Uszka smażone z farszem grzybowym

Uszka z grzybami nie tylko mnie kojarzą się ze Świętami, ale kto powiedział, że tylko z tej okazji należy je robić? Na przekór powszechnej opinii lepiłam niedawno dziesiątki uszek i wszyscy jedli je z przyjemnością. 

Dlaczego je lepiłam i dlaczego moje uszka są najsmaczniejsze opowiem już za chwilę. 
uszka z grzybami, farsz grzybowy, pierozki, smaczna pyza, sprawdzone przepisy, najlepszy przepis, z pieczarkami, kanie szuszone, blogerka

Lubię pierogi, a uszka to przecież małe pierożki więc też je uwielbiam. Ale bardziej lubię je jeść, zdecydowanie mniej robić. I pewnie tak sama z siebie nie wzięłabym się za ich przygotowanie w upalny, czerwcowy dzień gdyby nie Kamis. To właśnie ta marka zaproponowała mi udział w tym wielkim lepieniu. Zaproszono oprócz mnie kilku innych blogerów, razem z pomocnikami. Miało to być rodzinno przyjacielskie, miłe spotkanie, ze wspólnym robieniem pierogów i biesiadą. Zgodziłam się od razu, bo lubię gotować w miłym towarzystwie, gadać o jedzeniu i posiedzieć przy stole zastawionym pysznościami. Zapowiadała się świetna zabawa!

czosnek granulowany, familly pack, wieksze opakowanie, przyprawy, kamis
I tak też było! Mimo upału powstało kilkanaście ciekawych wersji pierogów. Z mięsem, grzybami, owocami, soczewicą, łososiem - do wyboru i koloru. Wszystkie zgrabne i smakowite, dobrze doprawione. Nikomu nie zabrakło przypraw, ponieważ Kamis dostarcza je teraz w dużych, rodzinnych opakowaniach. Jeśli którejś popularnej przyprawy używacie częściej to warto kupić ją właśnie w takim większym opakowaniu - to wygodne i bardziej ekonomiczne.

Każdemu blogerowi podczas tego spotkania przydzielono nawet jedną przyprawę, z której musiał skorzystać robiąc swoje pierogi, ale oczywiście innych też było pod dostatkiem. Do mojego grzybowego nadzienia świetnie pasował czosnek granulowany.

pierozki, z grzybami, smazenie w glebokim tluszczu, w oleju, pierogi grzybowe, wigilia
Nie byłabym sobą gdybym nie postanowiła przygotować pierożków z grzybami. Zamierzałam zrobić uszka i podać je troszkę inaczej niż zwykle. Całe to lepienie miało być w rodzinnym składzie, ale moi panowie nie mogli urwać się z pracy, więc do pomocy zaprosiłam koleżankę Joannę. Znamy się już wiele lat i jesteśmy w pewnym sensie blogowymi "siostrami". Wiedziałam, że razem stworzymy coś wyjątkowo pysznego i tak właśnie się stało. Zobaczcie przepis na nasze pyszne uszka grzybowe. Koniecznie go wypróbujcie, bo są przepyszne!

pierozki smazone, pierogi gotowane, pomysl, smazenie, w bulionie, uszkowanie, z grzybami, moje danie, farsz autorski

Uszka smażone z farszem grzybowym 

czas przygotowania: 3 godziny
składniki: 
  • CIASTO - 1/2 kg mąki pszennej t. 550
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gorąca woda - ile zabierze ciasto

  • FARSZ - 1/2 kg świeżych pieczarek
  • 1 l suszonej czubajki kani
  • garść suszonych koźlarzy
  • 1 duża cebula 
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki masła 
  • 150 g orzechów włoskich łuskanych
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego Kamis w dużym opakowaniu
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Kamis w dużym opakowaniu
  • 1-2 łyżki demi glace* 
  • do smaku - sól

  • BULION - 1 duża porcja młodej włoszczyzny bez kapusty
  • 1 cebula 
  • kilka kawałków suszonych koźlarzy
  • kilka/kilkanaście śliwek wędzonych suszonych (nie, nie mogą być kalifornijskie)
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub kilka gałązek świeżego
  • 1/2 szkl. zakwasu z żółtych buraków 
  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe 
  • 2-3 łyżki demi glace* 
  •  
  • dodatkowo: 1 l oleju rzepakowego do smażenia
*to bardzo esencjonalny ciemny wywar na kościach i mięsie, wspaniała baza do wielu sosów i dań 

kamis, warsztaty, spotkanie, lepienie pierogow, dla blogerow, event, studio kulinarne, zabawa, lepimy pierogi, przyprawy
gotowanie, blogerki razem gotuja, lepia pierogi, lepimy uszka, pierozki z grzybami, event, pomocnica, szefowa
krolestwo garow, bulion, wywar, lepimy pierogi, uszka z grzybami, wielkie lepienie, pierozki grzybowe
Bulion do uszek 

Zaczęłyśmy od nastawienia bulionu, bo ten robi się dość długo. Oczyszczone warzywa czyli marchewkę, pietruszkę, selera i pora oraz kilka liści selera, włożyłam do garnka. Zalałam wodą tylko tyle żeby były przykryte. Dorzuciłam kilka suszonych koźlarzy, garść wędzonych śliwek, 1 duży liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziaren czarnego pieprzu. Gotowałam na niedużym ogniu, a bulion ma sobie wolno pyrkotać. Dorzuciłam jeszcze przekrojoną i przypaloną na suchej patelni cebulę, najlepiej ze łupinką. Po 1-1,5 godziny dodałam tymianek. Po mniej więcej 3 godzinach całość przecedziłam. Czysty bulion doprawiłam solą, odrobiną cukru, niewielką ilością demi glace, który przyniosła Joanna.  Dolałam trochę zakwasu z żółtych buraków, ale może być też czerwony barszczyk lub odrobina żurku. Chodzi o to żeby bulion miał kwaskowy smak.
wywar jarzynowy, sliwki wedzone, z grzybami, barszcz grzybowy, barszczyk do uszek, wloszczyzna
Najlepsze ciasto na pierogi

Ciasto jak ciasto, właściwie zwyczajne ciasto na pierogi. Tylko mąka, woda, sól i odrobina oleju. Bez jajka, bo nie trzeba go dodawać. Do mąki dodałam najpierw sól i olej. Potem zarabiałam ręką powoli dolewając gorącą wodę. Powoli, tak  żeby nie wlać jej zbyt dużo. Ciasto ma być zwarte i elastyczne. Nie wyrabiałam go zbyt długo, tylko tyle żeby składniki się połączyły. Odłożyłam do miski i szczelnie przykryłam. Odstawiłam na pół godziny żeby odpoczęło.
robimy pierozki, z grzybami, ciasto na pierogi, wycinanki, lepienie uszek, uszka
Farsz do pierogów z grzybów mieszanych

Przy farszu poszalałyśmy. Wykorzystałam pieczarki jako bazę i do tego zapas suszonych kań z ubiegłego roku. Do tego trochę orzechów i przyprawy. Wyszło cudnie. Samych suszonych grzybów na tę ilość potrzebowałabym przynajmniej 4 razy więcej, więc zmieszanie suchych leśnych grzybów ze świeżymi pieczarkami to dobry pomysł. Jest objętość, ale też jest smak i aromat. Suszu nie trzeba wcześniej namaczać, wystarczy dobrze go pokruszyć i dusić podlewając płynem.
nadzienie do pierogow, uszka grzybowe, grzyby suszone, farsz pieczarkowy, grzyby lesne, mieszanka, duszone grzyby, smak grzybow
Oczyszczone pieczarki starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Suszone kanie i koźlarze pokruszyłam w dłoniach na nieduże kawałki. Orzechy przebrałam i posiekałam. Na dużą, głęboką patelnię wlałam olej, dorzuciłam masło, a kiedy się rozpuściło od razu wrzuciłam cebulę. Smażyłam powoli aż się zeszkliła. Dodałam pieczarki i smażyłam razem, mieszając, przez kilka minut. Dosypałam suszone grzyby i smażyłam dalej powoli aż zmiękły, podlewając jeszcze ok. 1/3 szkl. gotującego się obok bulionu. Na koniec dodałam posiekane orzechy, trochę demi glace do smaku i odparowałam nadmiar płynu. Doprawiłam czosnkiem granulowanym, pieprzem, odrobiną soli i tymiankiem. Odstawiłam do ostudzenia. 

Uszka z grzybami na 2 sposoby

Kiedy farsz przestygł, a ciasto na uszka odpoczęło, wzięłyśmy się za lepienie uszek. Ciasto rozwałkowałam dość cienko. Wykrawałam mniejsze i większe krążki. Małą łyżeczka nakładałam farsz i zlepiałyśmy uszka. Część postanowiłyśmy usmażyć w głębokim tłuszczu. Smaży się takie uszka wrzucając je partiami na mocno rozgrzany olej, tak żeby swobodnie pływały. Są gotowe kiedy ładnie się zrumienią. Wyłowione odkładałam na ręcznik papierowy żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Można je jeść na gorąco lub na zimno. Przeważnie podaję do nich czystą zupę grzybowa albo barszczyk, w filiżance.

uszkowanie, lepienie uszek, ciasto pierogowe, nadzienie z grzybow, uszka smazone
ulepione uszka, male pierogi, pierozki z grzybami, danie grzybowe, grzyby lesne, nadzienie grzybowe
Część uszek tradycyjnie ugotowałyśmy i podałyśmy w miseczce, zalewając je odrobiną aromatycznego, kwaskowego bulionu, pachnącego wędzonymi śliwkami i grzybami. Wszystkie smaki doskonale do siebie pasowały.
ucztowanie, biesiada, wspolny obiad, wielkie lepienie, pierogi, uszka, spotkanie przy stole, jedzenie, blogerzy kulinarni, rodzinne gotowanie, kamis
uczta pierogowa, przy stole, milosnicy dobrego jedzenia, dobrze przyprawione, wystarczy dla wszystkich, kamis, zycie ze smakiem

To było bardzo miłe spotkanie. Miałam okazję spróbować różnych pierogów. Jedne smakowały mi bardziej, inne mniej, bo każdy z nas ma swój gust. Mam nadzieję, że moje, nasze, uszka smakowały innym biesiadnikom. Cieszę się, że miałam okazję wziąć udział w tym spotkaniu. Takim gotowaniu na luzie, bez wykorzystania cudzych przepisów, w przyjacielskim gronie Gotowanie i jedzenie bardzo łączy ludzi. Pamiętajcie o tym i zapraszajcie do kuchni swoich bliskich.

Przypraw na pewno #wystarczydlawszystkich i zadba o to Kamis

Zobaczcie też inne przepisy na ciekawe pierogi:

Pierogi szpinakowe z boczniakami
Pierogi ziemniaczane z makrelą
Pierogi z kaszanką

Smacznego życzy Smaczna Pyza! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger