych słojów włożyłam po 3-4 ząbki czosnku, kilka kawałeczków chrzanu, wielkości zapałek, i pociętą na kawałki łodygę kopru. Potem to już wolna amerykanka czyli układanie warstw warzywnych w dowolnej kolejności. Na zdjęciach widać co wkładałam, ale nie musicie trzymać się takiej rozpiski.. Kiedy słoje były już dość ciasno wypchane warzywami na wierzch trafiła znów porcja czosnku, chrzanu i kopru. Staram się kawałki łodygi kopru ułożyć na samym wierzchu tak żeby nie pozwalały warzywom wypływać. Na koniec wlałam przestudzoną solankę tak żeby przykryła wszystkie warzywa i dodatki. Słoje zakręciłam, ale niezbyt mocno. Każdy ustawiłam na talerzu, bo zdarza się, że proces kiszenia przebiega intensywnie, a zawartość zaczyna się podnosić i kipieć. Dlatego słój nie powinien być wypełniony po brzegi i zostawiamy trochę miejsca właśnie żeby zalewa nie uciekała.

Takie słoje stoją sobie u mnie na kuchennym blacie. Po kilku dniach dokręcam pokrywki. Warzywa kiszą się przynajmniej tydzień, ale ja lubię mocniej ukiszone więc daję im jakieś 2 tygodnie spokoju. Potem można już wyjadać i cieszyć się smakiem.

Oczywiście można takie mieszanki robić w mniejszych, litrowych słoikach. Na zimę też można sobie zakisić takie zestawy ulubionych warzyw. Tylko pamiętajcie, że im dłużej stoją tym mocniej będą ukiszone więc najlepiej po 1-2 tygodniach przenieść je w chłodne miejsce, do jakiejś spiżarni albo piwnicy.

smak lata, kiszenie jest proste, kisimy w warunkach domowych, sloje z kiszonkami, sloj z kiszonka, kiszone jarzyny, kiszonki sa zdrowe,

6 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że ten przepis zainspirował mnie do natychmiastowego działania. Mam nadzieję, że wszystko zakisi się i będzie smaczne. Do tej pory kisiłam tylko ogórki i paprykę. Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję i czekam na wieści!

      Usuń
  2. Witam.Iza mam pytanie czy jak po tygodniu lub 5 dniach zaniosę warzywa kiszone do piwnicy cz będą dobre przez parę miesięcy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie były otwierane i wszystkie są przykryte płynem to nie powinny się zepsuć. Oczywiście im dłużej stoją to robią się kwaśniejsze, tak jak same ogórki kiszone.

      Usuń
  3. Też do tej pory robiłam tylko ogórki i paprykę, ale czas na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zakiszonych innych warzyw, są naprawdę pyszne

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger