Kourabiedes - kruche ciasteczka z migdałami

Kourabiedes (kurabiedes) to kruche, maślane ciasteczka rodem z Grecji. Są tam bardzo popularne. Piecze się je na BożeNarodzenie albo na większe święta rodzinne. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Jestem pewna, że i Wam zasmakują. 

kourabiedes, greckie ciastka, ciasteczka maslane, ciasteczka kruche, swiateczne wypieki


Migdałowe ciasteczka kourabiedes mogą być w różnych kształtach - kulek, bryłek, dysków lub litery S. Najczęściej jednak mają formę półksiężyca co ponoć jest pamiątką z czasów kiedy Grecja była pod okupacją turecką. Do ciasta na kurabiedes dodaje się nieco alkoholu - przeważnie greckiej wódki anyżowej ouzo, ale może też być metaxa czy po prostu jakiś koniak. Dodatkowo aromatyzuje się ciasteczka poprzez skropienie ich wodą różaną, pomarańczową lub likierem mastyksowym. I trzeba przyznać, że pachną niesamowicie! Mocno oprószone cukrem pudrem wyglądają jakby były ośnieżone. Są wyjątkowe, a w Grecji tak ważne jak u nas pierniczki, i nic nie stoi na przeszkodzie żeby upiec je na polskie święta.

kurabiedes, kourabiedes, maslane, kruchutkie, ciastka greckie, ciasteczka bozonarodzeniowe, z grecji, swiateczne, rozki, polksiezyce

Kurabiedes - greckie ciasteczka świąteczne


czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
składniki:
  • 250 g masła 
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka ze średnich jajek
  • 3 łyżki ouzo - greckiej wódki anyżowej
  • 500 g mąki pszennej t. 450
  • 60 g zmielonych/posiekanych/tartych migdałów
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • do skropienia/posmarowania - kilka łyżeczek wody różanej
  • do posypania/obtoczenia - cukier puder 

ciastka kurabiedes, grecki przysmak, slodkie rozki, polksiezyce, kuchnia grecka, maslane ciasteczka, migdaly mielone

Jak zrobić greckie ciasteczka kurabiedes?


Miękkie masło przełożyłam do miski i miksowałam kilka chwil aż nabrało puszystości. Nie przerywając miksowania dosypałam cukier puder, a po kilku chwilach dodałam żółtka. Następnie dolałam ouzo i partiami dosypywałam mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypałam też tarte migdały, bo takie miałam. Możecie użyć migdałów zmielonych albo nawet posiekanych i wcale nie muszą być bardzo drobno siekane jeśli lubicie kawałki orzechów w cieście. Na koniec ciasto zagniotłam rękami.

polksiezyce, ciasteczka greckie, kourabiedes


Z ciasta odrywałam kawałki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich półksiężyce - zrobiłam ich ok. 50 sztuk. Jak już pisałam możecie zrobić te ciasteczka w różnych kształtach, jakie chcecie, mogą być też większe albo mniejsze. Tak przygotowane ciasteczka układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 15-20 minut aż stały się złotobrązowe.

posypywanie pudrem, cukier puder, obtoczone w cukrze, ciasteczka kruche, zapach swiat, kurabiedes, greckie ciastka


Używając małego pędzelka posmarowałam jeszcze gorące kurabiedes wodą różaną i obficie posypałam cukrem pudrem - do gorących i wilgotnych ciastek cukier lepiej przylgnie. Ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku i mogą poleżeć 1-2 tygodnie, ale na pewno zjecie je wcześniej.

Smaczna Pyza radzi: nie bójcie się dodatku alkoholu do ciasteczek jeśli mają je jeść także dzieci. Podczas pieczenia procenty na pewno wyparują pozostawiając tylko posmak dodanego trunku. Jeśli jednak nie macie ouzo lub nie chcecie go dodawać użyjcie zwykłej wody - ta ilość płynu jest potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.


12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Są bardzo kruche i przepyszne. Upiecz takie koniecznie!

      Usuń
  2. Niezapomniane wrażenia smakowe. Wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batdzo się cieszę, że takie ciasteczka Ci smakują.

      Usuń
  3. Bardzo kruche i bardzo smaczne. Nie było ouzo, więc dodałam calvadosu, może nie grecko, ale efekt bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grecy mają swoje uozo to co używają ale można anyżówkę powodzeniem zastąpić innym alkoholem.

      Usuń
  4. Czy jak się nie ma ouzo to można skorzystać z nalewki anyżowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Och gdyby nie ten anyż... zastanawiam się nad dodaniem nalewki np. z czarnej porzeczki ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię, że mimo dodatku Quzo ciasteczka nie są anyżowe. Obawiam się, że nalewka z czarnej porzeczki może nieładnie zabarwić ciasto i będzie sine. Może lepiej zwykła wódka?

      Usuń
  6. Pięknie uchwycone a smak... Muszą być smaczne skoro TAK !!! wyglądają. Zapisane do zrobienia w sobotę. Bardzo dziękuję i pozdrawiam. Renia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger