Sernik świąteczny z bakaliami
Jakie ciasto upiec na Święta? Strucla z makiem, piernik, pierniczki a może miodownik? W każdej rodzinie poza tradycją są przecież różne gusta więc piecze się to co lubi rodzina. U nas na pewno będzie keks i makowiec, ale będzie też sernik i to nie byle jaki. Sernik świąteczny z bakaliami.
Nie wiem jak Wam się wpisuje sernik w bożonarodzeniową atmosferę, bo spotkałam się z opiniami, że serniki to raczej na Wielkanoc. Ale, daję słowo, że ten sernik bakaliowy jest tak dobry, że na pewno podczas najbliższych Świąt warto go podać. Rodzina będzie Wam wdzięczna. Moje łasuchy już się cieszą, bo bardzo go lubią.
czas przygotowania: 30 minut + czas namoczenia bakalii + czas pieczenia + czas studzenia i chłodzenia
składniki na sernik śr. 24 cm:
Ciasteczka połamałam i wrzuciłam do pojemnika malaksera. Zmiksowałam na proszek, dodałam kakao, orzechy i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszałam dokładnie. Masa będzie sypka, ale wilgotna.
Zobacz przepis na pyszne, jadalne mrowisko
Suszone morele i skórkę pomarańczową pokroiłam w kosteczkę. Rodzynki zostawiłam w całości, ale żurawiny suszone miałam duże więc pokroiłam je na mniejsze kawałki. Mieszankę owoców zalałam kilkoma łyżkami nalewki owocowej i odstawiłam na przynajmniej godzinę, co jakiś czas mieszając. Im mocniej wysuszone owoce tym dłużej muszą poleżeć w nalewce. Jakiej nalewki użyć? Owocowej, właściwie dowolnej, ale można też użyć rumu albo mocnego naparu herbacianego. Namoczone owoce osączyłam dokładnie, odcisnęłam z nalewki i wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
Zmielony przynajmniej 3-krotnie twaróg przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, dosypałam proszek budyniowy zmieszany z cukrem. Dolałam śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Wszystko starannie wymieszałam łyżką. Jeśli koniecznie chcecie zrobić to mikserem to miksujcie wszystko razem, krótko, tylko do połączenia składników żeby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodałam owoce suszone.
Formę o śr. 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Na dno wsypałam masę ciasteczkową i ugniotłam ją tworząc równą warstwę. Na ten ciasteczkowy spód wylałam masę serową. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam ok. 1 godziny. Sernik jest gotowy kiedy masa się zetnie co widać kiedy delikatnie poruszy się formą. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki, ale zostawiłam sernik w środku jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie wyjęłam formę i zostawiłam sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie odstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Na suchą patelnię wsypałam drobny cukier. Podgrzewałam, bez mieszania, aż zaczął brązowieć. Dodałam masło i śmietankę, mieszałam aż karmel się rozpuścił. Dorzuciłam pokruszone orzechy i smażyłam aż masa zgęstniała. Polałam nią wierzch schłodzonego sernika.
Można sernik ozdobić rozpuszczoną czekoladą albo w jakiś inny sposób.
Nie wiem jak Wam się wpisuje sernik w bożonarodzeniową atmosferę, bo spotkałam się z opiniami, że serniki to raczej na Wielkanoc. Ale, daję słowo, że ten sernik bakaliowy jest tak dobry, że na pewno podczas najbliższych Świąt warto go podać. Rodzina będzie Wam wdzięczna. Moje łasuchy już się cieszą, bo bardzo go lubią.
Sernik z bakaliami
czas przygotowania: 30 minut + czas namoczenia bakalii + czas pieczenia + czas studzenia i chłodzenia
składniki na sernik śr. 24 cm:
- SPÓD - 200 g kruchych ciastek pełnoziarnistych, herbatników
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego
- 80 g masła
- MASA SEROWA - 1 kg mielonego twarogu albo sera z wiaderka, ale dobrej jakości, bez zagęstników
- 4 średnie jajka
- 100 śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki śmietankowego budyniu w proszku
- 150 g cukru drobnego albo pudru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej, albo ziarenka z 1 dużej laski wanilii, albo 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g moreli suszonych
- 50 g drobnych rodzynek
- 50 skórki pomarańczowej kandyzowanej
- kilka łyżek nalewki owocowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- PRZYBRANIE - 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- duża garść orzechów włoskich łuskanych
Jak zrobić spód do sernika bakaliowego?
Ciasteczka połamałam i wrzuciłam do pojemnika malaksera. Zmiksowałam na proszek, dodałam kakao, orzechy i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszałam dokładnie. Masa będzie sypka, ale wilgotna.
Zobacz przepis na pyszne, jadalne mrowisko
Jak zrobić masę serową do sernika bakaliowego?
Suszone morele i skórkę pomarańczową pokroiłam w kosteczkę. Rodzynki zostawiłam w całości, ale żurawiny suszone miałam duże więc pokroiłam je na mniejsze kawałki. Mieszankę owoców zalałam kilkoma łyżkami nalewki owocowej i odstawiłam na przynajmniej godzinę, co jakiś czas mieszając. Im mocniej wysuszone owoce tym dłużej muszą poleżeć w nalewce. Jakiej nalewki użyć? Owocowej, właściwie dowolnej, ale można też użyć rumu albo mocnego naparu herbacianego. Namoczone owoce osączyłam dokładnie, odcisnęłam z nalewki i wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
Zmielony przynajmniej 3-krotnie twaróg przełożyłam do miski. Wbiłam jajka, dosypałam proszek budyniowy zmieszany z cukrem. Dolałam śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Wszystko starannie wymieszałam łyżką. Jeśli koniecznie chcecie zrobić to mikserem to miksujcie wszystko razem, krótko, tylko do połączenia składników żeby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodałam owoce suszone.
Jak zrobić sernik bakaliowy.
Formę o śr. 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Na dno wsypałam masę ciasteczkową i ugniotłam ją tworząc równą warstwę. Na ten ciasteczkowy spód wylałam masę serową. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam ok. 1 godziny. Sernik jest gotowy kiedy masa się zetnie co widać kiedy delikatnie poruszy się formą. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki, ale zostawiłam sernik w środku jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie wyjęłam formę i zostawiłam sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie odstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Na suchą patelnię wsypałam drobny cukier. Podgrzewałam, bez mieszania, aż zaczął brązowieć. Dodałam masło i śmietankę, mieszałam aż karmel się rozpuścił. Dorzuciłam pokruszone orzechy i smażyłam aż masa zgęstniała. Polałam nią wierzch schłodzonego sernika.
Można sernik ozdobić rozpuszczoną czekoladą albo w jakiś inny sposób.
Ale super sernik....bardzo mi odpowiada. Będzie na świeta na 100 %.
OdpowiedzUsuńMyślę o polewie zapiekanej ze śmietany na wierzch sernika...chyba też będzie smaczniutkie..
Dzięki za wspaniały przepis ...ach
Oczywiście, że będzie dobrze z zapiekaną śmietaną. Pysznego sernika!
UsuńPani Izo, wypieki na tym blogu robią naprawdę wrażenie. Sernik wygląda bosko. W konfiguracji z bakaliami, musi smakować obłędnie. Zainspirowała mnie Pani i planuję taki serniczek przygotować na zbliżające się święta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jest mi bardzo miło kiedy czytelnicy korzystają z przepisów. Pozdrawiam!
UsuńCiekawy ten sernik, ciekawe, czy da radę bez spodu ;)) Spody to moja zmora i niepotrzebnie wydłuza cały proces, jednakże wiem, że ten spód n apewno jest fantastyczny...
OdpowiedzUsuńA
Ale ten spód to kilka minut roboty, bez spodu ten delikatny sernik będzie trudny do pokrojenia w zgrabne kawałki
UsuńWolałabym chyba cienki spód z kruchego ciasta. Czy wtedy najpierw go upiec,czy wlewać masę na surowe ciasto, jak Pani sadzi?
OdpowiedzUsuńPiekłam też ten sernik na kruchym spodzie i lepszy jest jednak na ciasteczkowym. Ale zrób jak uważasz. Spód trzeba podpiec aż się lekko zrumieni.
UsuńZrobiłam na ciasteczkowym spodzie i wyszedł naprawdę smaczny. Piekę serniki od lat, zawsze wszystkim smakowały, ale ten zyskał również duże uznanie. Nawet mój mąż, który najbardziej lubi te melodie, które zna, oświadczył, że nie ma nic przeciwko takiej odmianie.
UsuńCieszę się. Mnie zdecydować bardziej pasuje ten sernik właśnie na ciasteczkowym spodzie.
UsuńWitam. Jestem tu pierwszy raz, i ogromnie gratuluje talentu kulunarnego. Przepisy sa mega proste, zdjecia przepiekne a smaki zapewne obledne 😊 Seromakowiec juz sie studzi :-) Wyszedl idealnie rowny, co w wielu innych przepisach tak nie bylo. Zrobilam troche wiecej masy makowej, a polaczenie z jablkami juz przy wylizywaniu garnka bylo super ;-) Jutro polewa i przypuszczam, ze moje lasuchy nie wytrzynaja do swiat. A teraz biore sieza ten sernik z bakaliami. Tylko chce go zrobic na duza blache. Proporcje na spod podwoje, ale mam tylko 1kg sera w wiaderku. Czy powinnam tez podwajac skladniki czy jednak moze tak zostac?
OdpowiedzUsuńSkładniki na masę też radzę podwoić, bo inaczej sernik wyjdzie cienki
Usuń