Kluski pieguski z jabłkami i sosem

Lubicie kluski leniwe? U nas w domu robiło się je z twarogu, mąki i jajek. Dopiero w dorosłym życiu spotkałam się z wersją serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. 

kluski serowo ziemniaczane, twarog, ziemniaki, jablka, kluseczki, kluski kladzione, sos owocowy, dla dzieci, obiad, bez miesa
Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym

Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno takie kluski leniwe Wam zasmakują.

Jabłka jemy przez okrągły rok. Oczywiście późnym latem i jesienią są najsmaczniejsze, ale w dzisiejszych czasach sposoby przechowywania są takie, że możemy cieszyć się tymi owocami bez przerwy. Do tego wybór gatunków, o różnym smaku, różnej soczystości czy twardości, powoduje, że każdy znajdzie swoje ulubione jabłuszko. A jabłka to owoce bardzo wartościowe i nadają się zarówno do jedzenia na surowo jak i do gotowania, pieczenia czy innej obróbki. Można je wykorzystywać na tysiące sposobów, w zależności od odmiany i pomysłu.

Zobacz przepis na Karkówkę pieczoną z jabłkami, porem i grzybami
 
zielone jabluszko, odmiany jablek, jablka grojeckie, jablko, najlepsze jablka, owoce
Jabłka Grójeckie to aż 27 odmian jabłek i ich sportów


Dużo starych odmian jabłoni odeszło w zapomnienie, pojawiają się nowe gatunki, odporne na szkodniki, choroby i lepiej znoszące dłuższe przechowywanie. Chociaż ciężko dziś kupić Kosztele, Malinówki i zniknęły zupełnie moje ulubione Fantazje to nowe odmiany też są pyszne. Uwielbiam jabłka Red Jonaprince czy Golden Delicious. I cieszę się, że mieszkając w Polsce mam dobry dostęp do całej gamy odmian tych owoców, w tym jabłek najwyższej jakości, Jabłek Grójeckich, bo to owoce o pysznym smaku i hodowane w miejscu o szczególnym mikroklimacie, dzięki którym są takie wyjątkowe. Przypomnę, że Jabłka Grójeckie są naszym dobrem narodowym, od 2011 r. wpisanym do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG/PGI). Z terenów Grójecczyzny pochodzi ok. 40 % całej, polskiej produkcji jabłek.

Do kluseczek i sosu owocowego użyłam Jabłek Grójeckich, odmiany Golden Delicious. Te jabłka są najlepsze po prostu jako surowa przekąska, bo są kruche i soczyste. Ale nadają się także do przygotowania dżemów, musów czy marmolad. Można wyciskać z nich sok i ugotować kompot. Doskonale sprawdzają się pieczone, zarówno w daniach wytrawnych (np.do mięs) jak i w deserach oraz ciastach.

kluseczki kladzione, kluski leniwe, obiad, dla dzieci, bezmiesne, twarog, ziemiaki, jablka, sos owocowy
Na takie kluseczki skuszą się zarówno dorośli jak i dzieci


Kluski leniwe z jabłkiem, makiem i sosem żurawinowo jabłkowym


czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2 porcje:
  • KLUSKI - 150 g sera białego półtłustego
  • 100 g ziemniaków gotowanych
  • 1 średnie jajko 
  • 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 lekko czubatych łyżeczek mąki pszennej 
  • 2 czubata łyżeczka maku niebieskiego 
  • 1/2 Jabłka Grójeckiego odm. Golden Delicious
  • szczypta soli

  • SOS - 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej 
  • 1/2 Jabłka Grójeckiego odm. Golden Delicious
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 
  • do smaku - cukier lub miód 
  •  
  • do gotowania: 1-1,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli

Zobacz przepis na przepyszne, kruche Tartaletki z jabłkami i bezą

jak zrobic kluski, twarog, ziemniaki, jablka, mak, przygotowanie, moje gotowanie, jablka grojeckie
Kluski leniwe można robić tylko z białego sera, mąki i ziemniaków albo dodawać do ciasta także ziemniaki

Jak zrobić sos żurawinowo jabłkowy?


Żurawinę przebrałam dokładnie, opłukałam i osączyłam na sicie. Wsypałam do rondelka. Pół zielonego jabłuszka obrałam cienko ze skórki (można nie obierać) i pokroiłam w drobną kostkę, dosypałam do żurawiny. Wlałam kilka łyżek wody i dusiłam na niedużym ogniu aż owoce zmiękły i żurawina zaczęła pękać. Dodałam trochę startego imbiru i małą szczyptę soli. Uduszone owoce zblendowałam, ponownie podgrzałam i doprawiłam do smaku cukrem - można użyć miodu albo innego słodziwa.


jablka zielone, odmiana golden delicious, jabluszko, kluski leniwe z jablkiem, kluseczki kladzione
Dodatek drobno pokrojonych jabłek nadaje kluskom leniwym ciekawego smaku i tekstury

Jak zrobić kluseczki leniwe z jabłkiem?


Ugotowanego w mundurku, jeszcze ciepłego średniego ziemniaka obrałam i przecisnęłam przez praskę. Tak samo przecisnęłam kawałek białego sera, twarogu. Wbiłam jajko, wsypałam sól, suchy, surowy mak i mąkę pszenną. Połówkę zielonego jabłuszka obrałam, pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Jabłko wymieszałam z mąką ziemniaczaną, dodałam do pozostałych składników i wymieszałam wszystko łyżką na jednolitą masę.

W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek maczanych w zimnej wodzie formowałam podłużne kluseczki i wrzucałam je do wrzącej wody. Gotowałam na małym ogniu kilka minut. Wyjęłam łyżką cedzakową i osączyłam w resztek wody.

Na talerze nalałam porcje sosu jabłkowo-żurawinowego. Ułożyłam kluski. Posypałam odrobiną maku, posiekanego jabłka i cukrem. Przybrałam jadalnymi kwiatkami - stokrotkami. Można kluski jeszcze polać śmietaną, jeśli ktoś lubi.

jabluszko, owoc, najlepsze, owoce, dobre bo polskie, tak smakuje piekno
Jabłka Grójeckie są wyjątkowe i mają unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG/PGI)

6 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda i pewnie tak samo snakuje . Śledzę Pani bloga już jakiś czas. Zapraszam też do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam podobnych klusek. Chętnie spróbuję, bo lubię nowości w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wersja klasycznych klusek leniwych :-) Koniecznie trzeba przetestować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kluseczki wyglądają pięknie, chętnie spróbuję Pani przepisu. Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger